foto: Pixabay.com
Valdība lems par Covid-19 skarto cilvēku izvietošanu viesnīcās. 80% maksas segtu valsts
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2020. gada 21. decembris, 14:56

Valdība lems par Covid-19 skarto cilvēku izvietošanu viesnīcās. 80% maksas segtu valsts

Jauns.lv / LETA

Valdība otrdien lems par Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās, liecina valdības sēdes dienaskārtībā iekļautie jautājumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc EM aplēsēm, kopējais nepieciešamais finansējums valsts atbalsta sniegšanai mēnesī ir 563 500 eiro.

Iepriekš ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) aģentūrai LETA stāstīja, ka valsts varētu segt visus izdevumus, kas saistīti ar personas izmitināšanu viesnīcā, tomēr jaunais piedāvājums paredz no valsts budžeta segt 80% izdevumu, savukārt 20% būtu personas līdzmaksājums.

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) veiktās tūristu mītņu aptaujas, optimālā cena vienas personas izmitināšanai sastādītu ne vairāk kā 35 eiro par numuru par diennakti. Personas viesnīcās tiktu izmitinātas 14 dienas.

Paredzams, ka izmaksas tiks attiecinātas tikai uz izmitināšanas pakalpojumu sniegšanu, turpretī ēdināšanas pakalpojumi netiks iekļauti un to izmaksas netiks segtas.

EM sākotnējās aplēses liecina, ka viesnīcās varētu izvietot 1150 personas.

Pēc Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra sniegtās informācijas, kopumā nosakāmas četras personu grupas, kurām būtu nepieciešama izmitināšana ārpus savas mājsaimniecības, lai novērstu mājsaimniecības locekļu inficēšanās risku.

Pirmajā grupā ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija ar vieglu vai bezsimptomu slimības gaitu, kurām nav nepieciešama ārstēšanās stacionārā, bet, kurām nav iespējas nodrošināt efektīvu izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam. Otrā grupa ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija pēc ārstēšanās stacionārā, kurām nav iespējas ievērot izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam.

Trešā grupa ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija, kontaktpersonas, kurām nav iespējas ievērot efektīvu mājas karantīnu savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus cilvēkus. Savukārt ceturtā grupa ir starptautisko organizāciju darbinieki un studenti, kā arī tie kuriem ir pastāvīga darba atļauja ar darba līgumu ārvalstīs un kam nepieciešams nodrošināt izolāciju atgriežoties mītnes valstī.

Tāpat EM informēja, ka interesi sadarboties un izmitināt Covid-19 inficētas personas vai to kontaktpersonas ir izrādījušas vairākas Rīgas tūristu mītnes, kopumā piedāvājot 1889 numurus. Tāpat patlaban tiek precizēta informācija par divām reģionu viesnīcām, attiecīgi, ar viesnīcu "Zemgale", kas atrodas Bauskā, un ar viesnīcu "Hotel Dobele", kas atrodas Dobelē, kuras kopumā piedāvā 34 viesu numurus.

Tāpat EM informēja, ka interesi sadarboties un izmitināt Covid-19 inficētas personas vai to kontaktpersonas ir izrādījušas vairākas Rīgas tūristu mītnes, kopumā piedāvājot 1889 numurus. Valsts atbalsta mehānisma ietvaros gatavību sniegt minētos pakalpojumus paudušas tādas tūrisma mītnes kā "Islande Hotel", "Mogotel" viesnīcu grupa, "Mercure Riga Centre Hotel", "Radisson Blu" viesnīcas, "AC Hotel by Marriott Riga", "Bellevue Park Hotel Riga", "Bearsleys Apartamenti" un "Riga LuxApartments".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat patlaban tiek precizēta informācija par divām reģionu viesnīcām, attiecīgi, ar viesnīcu "Zemgale", kas atrodas Bauskā, un ar viesnīcu "Hotel Dobele", kas atrodas Dobelē, kuras kopumā piedāvā 34 viesu numurus.

Plānots, ka tūristu mītņu saraksts tiktu publicēts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā, sniedzot informāciju Latvijas iedzīvotājiem izmantot šādu iespēju.

Pirms izmitināšanas pakalpojuma sniegšanas Veselības inspekcija pārliecināsies, vai tūristu mītnē ir iespējams nodrošināt visas epidemioloģiskās drošības prasības, lai šādu izmitināšanas pakalpojumu sniegtu.

Pozitīva valdības lēmuma gadījumā valsts atbalsta mehānisms būs pieejams no nākamā gada 4.janvāra.