foto: LETA
Augstskolas ir gatavas pārkārtot uzņemšanas noteikumus, lai studijas varētu sākt arī ar gada vērtējumu
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.
Tava izglītība
2021. gada 11. janvāris, 23:32

Augstskolas ir gatavas pārkārtot uzņemšanas noteikumus, lai studijas varētu sākt arī ar gada vērtējumu

Jauns.lv / LETA

Augstskolas ir gatavas pārkārtot uzņemšanas noteikumus un kārtību, lai vidējo izglītību beidzēji studijas varētu sākt arī pēc izliktā gada vērtējuma, šodien attālinātās tikšanās laikā ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) apliecinājuši Rektoru padomes pārstāvji.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā, tikšanās laikā ministre rosināja augstskolu pārstāvjus uz diskusiju arī par vidusskolas noslēguma pārbaudījumu norisi un augstskolu iespējamo rīcību, ja epidemioloģiskās situācija dēļ centralizētos eksāmenus nāktos atcelt.

Augstskolu pārstāvji uzsvēruši, ka iestājeksāmenu rīkošana no epidemioloģiskā viedokļa nebūtu droša, taču objektīvai zināšanu un prasmju izvērtēšanai būtu jāsaglabā iespēja kārtot centralizēto eksāmenu.

Covid-19 pandēmija būtiski ietekmējusi vairākas tautsaimniecības nozares, tajā skaitā izglītību. Izglītības iestādes spiestas pilnībā pārkārtot ne tikai mācību, studiju procesa organizāciju, bet arī veikt papildu ieguldījumus tā nodrošināšanā.

IZM norāda, ka augstskolām ievērojami papildu līdzekļi nepieciešami dezinfekcijas līdzekļu un dezinfekcijas pasākumu, kā arī individuālo aizsardzības līdzekļu nodrošināšanai, datortehnikas, programmatūras un datubāžu licencēm attālinātā studiju procesa nodrošināšanai. 

Tāpat lielu daļu no neplānotajiem izdevumiem veido piekļuves kontroles ierīču un apsardzes un novērošanas pastiprināšana, attālinātu konferenču un semināru sistēmu izmantošanas maksa, kā arī lekciju un nodarbību ieraksta sistēmas, pakalpojumi un virtuālās laboratorijas izmaksas.

Pēc augstskolu iesniegtā apkopojuma ministrija lems par nepieciešamā finansējuma piesaisti Covid-19 nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai. IZM uzsvēra, ka augstākajai izglītībai un pētniecībai Covid-19 seku mazināšanai kopumā papildus ir piešķirti aptuveni 50 miljoni eiro, tostarp krīzes laikā nodrošināti vairāki atbalsta pasākumi studējošajiem.

Pēc IZM pārstāvju paustā, tikšanās laikā tika pārrunāti arī jautājumi par ārvalstu studentu uzņemšanu. Tā kā no 15.janvāra Latvijā var ierasties tikai ar negatīvu Covid-19 un pakāpeniski uzsākta vakcinācija, IZM rosina vairākas izmaiņas ārvalstu studentu uzņemšanas regulējumā. Piemēram, 2021.gadā augstskola pati varētu lemt, vai pirmo semestri organizēt klātienē vai attālināti, ievērojot vispārīgo regulējumu par augstākās izglītības procesa organizāciju.

Ministre aktualizēja arī valsts pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" nepieciešamo komunikāciju, aicinot augstskolas aktīvāk skaidrot pētījumu rezultātus un ieguvumus sabiedrībai. Tāpat augstskolu pārstāvji tiks aicināti piedalīties darba grupā par pāreju uz elektronisko izglītības dokumentu izsniegšanu, sacīja IZM.

Izglītības un zinātnes ministre Šuplinska rosina arī turpmāk rīkot regulāras tikšanās ar Rektoru padomi, lai pārrunātu nozares aktualitātes un operatīvi risinātu neskaidros jautājumus savstarpējā komunikācijā.

Jau ziņots, ka gadījumā, ja eksāmenu sesijas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija vai eksāmenus nevarēs kārtot klātienē, 12.klašu skolēniem izliks gada vērtējumu.

Ministre norādīja, ka gadījumā, ja 12.klašu absolventi mācību gadu beigs ar vidējo vērtējumu gadā, augstskolām būs jāveido savus iestājpārbaudījumus un jākoriģē uzņemšanas noteikumi.

Patlaban paredzēts, ka 12.klašu skolēni kārtos trīs eksāmenus - latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā. Eksāmens svešvalodā no pavasara brīvlaika ir pārcelts uz 11.-14.maiju. Ja skolēnam, lai iestātos augstskolā, nepieciešams vērtējums, piemēram, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, viņš pēc izvēles tajā var kārtot eksāmenu.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka eksāmeni vēlākais var notikt jūnijā, papildtermiņos - jūlijā.