foto: LETA
Valdība lems par Covid-19 ierobežojumu pagarināšanu
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs (no kreisās), veselības ministre Ilze Viņķele un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Politika
2021. gada 5. janvāris, 08:21

Valdība lems par Covid-19 ierobežojumu pagarināšanu

Jauns.lv / LETA

Šodien notiks Ministru kabineta sēde, kurā kopā ar Krīzes vadības padomi plānots lemt par Covid-19 izplatības mazināšanai noteikto ierobežojumu pagarināšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sēdes sākums paredzēts plkst. 10.00.

Pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka, viņaprāt, ierobežojumi būtu jāpagarina, uzskatot, ka līdzīgs viedoklis esot arī valdības partneriem.

Vai un kā patlaban spēkā esošie ierobežojumi varētu tikt modificēti, vēl tiks apspriests. Varētu diskutēt par izmaiņām, piemēram, pieejamo preču klāstā. Kariņš arī uzsvēra, ka jebkurām izmaiņām noteiktajā kārtībā ir jābūt saprotamām un tās nedrīkstētu būt pretrunā ar esošo kārtību.

Cilvēki Rīgā dienu pirms "3 nedēļu klusuma perioda" šturmē veikalus

gallery icon
33

Premjera ieskatā komandantstunda jeb "mājsēde" ir viegli saprotams un konkrēti kontrolējams ierobežojums. Viņaprāt, likumsargi ir labi tikuši galā ar kontroles pasākumiem komandantstundas pirmajā posmā. Vienlaikus premjers norādīja, ka bija arī tādi cilvēki, kas apzināti mēģināja pārkāpt noteikumus, par ko saņēma sodus.

"Mūsu mērķis ir noteikt, ka cilvēki lieki netiekas. Līdz vakcinēšanai drošākais aizsardzības līdzeklis ir vienkārši nekontaktēties," pauda politiķis.

Viņš akcentēja, ka valdībai turpmāk jābūt ļoti uzmanīgai, strauji un radikāli mainot nosacījumus īsā laika posmā.

"Mums ir uzmanīgi jāizsver, kas iedzīvotājiem būtu viegli saprotams un arī efektīvi kontrolējams. Pagājuši tie laiki, kad no nedēļas uz nedēļu dažādu apsvērumu dēļ valdība bija spiesta mainīt dažāda veida noteikumus," uzsvēra premjers.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka kontroles pasākumus visās to izpausmēs nedrīkst padarīt vājākus, jo Covid-19 izplatība nav mazinājusies.

Veselības ministrija prezentēs plānu vakcinācijai pret Covid-19

Šodien Ministru kabinetā paredzēts uzklausīt arī Veselības ministrijas (VM) izstrādāto vakcinācijas pret Covid-19 plānu.

Kariņš iepriekš norādīja, ka valdībai un visai sabiedrībai ir nepieciešams skaidrs un ikvienam saprotams vakcinācijas plāns. Tāpēc šodien viņš sagaida no VM pilnu plānu un pilnu skaidrību par to.

"Mūsu biļete atpakaļ uz normālo ikdienu atrodama vakcinācijā, un tā var atbrīvot no visādiem ierobežojumiem," sacīja premjers, atgādinot, ka valdība jau ceturto reizi uzklausīs VM sagatavoto vakcinācijas plānu.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon
21

Kariņš uzsvēra, ka vakcinācijas plānam ir jābūt ļoti skaidram un saprotamam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"1940.gadā dzimušam pensionāram Balvos būtu jāsaprot, kā viņš varēs tikt pie vakcīnas. Tāpat sievietei, divu bērnu mātei, kas dzimusi 1970.gadā, arī būtu jābūt skaidram. Visiem jābūt skaidram, kā tiks organizēta vakcinācija. Tas ir pats svarīgākais," pauda politiķis.

Valdības vadītājs atzina, ka viņš sadzird jautājumus par vakcinācijas tempu, piebilstot, ka Latvijas uzstādījumam ir jābūt "ļoti elementāram" - pēc iespējas īsā laikā vakcinēt tik daudz cilvēku, lai veidotos pūļa imunitāte.

"VM sākumā teica, ka tas izdarāms 18 mēnešos, un tad mēs bijām izbrīnīti, uzskatot, ka tas ir pavisam nepieņemami. Ir jābūt skaidri izstrādātam plānam. Mēs nezinām, kādā tempā ražotāji varēs piegādāt vakcīnu, nezinām, cik ātri zāles tiks sertificētas, bet visu pārējo mēs varam kontrolēt, ja ir ļoti skaidra kārtība, kā notiek vakcinācijas process," norādīja politiķis.

Jautāts, pēc kādiem kritērijiem tiks vērtēts VM piedāvātais vakcinācijas plāns, lai to varētu uzskatīt par pietiekami kvalitatīvu, Kariņš pauda, ka ir jābūt dokumentam, kurā skaidri norādīts, kādas būs konkrētās vakcinējamo cilvēku grupas, kā katrs iederas grupā, kā ar katru sazināsies, kā sekot ikdienā līdzi vakcinācijas procesam, kā mobilizēt īsā laikā potētājus, "ja vienlaikus īsā laikā ļoti daudz vakcīnu Latvijā ieradīsies".

"Mums ir jābūt gatavam plānam, kā vajadzības gadījumā mobilizēt ļoti daudzus potētājus. Jābūt tā, ka mēs būtu gatavi jebkurā brīdī ņemt pretim jebkura ražotāja vakcīnas, nekavējoties neskaidrību dēļ," akcentēja premjers.