foto: Ekrānuzņēmums
VIDEO: Lietuvas policisti latviešu valodā sirsnīgi sveic kolēģus Latvijā
Lietuvas poicisti sirsnīgi sveica savus latviešu kolēģus.
Sabiedrība
2020. gada 5. decembris, 11:32

VIDEO: Lietuvas policisti latviešu valodā sirsnīgi sveic kolēģus Latvijā

Jauns.lv

Šodien Latvijā atzīmē Valsts policijas 102.gadadienu. Video apsveikumu izveidojuši arī Lietuvas policisti, kuri latviešu valodā sveica savus kolēģus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Policisti saviem latviešu kaimiņiem pateicās par jauko sadarbību un komunikāciju. Iesaka mīlēt savu darbu un lepoties ar uniformas nēsāšanu, kā arī novēl būt spēcīgiem, drosmīgiem un apņēmīgiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Lietuvas poicisti sirsnīgi sveica savus latviešu kolēģus.

Policijas vēsture aizsākās 1918.gada 5.decembrī, kad Latvijas Tautas padome pieņēma pagaidu noteikumus par iekšējās apsardzības organizēšanu, kas kļuva par policijas izveides tiesisko pamatu. Faktiskais policijas izveides process noslēdzās līdz ar kara darbības izbeigšanos 1920.gada pavasarī.

Daudzskaitlīgākā Latvijas Republikas policijas struktūra bija Kārtības policija ar vienībām visos Latvijas apriņķos, kā arī Liepājas, Daugavpils un Rīgas prefektūrām. 1919.gada vasarā pie Rīgas prefektūras sāka darboties policijas skola, kas ar 1927.gadu pārgāja Iekšlietu ministrijas tiešā pārziņā. Policijas skola sagatavoja darbiniekus visām policijas vienībām.

1919.gada jūnijā sāka veidoties Dzelzceļu policija, kas uzturēja kartību un sabiedrisko drošību dzelzceļa teritorijā. Līdztekus veidojās arī Kriminālās un Politiskās policijas pārvaldes. Atbilstoši likumam par Centrālo kriminālpoliciju, abas pārvaldes bija iekļautas vienā Iekšlietu ministrijas departamentā, un to kompetences noteica iekšlietu ministrs.

Latvijas Republikas policiju likvidēja 1940.gadā, pēc Latvijas Republikas okupācijas un iekļaušanas PSRS. 1940. un 1941.gadā bija represēti vairāk nekā 600 Latvijas Republikas policijas darbinieku. Vajāšanām tika pakļauti arī viņu ģimenes locekļi. 1941.gada 14.jūnijā tika arestēti un izsūtīti vairāk nekā 300 Latvijas Republikas policistu.

2015.gadā Saeima vienbalsīgi 5.decembri atzina par oficiālu Policijas darbinieku dienu, to iekļaujot likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".