foto: president.lv
Prezidenta kanceleja taisnojas, kāpēc "noslepenoja" Levita uzrunu: "Tas bija sadarbības projekts ar sabiedriskajiem medijiem"
Pagājušās nedēļas svētdienas, 25. oktobra, vakarā Prezidenta kanceleja komerctelevīzijai atteicās izsniegt Egila Levita (attēlā) uzrunas tautai video, to pamatojot ar to, ka tā tovakar bija paredzēta vienīgi sabiedriskajiem medijiem.
Sabiedrība
2020. gada 30. oktobris, 13:01

Prezidenta kanceleja taisnojas, kāpēc "noslepenoja" Levita uzrunu: "Tas bija sadarbības projekts ar sabiedriskajiem medijiem"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Prezidents Egils Levits pirms nedēļas, 25. oktobrī, sabiedriskās televīzijas LTV1 ēterā nāca klajā ar uzrunu Latvijas tautai mobilizēties un kopīgiem spēkiem apturēt pandēmijas izplatību. Tovakar Prezidenta kanceleja atteicās uzrunas video izsniegt pārraidīšanai TV3 ēterā, kamēr tā atkārtoti nebija izskanējusi LTV galvenajā ziņu raidījumā “Panorāma”.

Pirmo reizi Levita uzruna izskanēja LTV ziņu raidījumā sešos vakarā, bet otro reizi – astoņos vakarā. TV3 svētdienas vakara ziņu raidījums “Nekā personīga” programmā ierakstīts septiņos vakarā, un TV3 vēlējās uzrunu pārraidīt arī savai auditorijai. Savukārt Prezidenta kanceleja tās video neizsniedza TV3 producentiem, piebilstot, ka runa var tikt pārraidīta tikai pēc pulksten 20.15, kad tā atkārtoti būtu izskanējusi LTV “Panorāmā”.

Par prezidenta runas noslepenošanu bija sašutusi gan  Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Arta Ģiga, kura mikroblogošanas vietnē “Twitter” ierakstīja: “Šodien (25. oktobrī) bija tāds gadījums - prezidenta kanceleja pievakarē izplatīja Egila Levita uzrunas tekstu tautai, bet atteicās dot video TV3 Ziņām, jo tas ēterā būtu pirms sabiedriskā medija ziņām. Ja tā uzruna ir tik svarīga, kāpēc izslēgt daļu auditorijas? Ja nav svarīga - kāpēc tā LTV jārāda?”, gan pati TV3 vadība, kura Jauns.lv paziņoja: “…priekšrokas sniegšana vienam konkrētam medijam nav pieļaujama un ir Latvijas žurnālistikas vidi diskriminējoša. Valsts augstāko amatpersonu paziņojumu un citu sabiedrībai svarīgu paziņojumu izplatīšanai jābūt vienlīdzīgai starp visiem medijiem”.

Prezidenta kanceleja skaidrojas

Prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane Jauns.lv par notikušo sniedza skaidrojumu:

“Valsts prezidenta Egila Levita aicinājums Latvijas sabiedrībai mobilizēties un kopīgiem spēkiem apturēt pandēmijas izplatību, kas tika izplatīts 25. oktobrī, tika izveidots Valsts prezidenta kancelejas un sabiedrisko mediju sadarbības projekta par ziņu raidījumu raidlaiku ietvaros, atsaucoties uz sabiedrisko mediju iepriekš izteikto piedāvājumu.

Valsts prezidenta aicinājuma teksts tika izvietots Kancelejas tīmekļvietnē www.president.lv un sociālo tīklu “Facebook” un “Twitter” profilos 25. oktobrī pulksten 18.15 uzreiz pēc tā atskaņošanas dienas ziņu raidījumos sabiedriskajos medijos. Tādējādi aicinājuma saturs kļuva pieejams ikvienam interesantam – gan plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, gan iedzīvotājiem.

Kad Kancelejas Mediju centrā tika saņemts TV3 zvans ar lūgumu izsniegt minēto videomateriālu, lai to iekļautu TV3 analītiski pētnieciskajā raidījumā “Nekā personīga”, kanceleja piedāvāja materiālu ievietot nākamā rīta (26. oktobra) ziņu raidījumā “900 sekundes”. Tāpat tika piedāvāta ekskluzīva intervija ar Valsts prezidentu par minēto tematu, ja TV3 tas būtu saistoši. TV3 atteicās no abām piedāvātajām iespējām.

Kanceleja vienmēr ir atsaucīgi sadarbojusies ar ikvienu plašsaziņas līdzekļu pārstāvi un to arī turpmāk turpinās darīt”

“Slepenā” prezidenta uzruna

Jauns.lv jau rakstīja, ka 25. oktobrī Levits aicināja Latvijas sabiedrību mobilizēties, lai kopīgiem spēkiem spētu apturēt Covid-19 straujo izplatību, savā uzrunā paužot:

“Ik diena nāk ar jauniem satraucošiem skaitļiem par pandēmijas izplatību. Tā nav tikai statistika - aiz tās stāv mūsu līdzcilvēki. Šodien mēs nedrīkstam klausīties populistos. Viņu viltus ziņas apdraud līdzcilvēkus un visu sabiedrību. (..) tādēļ Latvijā nav vietas nedz haotiskai rīcībai, nedz liekai pašpārliecinātībai.

Mūsu rīcībai ir jābūt racionālai. Mūsu mērķis ir pārtraukt pandēmijas spirāli. Mums jābūt izšķirīgi izlēmīgiem. Ja situācija to prasīs, mums visiem uz laiku ir jābūt gataviem rīkoties vēl stingrāk. Piemēram, ja tas būs nepieciešams, attiecībā uz attālinātām mācībām skolās, uz mūsu profesionālo ikdienu vai pulcēšanos. Tas ir jādara mūsu pašu dzīvības un veselības dēļ. Mums nav vajadzīgas slimnīcas stadionos. Atcerēsimies - patiesi sāp tad, kad zaudējam tuvu cilvēku”.

Prezidents uzsvēra, ka veselības drošības pasākumus, kas balstās ekspertu ieteikumos, valdība pastāvīgi pielāgojot aktuālajai situācijai, kas esot “racionāli un pareizi”. “Brīvība ir apzināties nepieciešamo. Mums visiem kopā ir jāmobilizējas, lai noslāpētu šo pandēmijas vilni. Mēs to spējām pavasarī, mēs to spēsim arī tagad,” sabiedrībai sacīja prezidents, “lai izturība, možs gars un laba veselība mums visiem!”