Politika
2021. gada 4. janvāris, 17:02

Valdis Zatlers: “Saeimai un valdībai ir jāstrādā klātienē! Vakcīna to šobrīd var nodrošināt”

Jauns.lv

“Tas, ka notika attālinātās sēdes, neveicināja valdības darbu. Runāt ar sabiedrību šajā situācijā bija galvenais uzdevums. Saeimai un valdībai ir jāstrādā klātienē un vakcīna to šobrīd var nodrošināt,” RīgaTV 24 gada “Top 5” speciālizlaidumā savu redzējumu par valdības darbu ārkārtas situācijas laikā pauda bijušais Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers atzīst, ka darbs attālināti uz brīdi bija nepieciešams, bet tas, ka no marta valdība nav tikusies klātienē, tas ir tas, kas radot visus pārpratumus. Pietrūkstot cilvēcības pašā valdībā un neesot brīnums, “ka katrs velk uz savu pusi”.

“Es neredzēju, ka katrs ministrs izprastu savu uzdevumu, kā risināt šo epidemioloģisko situāciju savās ministrijās, atbildot par savām nozarēm. Pietrūka vadlīniju, kā uzvesties, netika analizēts, runāts ar uzņēmējiem no Ekonomikas ministrijas puses. Netika pietiekami daudz runāts arī no Izglītības ministrijas puses ar skolotājiem. Skolu direktori ir informēti, bet ar to ir par maz, jāzina ir skolotājiem, skolēnu vecākiem, skolēniem,” savus vērojumus pauda bijušais prezidents.

Zatlers uzskata, ka pats galvenais uzdevums šajā situācijā esot bijis runāt ar sabiedrību! Un krīzes menedžerim – valdībai, viņš pēc piecu baļļu sistēmas dod 3.

Zatlers raidījumā norādīja, ka nevajag būt arī ļoti kritiskiem, arī valdība esot bijusi situācijā, kurā neko nav zinājusi, un arī viņi nogurstot. “ To mēs varam redzēt arī pēc ministres Viņķeles, kura sākumā ļoti skaisti runāja tiešajā ēterā, skatoties mums acīs, bet šobrīd, ik pa brīdim acis tiek nolaistas, kaut ko no lapiņas izlasot par tēmu, kura bija perfekti jāpārzina no galvas, jo tā ir viņas tēma. Ar katru dienu viņai bija jābūt arvien zinošākai un pārliecinošākai.”

“Cilvēki nogurst, bet, ja cilvēki nogurst, tad tie ir jāmaina,” piebilda Zatlers. Prezidents arī norādīja, ka demokrātijas jēgu mēs noteikti nepazaudējām, bet efektivitāti gan.

Runājot par vakcinēšanos Zatlers sacīja: “Sabiedrībai ir jāpasaka mūsu līderiem – lūdzu, nebaidieties, mēs jums nepārmetīsim, ja visa valdība, Saeima vakcinēsies un ies uz darbu klātienē.”

Zatlers uzskata, ka lēmumu pieņēmējiem ir grūti strādāt attālināti, jo vajadzīga diskusija, neformālā saskarsme, esot vajadzīgas kuluāru sarunas, kurās mēs viens otru pārliecinām.

Runājot par valsts pārvaldi, kas izpilda šos lēmumus, tā varot strādāt daļēji attālināti, daļēji uz vietas, tas ir iespējams, bet “lēmumu pieņēmējiem – Saeimai un valdībai ir jāstrādā klātienē un vakcīna to šobrīd var nodrošināt. Es aicinātu visus cilvēkus saprast, ka tās nav valdības privilēģijas, bet tas ir viņu pienākums – strādāt!”