foto: unsplash.com
Tuvākajās nedēļās Latvijā gaidāms lielākais sals pēdējo divu gadu laikā
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 1. janvāris, 09:44

Tuvākajās nedēļās Latvijā gaidāms lielākais sals pēdējo divu gadu laikā

Jauns.lv / LETA

Tuvākajās sešās nedēļās Latvijā gaidāms sals, kas var pastiprināties līdz - 20 un vairāk grādiem; lielākais aukstums iespējams janvāra beigās, liecina sinoptiķu prognozes.

Atbilstoši Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra informācijai vismaz līdz februāra vidum gaisa temperatūra gaidāma ap normu un vairākus grādus zem tās. Ja šī prognoze piepildīsies, tas būs garākais aukstuma periods Latvijā kopš 2018.gada februāra un marta.

Gaisa temperatūra aukstākajās naktīs noslīdēs līdz zemākajai atzīmei vismaz pēdējo divu gadu laikā, - 2019.gada janvāris Latvijā bija pēdējā reize, kad sals pastiprinājās līdz -20 grādiem. Trīsdesmit grādu sals Latvijā nav bijis kopš 2017.gada 7.janvāra.

Nākamnedēļ gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs -10 grādiem un brīžiem svārstīsies ap nulli. Dažkārt gaidāmi nokrišņi - galvenokārt sniegs. Valdošais būs mērens austrumu vējš.

No janvāra vidus gaidāms aukstāks laiks un arvien dziļāks sniegs. Siltais ūdens Baltijas jūrā var veicināt ļoti stipru snigšanu, kas atkarībā no vēja virziena var skart gan Kurzemi un Vidzemes dienvidrietumus, tai skaitā Rīgu, gan citas vietas Latvijā. Visticamāk, veidosies dziļākā sniega sega kopš 2019.gada janvāra un februāra, kad vietām Vidzemē tā sasniedza pusmetru.

Jau ziņots, ka gaidāmās laikapstākļu pārmaiņas saistītas ar pēkšņu sasilšanu stratosfērā virs Arktikas. Tā nereti maina gaisa cirkulāciju stratosfērā un vēlāk arī troposfērā - atmosfēras zemākajā slānī. Dažkārt izmaiņas ir īslaicīgas un nenozīmīgas, bet citkārt tās izraisa bargu un ilgstošu aukstumu Eiropā.