foto: LETA
Kariņš pēc tikšanās ar Levitu un Mūrnieci: "Nekādas ciemošanās, nekādas viesošanās"
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās) un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās preses brīfingā pēc tikšanās Rīgas pilī. (Ilustratīvs foto).
Politika
2020. gada 30. novembris, 14:11

Kariņš pēc tikšanās ar Levitu un Mūrnieci: "Nekādas ciemošanās, nekādas viesošanās"

Jauns.lv

Pirmdien pēc valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa (JV) iniciatīvas notika trīs valsts pašu augstāko amatpersonu tikšanās - Rīgas pilī kopā sanāca Kariņš, valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Pēc tikšanās Kariņš atzina, ka valdība līdz šim dažos Covid-19 ierobežojošos noteikumos ir kļūdījusies, tāpēc tie tiks pārveidoti. Tāpat Kariņš pauda priekšlikumu, kā varētu dzīvot turpmāk, līdz 11. janvārim - datumam, līdz kuram ārkārtējā situācija varētu tikt pagarināta.

Pirmais uzrunu sacīja valsts prezidents, norādot, ka līdzšinējais kurss Covid-19 izplatības ierobežošanai bijis nepietiekams, tāpēc vajadzīga jauna un konkrēta rīcība. "Fizisko kontaktu kļūs mazāk, bet atbalstam jābūt tūlīt un vairāk," uzsvēra prezidents. 

"Es sagaidu, ka rīt valdībā būs vienotība par šo jautājumu, jo šis nav laiks, kad var eksperimentēt un spēlēties ar cilvēku dzīvību, veselību, ekonomiku," sacīja Levits, uzsverot, ka sagaida no valdības skaidru komunikāciju saprotamā valodā, "lai katrs cilvēks zina, ko var un ko nevar darīt."

Savukārt valsts otrā augstākā amatpersona, parlamenta priekšsēdētāja Mūrniece norādīja, ka atbalsta Kariņa priekšlikumu par stingrākiem pasākumiem, jo esošie situāciju nav uzlabojuši. "Vienlaikus nepieciešama sistēma, lai iedzīvotāji saņemtu pabalstus. Visiem ierobežojumiem jānāk kopā, roku rokā ar atbalsta pasākumiem. Es saprotu, ka cilvēki šajā laikā ir noguruši, bet mums nepieciešama solidaritāte, lai pēc iespējas ātrāk varam atgriezties pie ierastās dzīves," ieskicēja Saeimas priekšsēdētāja. 

Viņa gan norādīja - tā kā šis ir Adventa laiks, viņasprāt, dievnamiem būtu jāpaliek atvērtiem, tiesa gan, ar ierobežojumiem. 

foto: Valsts prezidenta kanceleja

Visbeidzot Kariņš žurnālistiem sacīja, ka varētu atgriezties pie principa divi cilvēki, divi metri. "Nekādas ciemošanās, nekādas viesošanās," uzrunu žurnālistiem uzsāka Kariņš, piebilstot, ka masku valkāšanai būtu jābūt visur iekštelpās, kur vien cilvēks nav savās mājās. Viņš atsaucās uz savu tikšanos ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) pārstāvjiem, kuri apliecināja, ka plaša sejas masku valkāšana glābj dzīvības. 

Runājot par finansiālu palīdzību šīs krīzes laikā, valdības vadītājs uzsvēra, ka pirmo atbalsta pasākumu ietvaros pieņemto maksājumu veikšana varētu notikt jau šonedēļ, bet vienlaikus Ekonomikas un Finanšu ministrijas strādā, lai domātu par plašāku atbalstu, kas ir nepieciešams, lai uzturētu ekonomiku un nodrošinātu, ka apritē ir vairāk naudas. 

Ministru prezidents arī mudina ieviest aktīvāku robežu kontroli, taču tās neslēgt, lai varētu notikt preču plūsma. Viņš rosina kontrolēt sauszemes robežas šķērsotājus līdzīgi, kā tas ir lidostās, lai varētu labāk izsekot ievestos vīrusa gadījumus. 

Vienlaikus viņš pēc sarunas ar PVO pārstāvjiem secina, ka vēl vairāk būtu jākāpina testēšanas kapacitāte. "PVO mani informēja, ka lielais dzinējs izplatībai ir lielais skaits nezināmo, nesimptomātisko slimnieku. Cilvēki, kuri jūtas veseli, var izplatīt vīrusu un aplipināt citus. Ir dažāda veida testi. PVO iesaka izmantot visus pieejamos līdzekļus, un pēc iespējas plašāk," norādīja Kariņš. 

Viņš arī mudina šogad pārtraukt mācības sākumskolas skolēniem, pagarinot par divām nedēļām mācību gadu pavasarī, kas skolām ļautu sagatavoties drošības pasākumiem - skolēnu izretināšanai, telpu vēdināšanas vai ventilēšanas labākai nodrošināšanai, un citām prasībām. 

Kariņš arī norādīja, ka tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās turpinās strādāt tikai pirmās nepieciešamības veikali, kas tika noteikti iepriekš. Vienlaikus viņš rosina vairāk pievērst uzmanību telpu kapacitātei un kontrolēt, lai vienā veikalā nav pārāk liels sadrūzmējums. 

Valdības vadītājs arī uzsver, ka daudzi cilvēki bija neapmierināti par frizieru un citu skaistumkopšanas pakalpojumu meistaru dalījumu, ļaujot frizieriem strādāt, bet manikīra speciālistiem nē, līdz ar to viņš uzskata, ka noteikumam jābūt vienotam - vai nu strādā abi vai nestrādā neviens. Galvenais, lai regulējums būtu vienāds, taču par to vēl tiks diskutēts valdībā.