Sabiedrība
2021. gada 14. janvāris, 20:42

Piesiets pie gultas, ēdināts un dzirdīts reizi dienā: mazmeita šokēta par apstākļiem, kādos slimnīcā turēts vectēvs

Jauns.lv

Kāda 93 gadus veca kunga mazmeita pārdzīvo par apstākļiem, kādus vectēvs pēc operācijas piedzīvojis Dobeles slimnīcā - viņš esot piesiets pie gultas, ēdināts un dzirdīts reizi dienā, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

"Viņam tika veikta gūžas operācija. Viņš neveiksmīgi krita. Jelgavas slimnīca Covid-19 izplatības dēļ viņu nepieņēma, tad viņš tika aizvests uz Dobeles slimnīcu. Pirms operācijas ar viņu varēja sakontaktēties - runājām pa telefonu, viņš bija satraucies," stāsta mazmeita. 

Neilgi pēc operācijas tuvinieki vairs nevarēja sazvanīt sirmo kungu. Taču vēl pēc dienas, sazinoties ar slimnīcas nodaļu, saņemts apstiprinājums, ka operācija noritējusi veiksmīgi.

"Uz jautājumu, kāpēc vectēvs neatbild uz telefonu, mums pateica, ka viņš ir piesiets pie gultas. Viņš pēc operācijas esot uzvedies neadekvāti, gribējis kāpt ārā no gultas. Lai netraumētu sevi, viņš ticis piesiets pie gultas," stāstīto atminas mazmeita. 

Vēlāk viņai tomēr izdevies sazvanīt vectēvu, kurš sūdzējies, ka vēl joprojām esot piesiets pie gultas. Telefonu tobrīd pie auss esot turējis kāds no slimnīcas darbiniekiem. Palātā citu pacientu nav bijis. Vectēvs arī sūkstējies, ka tiekot badināts, ir izslāpis un ar sausu muti.

"Mēs bijām arī aizbraukuši uz slimnīcu. Protams, klāt pie viņa mūs nelaida. Mēs aizvedām higiēnas preces, ūdeni. Runājot ar māsiņu, viņa teica, ka vectēvam viss ir kārtībā. Jautājām, vai viņš ir piesiets, viņa teica, ka – nē. Kaut gan nākamajā dienā es zvanīju, viņš teica, ka ir piesiets pie gultas," teic mazmeita. 

Pēc aptuveni divām nedēļām radinieki atkal ieraudzījuši 93 gadus veco kungu. Diemžēl pirmais iespaids, vectēvam iznākot no slimnīcas, izrādījies patiesi satraucošs.

"Vectēvs bija nokrities. Protams, mēs viņu nevarējām nosvērt, bet tas bija acīm redzami, ka tie bija vismaz četri pieci kilogrami. Parunāt viņš, izrādās, nevarēja, jo viņam divu nedēļu laikā nebija ielikta protēze, kā rezultātā deformējās žoklis. Vectēvs teica, ka praktiski visu laiku bijis piesiets pie gultas. Ir varējis grozīt tikai galvu. Dzirdināts, ēdināts viņš ir vienreiz dienā. Vēl pie tam tas ir bijis, grūžot rīklē tā, ka viņš ir domājis, ka nosmaks," atminas mazmeita. 

Tikmēr Dobeles slimnīcas valdes priekšsēdētājs Leons Zariņš norāda, ka dokumentācijā neesot atrodama šāda norāde, ka pacients ir bijis fiksēts, bet atsevišķos gadījumos esot pieļaujama fiksēšana jeb piesiešana. 

"Tā kā ir medicīniskas indikācijas, kā valstī ir reglamentētas, tad īslaicīgi, lai nenodarītu kaitējumu pacients pats sev, tas tiek izdarīts atsevišķos gadījumos. Vai ir konkrēti šajā gadījumā noticis, es nevaru atbildēt, jo personāls man nav ziņojis par tādu gadījumu," teic Zariņš. 

Viņš nenoliedz, ka reizēm slimnīcā pacienti tiek fiksēti, taču par konkrēto pacientu slimnīcas vadītājs ir pārliecināts, ka personāls nemelo.

Slimnīcas vadītājs vēl arī norāda, ka, neraugoties uz ārkārtējo situāciju, pacienta meitai tomēr tikusi dota iespēja klātienē apmeklēt sirmo kungu, lai pārliecinātos par ārstēšanās apstākļiem, taču neviens neesot ieradies.

Tiesa, mazmeita gan apgalvo pretējo. 

Vectēva radinieki apsver iespēju vērsties uzraugošajā institūcijā – Veselības inspekcijā, lai izmeklētu notikušo Dobeles slimnīcā un medpersonāla rīcību.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.