foto: LETA
Nākamnedēļ beidzas ārkārtējā situācija. Vai to atkal pagarinās?
Sabiedrība
2020. gada 23. novembris, 15:00

Nākamnedēļ beidzas ārkārtējā situācija. Vai to atkal pagarinās?

Jauns.lv

Covid-19 izplatības ierobežošanai no 9.novembra līdz 6.decembrim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu. Portāls Jauns.lv skaidroja, vai ārkārtējo situāciju Latvijā plānots pagarināt.

Veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) padomnieks komunikācijas jautājumos Edgars Skvariks Jauns.lv sacīja, ka, lemjot par ārkārtējo situāciju, jāņem vērā epidemioloģiskie rādītāji ilgākā laika posmā. Lēmēji ieklausīsies epidemiologu viedoklī par ārkārtējo situāciju un ierobežojumiem.

Savukārt premjera Krišjāņa Kariņa (JV) viedoklis par ārkārtējās situācijas pagarināšanu būs zināms vēlāk. Viņa preses sekretārs Sandris Sabajevs Jauns.lv sacīja, ka lēmumu par šo jautājumu pieņems visa valdība, balstoties uz Veselības ministrijas ziņojumu. Tomēr vēlāk, pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem, Kariņš žurnālistiem atzina, ka Covid-19 izplatības pieaugums neliecina, ka valstī izsludināto ārkārtējo situāciju varētu pārtraukt.

Jautāts, vai valdība plāno pagarināt ārkārtējās situācijas termiņu, Kariņš akcentēja, ka Covid-19 turpina izplatīties, par ko liecina vairāki epidemioloģiskie faktori, tostarp slimnīcu piepildījums ar jauniem Covid-19 pacientiem, kas liek ārstniecības iestādēm pārstrukturizēt darbu un pārcelt plānotos veselības aprūpes pakalpojumus, vēstī aģentūra LETA. 

"Patlaban slimnīcas turpina piepildīties un saslimušo skaits pieaug, kas ļauj secināt, ka tuvākajā laikā nebūs tādi apstākļi, kas ļautu ārkārtējo situāciju pārtraukt," atzina premjers.

Neizslēdz iespēju pagarināt ārkārtējo situāciju

Tikmēr Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis pirmdien intervijā Latvijas televīzijai neizslēdza iespēju, ka ārkārtējo situāciju valstī varētu nākties pagarināt, taču viņš pauda cerību, ka tā nebūs jāpagarina uz ilgu laiku.

Speciālists sacīja, ka līdz ar ārkārtējo situāciju ieviesto ierobežojumu efektivitāti varēs sākt vērtēt šīs nedēļas vidū, kad arī varētu būt lielāka skaidrība, kā būtu stratēģiski pareizi rīkoties tālāk - pastiprināt ierobežojumus vai arī atstāt tos līdzšinējā apmērā.

Viņš sacīja, ka situācija ar Covid-19 patlaban ir nestabila, bet valdības ieviestie ierobežojumi noteikti darbojas.

Vēl 116 saslimušie

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 116 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, savukārt vēl deviņi pacienti miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Trīs mirušās personas bijušas vecumā no 65 līdz 75 gadiem, bet sešas - no 80 līdz 90 gadiem.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 2256 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 5,1%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā kopumā līdz šim ar Covid-19 saslimušas 13 236 personas, bet 162 inficētas personas mirušas.