foto: LETA
Epidemiologs: negatīvs Covid-19 testa rezultāts ieceļotājiem nedod tiesības nedoties pašizolācijā
Sabiedrība
2021. gada 13. janvāris, 16:50

Epidemiologs: negatīvs Covid-19 testa rezultāts ieceļotājiem nedod tiesības nedoties pašizolācijā

Jauns.lv / LETA

Negatīvs Covid-19 testa rezultāts ieceļotājiem nedod tiesības nedoties pašizolācijā pēc ierašanās Latvijā, preses konferencē uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Speciālists atgādināja, ka virkne Eiropas Savienības (ES) valstu padarīja bargākus drošības pasākumus, kas saistīti ar ieceļošanu valstī, ņemot vērā Covid-19 atkārtotu izplatīšanos.

Ņemot vērā jaunā koronavīrusa paveida parādīšanos, ir būtiski neļaut tam izplatīties starptautiski, jo tas ir ievērojami infekciozāks nekā līdz šim konstatētais Covid-19 variants, pauda Perevoščikovs.

"Mērot infekciozitāti pēc reproduktivitātes koeficienta, šim vīrusa paveidam ir liela izplatības iespēja. Šis vīruss parādījies arī citās valstīs, taču tā celma izplatīšanās citās valstīs nenotiek zibenīgi. Lielbritānijā pirmo reizi jauno vīrusa paveidu konstatēja septembrī, bet lielāka izplatīšanās sākās pāris mēnešus vēlāk. Eiropas SPKC atzīst, ka pie jauniem infekcijas celmiem sākotnējie pasākumi, kas attiecas uz robežām un ceļotāju kontroli, varētu dot efektu. Tas gan nevar novērst pilnīgu vīrusa starptautisku izplatību," teica eksperts.

Viņš akcentēja, ka virknē valstu pieņemts lēmums no ieceļotājiem pieprasīt noteiktā laikā veiktu Covid-19 testu. "Mums ir svarīgi panākt, lai būtu arī pasažieru drošība. Standarts testa veikšanai ir 72 stundas pirms izbraukšanas no valsts. 72 stundas attiecas nevis uz rezultāta saņemšanu, bet gan parauga nodošanu," uzsvēra Perevoščikovs.

Speciālists atgādināja, ka svarīgi veikt testu vēl pirms izbraukšanas, jo arī pēc negatīva testa rezultāta saņemšanas pastāv risks tomēr būt slimam, jo Covid-19 inkubācijas periods ir 14 dienas.

"Redzam riskus, ka, atbraucot uz kādu valsti, cilvēks notestējas, bet uzreiz nezina, ka ir inficējies un tad brauc ar sabiedrisko transportu uz savu pašiozlācijas vietu. Labāk savlaicīgi identificēt potenciālo inficēšanos, pēc kā cilvēkam jāievēro noteikti drošības pasākumi," teica Perevoščikovs.

Bieži tiek saņemti jautājumi, vai cilvēks, veicot testu, var darīt, ko viņš grib un uzskatīt sevi par nebīstamu Covid-19 kontekstā, pastāstīja speciālists.

"Varam pateikt, ka tests uzrāda, vai vīruss ir vai nav konkrētā datumā. Inkubācijas periods ir 14 dienas, kas neizslēdz, ka tests veikts inkubācijas perioda agrīnā stadijā. Varbūt cilvēks pēc testa veikšanas var inficēties, vai var inficēties ceļojuma laikā. Līdz ar to testa esamība neatbrīvo cilvēku no turpmākas pašizolācijas," uzsvēra SPKC pārstāvis, piekodinot, ka pašizolācija ir ļoti svarīgs pasākums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās