foto: LETA
Tiem, kas atgriežas no ārvalstīm, varētu apmaksāt pašizolāciju viesnīcās
"Rixwell Elefant Hotel" viesnīca, kas ir viena no vietām, kur uzņem cilvēkus šīs programmas ietvaros.
Sabiedrība
2021. gada 15. janvāris, 10:37

Tiem, kas atgriežas no ārvalstīm, varētu apmaksāt pašizolāciju viesnīcās

Jauns.lv

Pašizolāciju viesnīcās valsts varētu līdzfinansēt arī tiem cilvēkiem, kas atgriežas no ārvalstīm. To paredz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) priekšlikums, ko nākamnedēļ izskatīs valdībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LIAA direktora vietniece Iveta Strupkāja Jauns.lv pavēstīja, ka šobrīd līgums par pašizolācijas pakalpojumu sniegšanu ir spēkā ar 14 viesnīcām. Desmit no tām atrodas Rīgā, bet pa vienai Jūrmalā, Līgatnē, Cēsīs un Jelgavas novadā.

Ceturtdien pakalpojumu izmantoja 19 cilvēku.

Kāpēc tik maz cilvēku pašizolējas viesnīcās?

Lūgta skaidrot, kāpēc pakalpojumus izmanto tik maz cilvēku, LIAA pārstāve atgādināja, ka pakalpojums ir pieejams tikai no 28.decembra, turklāt daudzviet Latvijā tas joprojām nav pieejams.

Jāņem vērā arī tas, ka cilvēkiem, kas šobrīd izmanto pašizolācijas pakalpojumu, ir jāsedz 20% no uzturēšanās izdevumiem, kā arī jārēķinās ar ēdināšanas izmaksām, kuras viesnīcās veido 10 līdz 21 eiro dienā.

Ko darīs, lai pakalpojumus izmantotu vairāk cilvēku?

Lai paplašinātu to personu loku, kuras var pretendēt uz pakalpojumu un samazinātu iedzīvotāju līdzmaksājumu, LIAA ir sagatavojusi priekšlikumus Ekonomikas ministrijai. Priekšlikumus plānots virzīti izskatīšanai valdībā nākošajā nedēļā.

Šie priekšlikumi paredz, ka bez jau esošajām kategorijām kā Covid-19 kontaktpersonas un Covid-19 pacienti, pašizolāciju varētu līdzfinansēt arī tiem, kas atgriežas no ārvalstīm. Šie cilvēki varētu brīvprātīgi doties uz viesnīcām un tajās pavadīt noteikto pašizolācijas laiku.

Paredzēts, ka valsts arī šiem cilvēkiem finansēs 80% no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī. Personai būs jāveic līdzmaksājums tūristu mītnei 20% apjomā.

Varētu līdzfinansēt arī ēdināšanu

Tāpat turpmāk paredzēts, ka valsts segs 80% no ēdināšanas izmaksām pašizolācijas laikā, nepārsniedzot 10 eiro par personu diennaktī. Patlaban pašizolācijā esošajiem cilvēkiem ēdināšanu viesnīcās neapmaksā.

Jau saņemti pirmie apmaksas pieteikumi

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem LIAA ir saņēmusi vairāku viesnīcu pieteikumus pakalpojumu apmaksai. Apmaksa tiks veikta 10 līdz 15 darba dienu laikā no pieteikumu saņemšanas. Šobrīd turpinās pieteikumu izvērtēšana un pirmās izmaksas tiks veiktas nākamās nedēļas laikā.

LIAA no viesnīcām šobrīd ir saņēmusi maksājumu pieprasījumus 13 897,02 eiro apjomā.

Kas patlaban var saņemt līdzfinansējumu pašizolācijai?

Jauns.lv jau vēstīja, ka līdzfinansējumu pašizolācijai tūristu mītnēs var saņemt Covid-19 slimnieku kontaktpersonas, Covid-19 pacienti ar viegliem slimības simptomiem un Covid-19 pacienti pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi.

Valsts finansē 80% no izmitināšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 35 eiro diennaktī. Personai jāveic līdzmaksājums tūristu mītnei 20% apjomā.

Izmitināšanas ilgums ir 14 dienas vai ārsta izziņā noteiktais. Pamatojoties uz ārsta izziņu, to būs iespējams pagarināt vēl par 14 dienām. Ēdināšanas pakalpojumi netiek iekļauti cenā, un to izmaksas netiek segtas.

Repatrianti ātri pamet viesnīcu

No Lielbritānijas ar repatriācijas reisu atgriežas Latvijas pilsoņi

Valstspiederīgie, kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Apvienotās Karalistes tiek ...

gallery icon
21

Turklāt stingrā pašizolācijā decembra beigās viesnīcā atradās vairāk nekā 50 no Apvienotās Karalistes ieradušies cilvēki. Taču viesnīcu operatora SIA "Mogotel" administratīvā direktore Sabīne Krieviņa intervijā Jauns.lv pastāstīja, ka lielākā daļa repatriantu viesnīcu pameta jau pēc dažām dienām. 2.janvārī tika atļauti regulārie lidojumi uz Apvienoto Karalisti, un viesnīca informēja repatriantus: ja viņi vēlas, var turpināt izolāciju citā vietā, neatrodoties viesnīcā. Lielākā daļa to arī izmantoja.

Seko līdzi Jauns.lv Instagram kontam un nepalaid garām to, ko ir vērts zināt!