Kā morāli atbildīgus par Zolitūdes traģēdiju minēs arī Ušakovu un Vircavu
Atbildību par Zolitūdes traģēdiju komisijas gala ziņojumā norādīs arī Ušakovam un Vircavam.
Sabiedrība
2015. gada 21. septembris, 11:10

Kā morāli atbildīgus par Zolitūdes traģēdiju minēs arī Ušakovu un Vircavu

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 12:40) Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien atbalstīja deputātes Ingunas Rībenas (VL-TB/LNNK) priekšlikumu galaziņojumā kā par traģēdiju politiski un morāli atbildīgos minēt arī Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāju Ingusu Vircavu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) sākotnēji bija sagatavojis priekšlikumu, kurš paredzēja paust, ka laikā, kad notika Zolitūdes traģēdija, un pašlaik Rīgas domes priekšsēdētājs ir Ušakovs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs bija un ir Vircavs. Tāpat bija paredzēts norādīt, ka, ņemot vērā, ka Rīgas domes priekšsēdētājs nav izveidojis atsevišķu kontroles sistēmu Rīgas būvvaldei, kā arī atbildīgajam departamentam to nav tiesību veikt, tad nepastāv augstākas iestādes kontrole pār Rīgas būvvaldi. Vēlāk gan Kaimiņš šo priekšlikumu atsauca. Vienīgi pēdējais teikums tika atbalstīts citā priekšlikumā, Rīgas mēru nenosaucot vārdā.

Rībena vairākkārtīgi rosināja, lai uz Ušakovu tiek attiecināts tāds pats formulējums, kāds iepriekš tika atbalstīts attiecībā uz bijušo premjeru Valdi Dombrovski (V) un citām amatpersonām par morālo un politisko atbildību. Attiecīga priekšlikuma formulēšana tika uzticēta deputātam Kaimiņam, kurš formulēja, ka morāli un politiski atbildīgs ir Vircavs, taču šādu formulējumu tieši neizmantoja attiecībā uz Ušakovu.

Vienā brīdī Kaimiņš līdzīgi kā atsauktajā priekšlikumā atkal piedāvāja formulēt, ka traģēdijas laikā Rīgas mērs bija Ušakovs. Šādam formulējumam iebilda Rībena, vēlreiz norādot, ka attiecībā uz Ušakovu formulējumam jābūt identiskam tam, kāds attiecināts uz Dombrovski. Komisijas priekšsēdētājs rosināja balsot par deputātes rosinājumu, kas attiecas gan uz Ušakovu, gan uz Vircavu, un tas guva deputātu vairākuma atbalstu.

Komisija par galaziņojuma apstiprināšanu varētu balsot 12.oktobrī, šodien komisijas sēdē norādīja tās priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija iepriekš bija atbalstījusi deputāta Kaimiņa priekšlikumu galaziņojumā minēt par traģēdiju morāli atbildīgo vārdus - bijušo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), bijušos ekonomikas ministrus Arti Kamparu (V) un Danielu Pavļutu, bijušos Ekonomikas ministrijas valsts sekretārus Anriju Matīsu (V) un Juri Pūci ("Latvijas attīstībai").

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

LETA / Foto:  Edijs Pālens, Lita Krone/LETA