foto: Paula Čurkste/LETA
"Skola 2030" sarīko klātienes mācības skolotājiem, pēc kā atklājas, ka vienam ir Covid-19; pārējo stāvoklis - neskaidrs
Projekta “Skola2030” rīkotās klātienes mācības pedagogiem noturētas saskaņā ar MK noteikumiem, taču bez negatīvām sekām iztikt nav izdevies.
Sabiedrība
2020. gada 29. oktobris, 17:58

"Skola 2030" sarīko klātienes mācības skolotājiem, pēc kā atklājas, ka vienam ir Covid-19; pārējo stāvoklis - neskaidrs

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Jauns.lv noskaidroja, ka Covid-19 saslimšana konstatēta kādai personai, kura 28. oktobrī Rīgā piedalījās projekta “Skola 2030” rīkotās pedagogu klātienes mācībās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēl nesen arī Rīgas dome nāca klajā ar aicinājumu ne vien ievērot Ministru kabineta (MK) noteikumus Covid-19 ierobežošanai, bet domāt, vai jebkuras citas atļautas publiskas aktivitātes tik tiešām ir nepieciešamas un apmeklējamas.

Šodien sociālajos tīklos izskanēja, ka kādā Valsts izglītības satura centra (VISC) atbalstītā projekta “Skola 2030” pasākumā, iespējams, piedalījusies persona, kurai pēcāk apstiprināta Covid-19 saslimšana.

Jauns.lv sazinājās ar VISC un noskaidroja, ka pasākums tik tiešām noticis un arī informācija par Covid-19 apmeklētāju vidū atbilst patiesībai.

Zināms arī tas, ka “Skola 2030” rīkotās klātienes mācības pedagogiem noturētas saskaņā ar MK noteikumiem.

Taču bez negatīvām sekām iztikt nav izdevies. Līdz ar to aktuāls ir jautājums: vai rīkot šādu pasākumu pedagogiem – sabiedrības daļai, no kuras atkarīga skolu darbība, un kurai ir salīdzinoši liels inficēšanās risks – tik tiešām bija nepieciešams?

Par citiem dalībniekiem pagaidām skaidrības nav

“Atbildot uz Jūsu jautājumiem, informējam, ka VISC ESF projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” profesionālās kompetences pilnveides mācības, kas norisinājās vakar, 28. oktobrī, “Hestia Hotel Draugi”, Mārstaļu ielā 3, Rīgā, apmeklējis dalībnieks, kuram ar šodienas datumu (29. oktobris) konstatēta Covid-19 saslimšana. Esam sazinājušies ar Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) par tālāku rīcību – radušās situācijas dēļ dati par mācību dalībniekiem tālāk tiks nodoti SPKC, kas par tālāko rīcību ar katru personu sazināsies individuāli,” par notikušo Jauns.lv informēja projekta “Skola 2030” pārstāve Inese Tamsone.

Klātienes kursi notikuši ar 16 dalībniekiem, ievērojot Ministru Kabineta (MK) noteikumos noteiktos Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumus, un spēkā esošos normatīvos aktu nosacījumus. Šo kursu saturu bija iespējams pieteikties apgūt arī tiešsaistē, atklāja Tamsone.

“Piesakoties dalībai "Skola 2030" rīkotajos semināros, kā arī ierodoties ikviens dalībnieks ar parakstu apliecināja, ka 14 dienu laikā, līdz mācību norises dienai nav apmeklējis valstis ar augstu Covid-19 saslimstību, nav bijis kontaktā ar inficētu personu, kā arī apņemas ievērot spēkā esošas Veselības ministrijas noteiktās epidemioloģiskās un sanitāri higiēniskās prasības. Mācību plānošanas posmā mācību vadītāji tika instruēti par veicamajiem piesardzības pasākumiem mācību laikā,” piebilda projekta pārstāve.

