Sabiedrība
2021. gada 7. janvāris, 20:31

Bijušais policists apdraud bērna dzīvību; incidenta dēļ starp viņu un vēl vienu vīrieti izceļas ass konflikts

Bez Tabu, TV3

Dāvids katru dienu brauc pa Nikolaja ceļu Jelgavas pusē. Viens no braucieniem teju beidzas ar traģēdiju, kurā varēja iet bojā meitenīte un viņas tētis, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Četru sešu metru attālumā ieraudzījām to tačku un riteni. Tačku pirmo ieraudzījām. Šķērsli bremzējot apbraucu, bija slidens. Tad redzēju, ka tas ir vīrietis, kurš ar riteni velk dārza ķerru un tur iekšā ir bērns," stāsta resocializācijas centra "Lediņi" vadītājs Dāvids Sīlis.

Nakts melnumā pārgalvīgo riteņbraucēju Dāvids esot pamanījis tikai pēdējā brīdī. Viņš un ceļa biedrs izkāpuši no auto. "Trīcēja rokas un kājas, bet piegāju klāt un diezgan paceltā balsī teicu – tev vajadzīgs kaut kas, lai tevi var redzēt. Teikšu atklāti, tas bija skaļi. (..)

Viņš man saka - es tavu numuru redzēju, es tevi atradīšu, es tev to, es tev šito. Tā nav saruna par tēmu," saka Dāvids.

Vīrieši iekāpuši automašīnā un devušies uz netālu esošo resocializācijas centru, kā vadītājs ir Dāvids.

Šajā centrā uzturas smagus noziegumus veikuši noziedznieki, kuri atbrīvoti pirms noteiktā termiņa. Dāvids dod viņiem pajumti un darbu, palīdzot uzsākt jaunu dzīvi. Pēc aptuveni pusstundas centrā ieradās uz ceļa sastaptais vīrietis.

"Es teicu - nāc iekšā, parunāsim normāli, cilvēcīgi. Viņš ienāca, sāka raustīt, grūstīt," stāsta Dāvids. Centra iemītnieka uzfilmētajā video redzams, kā uz ceļa sastaptais vīrietis grūsta, rausta Dāvidu un draud ar izrēķināšanos.

"(..) Kāpēc man bērns raud dēļ tevis? Kas par hui**! Ko tu izdomāji, ka tu tagad esi tas sodītājs, bļ**? (..) Tu zini kam tu dir* virsū?"

"Kad es uzzināju, ka viņš ir policists... Tas, ka viņš zināja manu vārdu... Viņš teica - pēc numura es tevi atradīšu. Viņš izmantoja kaut kādus savus sakarus," norāda Dāvids. Video redzamais agresīvais vīrietis ir Juris Antāns.

Amatpersonas deklarācija liecina, ka viņš un abi viņa brāļi bijuši ilggadēji policisti. Pēc astoņiem policijā pavadītiem gadiem, Antāns strādājis arī Olaines cietumā. Pēc tam par pašvaldības policistu Babītē, bet tagad ir karavīrs bruņotajos spēkos.

Antānu raidījuma veidotāji sastop pie viņa mājas. Viņš piekrīt intervijai, taču vēlas, lai tiktu filmēts it kā ar slēpto kameru. Izrādās, viņš par karavīru dienējis vien astoņus mēnešus.

"Aizbraucu pie viņa parunāties, bet tur tāpat nekāda runāšana nesanāk. Ne es tur lauzos neko. Es pieklauvēju, es pat man liekas iekšā negāju. Turpat tā saruna notika pie durvīm. Ja mēs nekā tā nevaram, tad es vērsos policijā ar iesniegumu," saka Antāns.

Redzot centra iemītnieku nofilmēto video, Antāns nosaka: "Redz kā tas nofilmējis." Konfliktā iesaistītais vīrietis dzīvo pavisam netālu no resocializācijas centra un viņa pagalmā var redzēt arī ķerru. Dāvids apstiprina, ka tā ir tā pati, kas nakts melnumā tika vilkta ar velosipēdu bez jebkādiem atstarojošajiem elementiem.

"Nē, tā ir velopiekabe ar atstarotājiem, gaismām, ar visu." Lūgts parādīt velopiekabi, Antāns norāda, ka viņam nekādi paskaidrojumi nav jāsniedz.

"Veicot pārbaudi noskaidrots, ka persona, kura, iespējams, veica prettiesiskas darbības ir bijušais Valsts policijas darbinieks. Valsts policijā viņš nestrādā jau ilgāk nekā piecus gadus. Tas, ka viņš strādājis policijā, nekādā veidā viņu neatbrīvos no atbildības, kā arī nemīkstinās viņa atbildību. Par pārkāpumu viņš atbildēs tāpat, kā jebkura cita persona," sacīja Valsts policijas Jelgavas iecirkņa priekšniece Tatjana Flandere.

Likumsargi šobrīd ierosinājuši administratīvo lietvedību un sola izvērtēt konfliktā iesaistīto personu atbildību.