foto: Latvijas Nacionālais Arhīvs
Vēja brāzmas norāvušas pagaidu jumta segumu Nacionālā arhīva namam: applūdusi glabātava
Sabiedrība
2020. gada 23. oktobris, 23:30

Vēja brāzmas norāvušas pagaidu jumta segumu Nacionālā arhīva namam: applūdusi glabātava

Jauns.lv

Nacionālā arhīva namā Rīgā, Skandu ielā 14, kur šobrīd norit pārbūves darbi, vēja brāzmas aizvadītajā naktī norāvušas uzklāto pagaidu segumu un arhīva telpās ieplūdis lietus ūdens, ziņo "Latvijas Sabiedriskie Mediji".

Šobrīd jumts jau esot savests kārtībā, bet telpā izvietoti mitruma savācēji. 

Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža pastāstījusi, ka ūdens dēļ cietušas glabātavu iekšējās sienas, kas būs jānomaina. Tāpat cietuši dokumenti.

"Es gribētu visus nomierināt, ka nav tie tik ļoti cietuši, lai par to varētu sākt satraukties. Cietušas ir desmit kastes, kas ir apmēram piecpadsmit lietas, un šie dokumenti jau ir izžāvēti. Tā nav ne VDK kartotēka, ne kādi citi ar VDK saistīti dokumenti. Visvairāk cieta desmit krimināllietas, bet tās jau ir izžāvētas," norādijusi Sprūdža. 

Zaudējumi esot mazāki, jo, baidoties no remonta putekļiem, daudzas kastes jau bijušas apsegtas ar plēvēm. 

Glabātavu izžāvēšana gan prasīšot laiku, jo mitruma līmenis esot pietiekami augsts. Tikšot īrēti speciāli atmitrinātāji. 

Ņemot vērā, ka Latvijas Nacionālā arhīva ēkā notiek liela apjoma renovācijas darbi ēkas energoefektivitātes celšanai, ēkā ir bīstami uzturēties gan arhīva darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Izvērtējot visus apdraudējumus – kā arhīva darbiniekiem, tā arī apmeklētājiem – lasītavas šajā ēkā paliks slēgtas līdz tādai renovācijas fāzei, kad iespējamie apdraudējumi apmeklētāju dzīvībai un veselībai būs samazināti līdz minimumam.

Neatliekamu pētījumu gadījumā par iespējām izmantot dokumentus iespējams konsultēties ar arhīvu pa e-pastu: lasitava.Skandu14@arhivi.gov.lv vai vdk.lasitava@arhivi.gov.lv 

Latvijas Nacionālais arhīvs (LNA) ir kultūras ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku dokumentu un arhīvu pārvaldības jomā. LNA uzsāka darbu 2011.gadā un tajā ir apvienotas visas bijušās valsts arhīvu sistēmas iestādes. Bijušie valsts arhīvi ir Nacionālā arhīva struktūrvienības.

Latvijas Nacionālā arhīva darbības pamatā ir Arhīvu likums, kas nosaka Nacionālā dokumentārā mantojuma uzkrāšanas, saglabāšanas, pieejamības un pārvaldības pamatprincipus.

Tēmas