foto: LETA
Ko par publisku vakcinēšanos domā ministri?
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
Sabiedrība
2021. gada 11. janvāris, 19:07

Ko par publisku vakcinēšanos domā ministri?

Jauns.lv

Par to, vai politiķiem vajadzētu rādīt piemēru Latvijas sabiedrībai, vakcinējoties publiski, vajadzētu plašāku diskusiju, tā pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes mediju pārstāvjiem atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka ir svarīgi saprast, vai to atbalsta vairākums sabiedrības, jo viedokļi var šķelties. Kamēr vieni to var uzskatīt kā piemēru, tikmēr citi - par privilēģiju izmantošanu. 

"Svarīgi sarunāties ar sabiedrību, uzzināt sabiedrības viedokli. Jo ir sabiedrības daļa, kas vēlas, lai valdības, pašvaldību un citu dienestu pārstāvji vakcinējas, šādi rādot piemēru, kā arī nezaudējot paši veiktspēju. Tajā pašā laikā ir pamats uzskatīt, ka daļa sabiedrība šādu soli var uzskatīt kā privilēģiju izmantošanu. Šāda diskusija, manuprāt, ir nepieciešama Latvijas sabiedrībā. Mums ir jāgūst pārliecība, ka sabiedrības vairākums šādu soli atbalsta, nevis rada papildu šķelšanos Latvijas sabiedrībā," norādīja Pavļuts. 

Līdzīgu viedokli pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns. "Esmu gatavs vakcinēties kā pirmais. Ja vajag, tad varu arī publiski. Vienlaikus esmu gatavs vakcinēties arī pats pēdējais, lai visiem cilvēkiem pirms manis pietiktu vakcīnu. Šeit ļoti liela nozīme ir sabiedrībai, lai tā pareizi saprot šādu soli," minēja Bordāns.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda, ka politiķiem vajadzētu rādīt piemēru. "Es uzskatu, ka politiķa personīgais piemērs ir vienmēr šī stratēģiskā komunikācija ar sabiedrību. Nav runa tikai par vakcīnām, bet par visu - ētiku, morāli, interešu konfliktu neesamību utt. Mana atbilde ir tāda, ka politiķim ir jārāda piemērs. Būtu slikti, ja sabiedrībā tiktu izplatīta dezinformācija, ka politiķi paši to nav gatavi darīt," minēja Ģirģens.

Tikmēr kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pievienojās Pavļuta teiktajam, ka vajadzētu plašāku diskusiju. "Jebkurš no mums būtu gatavs vakcinēties kaut rīt, taču mēs nevaram izslēgt, ka daļa sabiedrības to varētu uztvert kā privilēģiju izmantošanu. "

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piekrita iepriekš paustajam, ka vajadzētu plašāku diskusiju, uzsverot, ka, viņaprāt, pirmajiem jāvakcinējas mediķiem, kā tas šobrīd jau notiek. Piemēru varot rādīt arī citos veidos.

"Es izprotu jautājumu par priekšzīmi. Es tagad, piemēram, neeju pie friziera, man mati izaug gari. Un es skatos, ka citiem kabineta locekļiem arī. Tas parāda, ka noteikumi attiecas uz mums visiem. Tā ir diskusija, bet primāri ir nodrošināt, ka pirmās frontes līnijas darbinieki ir vakcinēti, jo viņiem jāārstē ne tikai Covid-19 pacienti, bet jebkuru valsts iedzīvotāju, kuram vajadzīga palīdzība," minēja Kariņš.