foto: Edijs Pālens/LETA
Veselības inspekcijas vadītāja situāciju sociālās aprūpes centros vērtē kā kritisku
Ja Covid-19 iekļūšanu pansionātā laicīgi nekonstatē, rodas situācijas, kad ar šo slimību saslimst teju visi darbinieki un klienti.
Sabiedrība
2021. gada 6. janvāris, 08:03

Veselības inspekcijas vadītāja situāciju sociālās aprūpes centros vērtē kā kritisku

Jauns.lv / LETA

Situācija sociālās aprūpes centros un to spēja klientiem sniegt ar veselības aprūpi saistītos pakalpojumus ir vērtējama kā kritiska, šorīt Latvijas Radio vērtēja Veselības inspekcijas (VI) vadītāja Indra Dreika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dreika pastāstīja, ka VI šogad īpaši pievērsās situācijas vērtēšanai sociālās aprūpes centros. Kopumā valstī tādu ir 184, tostarp 27 no tiem uzturas bērni. Aprīlī un maijā visās sociālās aprūpes iestādēs veikti apsekojumi, bet pašlaik VI gatavo gala ziņojumu, lai pēc tam izvērstu diskusiju ar politiķiem un sabiedrību, "ko varam darīt labāk".

Pēc Dreikas vārdiem, pirmais secinājums bijis, ka situācija ir kritiska, piemēram, divās trešdaļās sociālās aprūpes iestāžu nav bijis nekādu iespēju izolēt saslimušus klientus, kas ir īpaši svarīgi Covid-19 pandēmijas laikā.

foto: Edijs Pālens/LETA
Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika.

VI ir secinājusi, ka pamatā Covid-19 uz pansionātiem "atnes darbinieki", tomēr viņa neatbildēja uz jautājumu, kas par plašu Covid-19 izplatīšanos sociālās aprūpes centros būtu atbildīgs.

Kā atzīmēja Dreika, ja Covid-19 iekļūšanu pansionātā laicīgi nekonstatē, rodas situācijas, kad ar šo slimību saslimst teju visi darbinieki un klienti.

Dreika stāstīja, ka slimības izplatību pansionātos tiek mēģināts monitorēt ar regulāriem testiem - gan siekalu, gan no deguna, taču pret otrajiem nereti esot noraidoša attieksme no sociālās aprūpes iestāžu puses, jo tos ir sarežģītāk veikt un tie būtu jāveic pašiem centru darbiniekiem, turklāt valsts puse gaida, ka tos varētu veikt brīvdienās, kad ir mazāk noslogotas testu laboratorijas.

No pirmā šoka un apturētas dzīves pavasarī līdz drūmajam rudenim: koronavīruss Latvijā

Pirmā preses konference par Covid-19 izplatību Latvijā notika 2020. gada februārī. Drīz pēc tam valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija un ...

gallery icon
152

Savukārt runājot par premjera Krišjāņa Kariņa (JV) vakar izteikto neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP), Dreika vērtēja, ka šis ir papildus stress veselības aprūpes sistēmai, "kuru varēja arī nenodarīt". Viņķeli viņa vērtēja kā veiksmīgu krīzes menedžeri, kas bijusi ļoti atbalstoša veselības aprūpes sistēmai.

Vērtējot vakcinācijas pret Covid-19 plānu, Dreika atzina, ka Latvija, "iespējams, varēja kaut ko labāk, ātrāk vai citādi", tomēr prakse pasaulē liecinot par dažādām pieejamām, arī par nogaidošām, un neviens pašlaik nevarot pateikt, kura no tām beigās izrādīšoties pareizā.