Mācību rīkotāji esot gādājuši, lai mācību norises laikā tiktu nodrošināta gan droša distance, gan regulāri vēdinātas telpas, gan sejas masku vai deguna aizsegu lietošana, gan dezinfekcijas līdzekļi, gan informatīvas norādes par veicamajiem piesardzības pasākumiem, saka rīkotāji. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Mācību norises laikā ikviens ticis aicināts sekot līdzi sanitārajai higiēnai, bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar siltu ūdeni un ziepēm, īpaši pirms nodarbības sākuma vai pusdienām, pēc tualetes apmeklējuma vai aktivitātēm telpās.

Ierodoties norises vietā, dalībniekiem tika nodrošināti iestāžu un projekta nodrošinātos roku dezinfekcijas un roku nosusināšanas līdzekļus.

Piesardzības pasākumi tika pastiprināti atbilstoši jaunākajiem valdības pieņemtajiem lēmumiem un noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem.

No pirmā šoka un apturētas dzīves pavasarī līdz drūmajam rudenim: koronavīruss Latvijā

Pirmā preses konference par Covid-19 izplatību Latvijā notika 2020. gada februārī. Drīz pēc tam valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija un ...

gallery icon
152

Par izmaksām un iemesliem neizstāsta

“Plānojot dalību profesionālās pilnveides mācībās, pirms katrām mācībām dalībnieki tika informēti par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem. Ikviens dalībnieks tika aicināts būt atbildīgam pret savu un apkārtējo veselību, sekot līdzi aktuālajai informācijai un ievērot valdības institūciju noteiktos ierobežojumus un rekomendācijas,” nobeigumā pauda Tamsone.

Kā redzams, uz lūgumu skaidri pamatot klātienes pasākuma nepieciešamību projekta pārstāvji tieši nereaģē.

Ņemot vērā to, ka pašlaik par pieņemamu un pilnībā saprotamu alternatīvu tiek uzskatīta pasākumu rīkošana attālināti, Jauns.lv arī interesējās par to, cik izmaksājis valsts iestādes rīkotais pasākums klātienē.

Arī uz šo jautājumu projekta pārstāvji neatbildēja.

Ne mazāk savādi saistībā ar notikušo komunicē arī VISC, pārstāvei par paša centra atbalstītā projekta rīkoto klātienes pasākumu sakot: “Svarīgāk par šo visu ir tas, ka mums katram individuāli ir jābūt ļoti atbildīgiem un jāizvērtē sava dalība aktivitātēs, pat, ja tā ir atļauta.”

Rīgas domē neizpratne par pasākumu

Spriežot pēc diskusijām sociālajos tīklos, par notikušo pasākumu informēta ir arī Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka (A/Par).

Telefonsarunā ar Jauns.lv Ratinīka pauda nožēlu par to, kādu piemēru ar savu rīcību rāda pārstāvji projektam, kurš pēc būtības “akcentē digitālo pratību un visas šīs lietas, kuras padara iespējamu attālinātu komunicēšanu”.

“Vakar [28. oktobra preses konference] dome speciāli akcentēja to, cik svarīgi ir domāt, vai aktivitātes – arī tad, ja faktiski ir saskaņā ar noteikumiem – tik tiešām ir nepieciešamas un nav aizvietojamas. Esmu sarūgtināta, ka šādi rīkojas tie, kuriem būtu jārāda piemērs, jādemonstrē izglītības sistēmas nākotne. [...] nesaprotu organizatorus, kuri šādi rīkojušies,” pauda Ratinīka.

Arī sociālajos tīklos vairums kritizē to, ka mācības notikušas arī klātienē, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un to, cik spriežot pēc līdz šim pieredzētā, inficēšanās riskam pakļauti ir bijuši pedagogi, kuru veselības stāvoklis ir būtisks, cenšoties pasargāt izglītības sistēmu no Covid-19 radītajiem draudiem.

Jauns.lv sekos līdzi notikumu attīstībai saistībā ar "Skola2030" rīkoto pasākumu, kā arī vērsīsies pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas, lai noskaidrotu, kā vērtējama izvēle klātienē pulcēt pedagogus ilgāka pasākuma ietvaros.