foto: LETA
Nacionālā apvienība atbalsta Kariņa lēmumu pieprasīt Viņķeles demisiju
Deputāts Raivis Dzintars
Politika
2021. gada 5. janvāris, 15:53

Nacionālā apvienība atbalsta Kariņa lēmumu pieprasīt Viņķeles demisiju

Jauns.lv / LETA

Nacionālā apvienība (NA) atbalsta Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) lēmumu pieprasīt veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisiju, apliecināja politiskā spēka līderis Raivis Dzintars.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis uzsvēra, ka NA rindās Viņķeles darbība Covid-19 krīzes laikā jau ir vērtēta pretrunīgi un vairāki partijas deputāti par to ir publiski izteikušies. Dzintara ieskatā tieši premjers var vislabāk novērtēt, kā strādā valdības komanda. "Radās iespaids, ka premjers savu izvēli ir izdarījis un tā nemainīsies. NA atbalsta Kariņa lēmumu, respektē viņa kā valdības vadītāja tiesības," sacīja Dzintars.

Deputāts akcentēja, ka partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" būtu iespējami ātri jāvirza jauns, enerģisks ministrs, kas spētu strādāt Covid-19 situācijas uzlabošanai. Tāpat Dzintars aicina koalīcijas partnerus būt vienotiem šajā krīzes situācijā.

"Saprotot, ka šis ir ļoti sarežģīts brīdis koalīcijā, partnerus aicinām būt vienotiem un nepieļaut, ka krīzes apstākļos valsts paliek bez valdības," pauda Dzintars, atgādinot, ka bažas par valdības stabilitāti pastāv kopš tās izveidošanas brīža, zinot, no cik daudzām partijām veidota koalīcija.

"Bažas ir arī šobrīd, bet gribētu paļauties uz partneru veselo saprātu. Emocionāli šis nav vienkāršs brīdis, bet ar prātu saprotam, ka šādos apstākļos nedrīkst ar pilnīgi nekontrolētiem balsojumiem plosīt budžetu, līdzekļus, kas paredzēti Covid-19 apkaršanai un palīdzības sniegšanai cilvēkiem," pauda Dzintars.

Politiķis uzskata, ka patlaban nebūtu jāsāk pārdalīt ministru portfeļus partiju starpā, jo faktiski tas nozīmētu veidot jaunu valdību.

Kā ziņots, Kariņš otrdien izteicis neuzticību Viņķelei un atbilstoši Sadarbības līgumam ir aicinājis partiju apvienību "Attīstībai/Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu, informē premjera birojā.

Ministru prezidents norādīja, ka Latvija jau ilgstoši cīnās ar Covid-19 izraisīto pandēmiju un esam šīs cīņas izšķirošā brīdī, tas liek skaidri apzināties, ka vienīgais veids, kā atcelt ierobežojumus, atgriezties normālā dzīvē un atsākt mērķtiecīgu virzību uz attīstību ir iespējami ātra sabiedrības imunizācija.

"Tās pamatā ir jābūt skaidram un sabiedrībai saprotamam vakcīnu pieejamības plānam. Jau kopš otrā pandēmijas viļņa sākuma mēs cīnāmies ar sekām tam, ka tad, kad varējām rīkoties ātri un apsteidzoši, nebija skaidra un saprotama rīcības plāna. Interpretācija un dezinformācija tam ir sekas un mēs visi kā sabiedrība no tā ciešam jau šobrīd. Tā turpināt nevaram," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents uzsver, ka vakcīnu pieejamības plāns ir nacionāla līmeņa dokuments un visas valsts prioritāte. Viņa ieskatā, plānā ir jābūt atbildei uz galveno jautājumu - kā iespējami īsā laikā un nevainojami noorganizētā loģistikas un komunikācijas procesā nodrošināt vakcīnu pieejamību visai sabiedrībai.

Kariņš uzskata, ka tam ir jānotiek loģiskā un organizētā veidā. "Katra diena, kas aizvadīta, nepamatoti kavējot vakcīnu pieejamību iedzīvotājiem, var maksāt kādam veselību vai dzīvību. Plāna izstrādē un koordinētā īstenošanā jāiesaista visas institūcijas, kas tuvas katram iedzīvotājam, piemēram, pašvaldības un ģimenes ārsti," atzina premjers.

"Ņemot vērā visus šos apstākļus, esmu nolēmis izteikt neuzticību ministrei, par ko informēju arī koalīcijas partnerus. Valdības komandā gaidu enerģisku cilvēku ar skaidru redzējumu, kā pārliecinoši vadīt un restartēt mūsu līdzšinējo cīņu ar pandēmiju," pauda Kariņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kariņš līdz šim vairākkārt paudis neapmierinātību ar Veselības ministrijas (VM) un ministres darbībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet pēdējā laikā kritika tika izteikta par skaidra Covid-19 vakcinācijas plāna neesamību.

Otrdien valdībā bija paredzēts skatīt VM izstrādāto vakcinācijas plānu, taču šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz šo ceturtdienu, 7.janvāri.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka valdības sēde atlikta, lai politiķi pārrunātu šo demisijas pieprasījumu. Kariņš par to konsultējies ar citiem koalīcijas partneriem, no kuriem saņēmis atbalstu demisijas pieprasīšanai.

Kariņš otrdien tikās ar Viņķeles pārstāvēto partiju apvienību "Attīstībai/Par!".