foto: LETA
Policija izmeklēs, vai ārsta Jakovina rīcības rezultātā kāds no pacientiem ir inficējies ar Covid-19
Juris Jakovins
112
2021. gada 15. janvāris, 14:11

Policija izmeklēs, vai ārsta Jakovina rīcības rezultātā kāds no pacientiem ir inficējies ar Covid-19

Jauns.lv / LETA

Valsts policija (VP) sākusi resorisko pārbaudi par Valmieras puses ģimenes ārsta Jura Jakovina profesionālo darbību, apstiprināja Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Resoriskā pārbaude ir sākta par faktu. Tāpat policija no medicīnas iestādēm pieprasīs dokumentus par to, vai ārsta rīcības rezultātā kāds no pacientiem ir inficējies ar Covid-19.

Pēc dokumentu izvērtēšanas un citu darbību veikšanas policija lems par tālāku rīcību.

Patlaban nav zināms, vai pēc pārbaudes par ārsta rīcību varētu sākt kriminālprocesu. Aģentūra LETA pārliecinājās, ka Krimināllikumā ir divas normas, kas saistītas ar epidemioloģisko drošību. Likums paredz atbildību par personas apzinātu inficēšanu ar bīstamu infekcijas slimības izraisītāju, ja tā rezultātā izraisītas smagas sekas, kā arī par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu.

Tāpat normatīvie akti paredz administratīvus sodu par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu. Privātpersonām normatīvie akti paredz naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro. Juridiskās personas var sodīt ar 140 līdz 5000 eiro lielu sodu.

Arī Veselības inspekcija vērtēs Jakovina rīcību.

Gan Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vidzemes nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča, gan Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vecākā epidemioloģe Rita Korotinska atzina, ka daktera Jakovina rīcība "ir neordināra" un atbildīgās institūcijas to izvērtēs līdzko būs pilnīga informācija par epidemioloģiskās izmeklēšanas datiem.

Korotinska atzina, ka patlaban nevar pateikt konkrētu skaitu cilvēku, ar kuriem kontaktējies ārsts laikā no pagājušā gada 27.decembra līdz šā gada 11.janvārim, kad viņš bija infekciozs. Patlaban epidemioloģiskā izmeklēšana ir sākumposmā, tādēļ vēl nav zināma visa iespējamā informācija par kontaktpersonām.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi izmeklēšanas laikā ieguvuši informāciju, ka Jakovins, kurš pacientus pieņem gan Valmierā, gan Rencēnos, ir veicis pacientu aprūpi ar Covid-19 saslimšanas simptomiem.

Visi pacienti, kas kontaktējušies ar šo ģimenes ārstu, tai skaitā bijuši vizītē pie ārsta no pagājušā gada 27.decembra līdz šā gada 11.janvārim, ir noteikti par tuvām kontaktpersonām un viņiem jādodas mājas karantīnā.

Par augsta riska kontaktpersonām ir noteikti visi cilvēki, kas kontaktējušies ar saslimušo tuvāk par diviem metriem un ilgāk par 15 minūtēm.

Kā ziņots, ka prombūtnes dēļ Valmierā slēgta ģimenes ārstu Jakovina un Ineses Gabrānes prakse. Atbilstoši NVD datiem Jakovinam ir 6295 pacienti, no tiem 650 bērni. Savukārt pie Gabrānes reģistrēti 1995 pacienti, tostarp 215 bērni.

Abu ārstu pacienti pēc medicīniskās palīdzības var vērsties pie citiem ģimenes ārstiem, kuri strādā šo ārstu pamatdarbības teritorijā. Valmieras iedzīvotāji var lūgt palīdzību ģimenes ārstiem Inesei Rāviņai, Aivaram Pauniņam, pediatrei Ingai Gruntei, kura apkalpo galvenokārt bērnus. Savukārt Rencēnu pagasta iedzīvotāji var vērsties pie dakteres Marikas Grūsles.

Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece stāstīja, ka NVD ir informējis pašvaldību par to, ka ģimenes ārsti ir prombūtnē.

Jakovins ir arī Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošs Valmieras domes deputāts. Pēdējā Valmieras pilsētas domes sēde bija pagājušā gada 29.decembrī, bet domes komiteju sēdes esot plānotas nākamnedēļ, tādēļ Jakovins ar pašvaldības darbiniekiem šajā laikā neesot ticies, sacīja Melece.