foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: "Paņemsim šļuškas un vienkārši..." prokurors Uldis Cinkmanis nofilmēts rupji ālējamies publiskā vietā
Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Uldis Cinkmanis skaļi ālējas publiskā vietā.
Sabiedrība
2020. gada 3. novembris, 05:58

VIDEO: "Paņemsim šļuškas un vienkārši..." prokurors Uldis Cinkmanis nofilmēts rupji ālējamies publiskā vietā

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas izskaņā LTV “Panorāma” bija skatāms sižets par Izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), kura tika pamanīta aculiecinieka filmētā grupas koncertā Rēzeknē. Izrādās, ka ministre vis nebija vienīgā amatpersona pasākumā – turpat netālu skaļi un rupji ālējies specializētās prokuratūras prokurors Uldis Cinkmanis.

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākušajā videomateriālā redzamais ir filmēts Latgales vēstniecībā “Gors”, Rēzeknē, kur 17. oktobrī notika populārās latviešu metāla grupas “Skyforger” koncerts.

foto: ekrānuzņēmums no video
"Skyforger" koncertā Rēzeknē pamanīta arī Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), ziņo LTV. Tikmēr pašā priekšplānā, bez krekla, ir atpazīts prokurors Uldis Cinkmanis.

Kultūras pasākumā, kuru apmeklētāji baudījuši no sēdvietām un pēc kura par piesardzības neievērošanu Covid-19 kontekstā publiski nobārta ministre Šuplinska, ar nesalīdzināmi skaļāku uzvedību izcēlies Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Uldis Cinkmanis.

Šī prokurora vārds līdz šim izskanējis saistībā ar tādām sabiedrībā labi zināmām lietām kā smagos finanšu noziegumus apsūdzētā bijušā maksātnespējas administratora Māra Sprūda krimināllietu un seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētā Rēzeknes-Aglonas diecēzes priestera Pāvela Zeiļa krimināllietu.

Izkliedz lamas, runā par “šļuškām”

Prokuratūras likuma 33. pants nosaka, ka prokurora amata kandidāts “ir ar nevainojamu reputāciju”.

Iepazīstoties ar videomateriāliem, kuros fiksēta prokurora Ulda Cinkmaņa uzvedība publiskā vietā – koncertzālē un vēlāk arī ēdināšanas iestādē – gan rodas pamats jautājumiem par to, cik šādam aprakstam atbilst konkrētā amatpersona.

Minētajos kadros no koncertzāles ir vērojams, kā prokurors metāla mūzikas pasākuma laikā, atrodoties starp citiem sēdošiem apmeklētājiem, novelk kreklu, intensīvi žestikulē ar rokām un vairākkārt skaļi iesaucas.

Vienā brīdī, iespējams, ir dzirdams, kā kāds cits no apmeklētājiem, pēc Cinkmaņa kārtējā kliedziena iesaucas: “Aizveries!”.

Taču visvairāk izbrīna notikumi, kuri fiksēti, Cinkmanim ar, domājams, paziņām atrodoties kādā kafejnīcā.

Pie galda sēdošā prokurora uzvedība vieš aizdomas par to, vai gadījumā amatpersona nav alkohola reibumā, taču tikai līdz brīdim, kad pats Cinkmanis to skaidri apstiprina sarunā ar saviem galda biedriem, sakot: “Ok, es esmu dzēris, bet man jūs pietrūkst.”

Pavisam drīz, neiztiekot bez lamuvārdiem krievu valodā, prokurors arī ierosina: “Paņemsim šļuškas un vienkārši [čaukstina ar lūpām].”

Vulgārais vārds “šļuškas”, kā vairumam, domājams, būs zināms, sarunvalodā ir ievazāts no krievu valodas un apzīmē prostitūtas.

Spriežot pēc videomateriāla, kurš nonācis Jauns.lv rīcībā, pie galda sēdošie sarunu līdzīgā manierē turpina vēl kādu laiku.

Vienlaikus ik pa brīdim no Cinkmaņa puses turpina izskanēt lamuvārdi arī tad, kad apkārt ir citi ēdināšanas iestādes apmeklētāji un pat bērni. Netrūkst arī momentu, kad prokurors nesavaldīgi kliedz.

Ko saka pats prokurors?

Lai noskaidrotu, kas par šādu uzvedību publiskās vietās sakāms pašam prokuroram un viņa vadībai, Jauns.lv vērsās Latvijas Republikas Prokuratūrā.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurori Gitu Biezumu Jauns.lv dienas garumā un ar prokurores kolēģu starpniecību sazvanīt tā arī neizdevās un pagaidām nav izdevies.

Savukārt pats Cinkmanis, sazvanīts un jautāts, vai zina, par ko ir runa, bija lakonisks, atsakoties sniegt jebkādus plašākus komentārus un piebilstot: “Nezinu video. Nezinu, vai jums ir ar mani, līdz ar to šobrīd komentēt neko nevarēšu.”

Par to, vai šāda uzvedība ir prokuratūras amatpersonas cienīga, izteicās arī jurists, Latvijas juristu biedrības (LJB) prezidents Aivars Borovkovs.

“Nezinu, kas viņš ir pēc profesijas. Ja ir prokurors, man pēc šī visa noskatīšanās liktos, ka es nebūtu īpaši drošs par šādu cilvēku, ja viņš lemtu par citu likteni. Amats tomēr uzliek uzvedības rāmi, [...]” cita starpā pauda jurists.

Savulaik noņemts no Sprūda lietas

Pagājušā gada septembra beigās mediji ziņoja, ka prokurors Uldis Cinkmanis ir noņemts no krimināllietas, kurā apsūdzēts arī bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds.

Izšķiroties par šādu lēmumu, esot ņemts vērā arī tas, ka prokurors pieļāvis vairākus Kriminālprocesa likuma pārkāpumus, tostarp lietas materiālos iekļaujot detalizētas ziņas par citiem, ar krimināllietu nesaistītiem kriminālprocesiem. Tā pērn, ar Tiesu administrācijas starpniecību, norādīja tiesnesis Imants Dzenis.

Cinkmanis bija viens no prokuroriem krimināllietā, kurā Sprūds apsūdzēts par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izspiešanu organizētā grupā. Bez viņa lietā apsūdzētas vēl desmit personas.

Tiesnesis tolaik norādīja, ka prokurors esot pieļāvis vairākus Kriminālprocesa likuma 375. panta 3. daļas pārkāpumus.

Tā paredz, ka informāciju par kriminālprocesā iesaistīto personu, izņemot personu, kurai ir tiesības uz aizstāvību, dzīvesvietu un telefona vai cita sakaru līdzekļa numuru, proti, adresi, uzglabā atsevišķā uzziņā, kas pievienota krimināllietai, un ar to var iepazīties tikai amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu.

Savukārt dažos izsniegtajos krimināllietas materiālu sējumos bijuši dati no elektroniskā notikumu žurnāla, kas satur detalizētas ziņas par citiem, ar krimināllietu nesaistītiem kriminālprocesiem un tajos iesaistītajām personām, ar ko, iespējams, pārkāpts ne vien šajos kriminālprocesos iesaistīto liecinieku un citu personu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, bet arī prettiesiski izpausts izmeklēšanas noslēpums.

Dzenis tolaik arī norādīja, ka pēc Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurores Gitas Biezumas veiktās dienesta pārbaudes secināts, ka Cinkmanis ir pieļāvis vairākus minētās Kriminālprocesa likuma normas pārkāpumus.