foto: Vladimir Smirnov/TASS
"Skolotāja ķiķina par masku un uzkarina to uz auss" - satraukumu pauž bērna māte
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2020. gada 17. novembris, 05:23

"Skolotāja ķiķina par masku un uzkarina to uz auss" - satraukumu pauž bērna māte

Jauns.lv

Vai skolotāja drīkst pārvietoties pa skolu bez sejas maksas un turklāt neslēpti ķiķināt par tās nelietderību? Tādi jautājumi radušies kādas Rīgas izglītības iestādes skolēna vecākiem, kuri ir neapmierināti ar skolotājas rīcību. Izglītības un zinātnes ministrijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka par šo situāciju jāziņo skolas direktoram. Bet Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā norādīja, ka skolotājai par šādu rīcību var piemērot arī disciplinārsodu.

Jauns.lv lasītāja Zane pastāstīja, ka viņas dēla skolotāja pusdienlaikā, pavadot bērnus uz mājām, pa skolu pārvietojusies bez maksas. Precīzāk sakot, maska karājusies uz vienas auss.

"Priekš kam masku"?

Kad skolēna mamma jautājusi skolotājai, vai parasti viņa staigā maskā vai tomēr bez tās, skolotāja esot atbildējusi, ka viņa taču nevarot pastrādāt maskā un tāpēc pa dienu staigājot bez. Arī skolas koridorā un citās telpās skolotāja masku nevelkot. "Priekš kam masku? Mēs taču viens otru pazīstam!" viņa esot teikusi.

Lai piekasīgie vecāki "nepiesienas"

"Skolotāja neslēpa, ka masku uz auss uzlikusi tikai pusdienlaikā, kad pavada bērnus mājās. Maska aizāķēta aiz auss, lai piekasīgākie vecāki domātu, ka skolotāja parasti to lieto," Zane atstāstīja skolotājas teikto.

Viņa turpināja: "Kad es jautāju, vai tiešām skolotājai nevajadzētu uzlikt masku, īpaši runājoties ar citiem skolotājiem un bērnu vecākiem, skolotāja sāka ķiķināt, ka maskas jau esot tikai butaforija, tās tāpat nepalīdzot un ka vispār viņa neticot Covid-19 pasakām."

Noteikumi ir jāievēro, pat ja netic  Covid-19

"Godīgi sakot, man vienalga, vai skolotāja tic vai netic Covid-19 eksistencei, bet es gribu, lai viņa mana bērna un citu skolēnu drošībai lieto masku, pēc iespējas ietur distanci un ievēro citus piesardzības pasākumus," skolēna mamma sacīja.

Līdz šim Zane par piedzīvoto nav informējusi Rīgas domi vai citas iestādes, taču, "ja vēlreiz redzēšu tādu klaju noteikumu pārkāpumu, aizrādīšu skolotājai arī pati un vērsīšos pēc palīdzības pie skolu uzraugiem".

Vecākiem jāvēršas pie skolas direktora

Jauns.lv sazinājās ar Izglītības un zinātnes ministriju. Tās Komunikācijas nodaļā, iepazīstoties ar šo situāciju, norādīja uz Ministru kabineta noteikumiem, ka skolās nodarbinātie un izglītojamie, kuri sasnieguši 13 gadu vecumu, ārpus tiešās izglītības programmas apguves lieto mutes un deguna aizsegus.

Saskaņā ar Darba likumu skolas pedagogs ir darba ņēmējs, bet direktors – darba devējs. Direktors var izdot rīkojumu vai grozīt esošos darba kārtības noteikumus, kuros noteikts arī tas, kur un kā jānēsā maskas. Skolotājiem noteikumi būtu jāievēro.

Tātad vecākiem vai skolēniem šajā situācijā ir jāvēršas pie skolas direktora.

Ko darīt, ja skolas direktors nerīkojas?

Arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā Jauns.lv skaidroja, ka vecākiem ir jāziņo skolas vadībai par šo situāciju.

Ja, vēršoties pie skolas vadības, vecāki netiek sadzirdēti, var vērsties departamentā pa tālruni 67026816 vai e-pastu iksd@riga.lv.

Ir iespēja pa tālruni ziņu ierunāt anonīmi un izmantot arī e-pasta adresi covidiksd@riga.lv, kur var atstāt anonīmu ziņojumu. Tikai noteikti jāmin skolas nosaukums, lai departaments var reaģēt, sazinoties ar šo iestādi.

Skolotājam var noteikt sodu

Skolas vadītājs ir skolotāja darba devējs, kuram ir jāizvērtē skolotāja rīcība un jāveic turpmākie soļi, nopietnos gadījumos tas var būt arī disciplinārsods, rezumēja departamentā.

Ja arī tev ir gadījusies kāda neparasta situācija, par ko vēlies pastāstīt portāla Jauns.lv lasītājiem un vēlies rast atbildes, raksti uz e-pasta adresi jauns@jauns.lv!