foto: Evija Trifanova/LETA
Daudzviet Latvijā snieg un puteņo, apledojums apgrūtina braukšanu
Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, slidenie un sniegotie ceļu posmi tiek tīrīti un kaisīti ar pretslīdes materiāliem.
Sabiedrība
2021. gada 12. janvāris, 07:18

Daudzviet Latvijā snieg un puteņo, apledojums apgrūtina braukšanu

Jauns.lv / LETA

Otrdienas rītā Latvijas lielākajā daļā mazliet līdz mēreni stipri snieg, kā arī putina, liecina meteoroloģiskā informācija. Sniega un apledojuma dēļ šorīt ir apgrūtināti braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem gandrīz visā Latvijā, liecina valsts SIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) apkopotā informācija.

Dienvidu vēja ātrums brāzmās daudzviet sasniedz 10-15 metru sekundē, Liepājas ostā reģistrētas brāzmas līdz 21 metram sekundē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem valsts lielāko daļu klāj 2-9 centimetri sniega, galējos austrumos saglabājas līdz 20 centimetriem dziļš sniegs.

Visā valstī apmākušās debesis, gaisa temperatūra +1..-2 grādi.

Rīgā snieg, dienvidu vējš ar brāzmām līdz 13 metriem sekundē putina sniegu, gaisa temperatūra ir nulle grādu.

Galvaspilsēta sniegputeņa varā

gallery icon
31

Maksimālā gaisa temperatūra pēdējā diennaktī LVĢMC novērojumu tīklā bija no -2,3 grādiem Alūksnē līdz +3,6 grādiem Liepājā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 11.janvārī bija +27 grādi Grieķijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -22 grādi Skandināvijā un -36 grādi Krievijas ziemeļos; Madrides lidostā ar -12 grādiem pārspēts absolūtais aukstuma rekords.

Sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu gandrīz visā Latvijā

Braukšanas apstākļi pa lielajiem ceļiem ir apmierinoši vienīgi Kuldīgas un Daugavpils apkārtnēs - aptuveni 20-50 kilometru rādiusā ap šīm pilsētām, uz Ventspils šosejas no Kūdras līdz Strazdei un uz Bauskas šosejas no Iecavas līdz Lietuvas robežai. Visas pārējās šosejas šorīt ir sniegotas vai apledojušas, un, braucot pa tām, jāievēro īpaša piesardzība.

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, slidenie un sniegotie ceļu posmi tiek tīrīti un kaisīti ar pretslīdes materiāliem.

Ceļu uzturētāji atgādina, ka ziemas laikā braukšanas apstākļi var mainīties ļoti krasi, tāpēc autobraucējiem jābūt ļoti piesardzīgiem, jāietur lielāka distance līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, jāizvairās no straujiem manevriem, kā arī jāizvēlas braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošs ātrums.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem ikviens tiek aicināts informēt LVC, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.

Sniega haoss pasaulē

Pamatīgu snigšanu pēdējās dienās piedzīvojis Kašmīras reģions Indijā, kur izsludināts lavīnas brīdinājums. Bieza sniega sega skārusi arī vairākas citas valstis.

gallery icon
41