foto: Paula Čurkste/LETA
Jaunie tehnoloģiskie risinājumi turpmāk ļaus precīzāk noteikt 112 tālruņa zvanītāja atrašanās vietu
Iespēja precīzi noteikt izsaucēja atrašanās vietu, tiks veikta, izmantojot GPS vai bezvadu lokālā tīkla "Wifi" sniegto informāciju.
112
2020. gada 16. oktobris, 10:57

Jaunie tehnoloģiskie risinājumi turpmāk ļaus precīzāk noteikt 112 tālruņa zvanītāja atrašanās vietu

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs (IC) ieviesis jaunu tehnoloģisko risinājumu, kas vienotā ārkārtas palīdzības izsaukuma numura 112 izsaucēja atrašanās vietu 85% gadījumu ļaus noteikt ar precizitāti līdz 50 metru rādiusam, informēja IC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunā sistēma "Advanced Mobile Location" (AML) veidota sadarbībā ar "Google" un "Apple" viedtālruņu operētājsistēmu ražotājiem.

Brīdī, kad tiks zvanīts uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma numuru 112, viedtālrunī automātiski aktivizēsies atrašanās vietas noteikšanas pakalpojums un, izmantojot mobilo sakaru operatoru tīklus, glābšanas dienestiem tiks nosūtīta bezmaksas īsziņa.

Iespēja precīzi noteikt izsaucēja atrašanās vietu, tiks veikta, izmantojot Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) vai bezvadu lokālā tīkla "Wifi" sniegto informāciju.

Pēc informācijas nosūtīšanas, atrašanās vietas noteikšanas pakalpojums tiks deaktivizēts.

Risinājums gan pieejams tiem "Apple" viedtālruņu lietotājiem, kuri uzstādījuši vismaz "iOS 13" tālruņa operētājsistēmas jauninājumu. "Android" lietotājiem AML funkcionalitāte ir pieejama, sākot ar "Android 4.1" versiju, kuri, to instalējot, ir piekrituši sniegt atrašanās vietas datus glābšanas dienestiem. Papildus nav nepieciešams lejupielādēt nekādas mobilās lietotnes.

Risinājums ļaus glābšanas dienestiem precīzāk noteikt izsaucēja atrašanās vietu, tādējādi samazinot laiku, kas nepieciešams atrašanās vietas precīzai noteikšanai un resursu izsūtīšanai palīdzības sniegšanai.

Ņemot vērā, ka ne visi iedzīvotāji lieto viedtālruņus vai tajos nav veikti nepieciešamie atjauninājumi, AML risinājums kalpos kā alternatīva līdzšinējam atrašanās vietas noteikšanas veidam, kas paredz, ka informāciju par izsaucēja atrašanās vietu glābšanas dienestiem nodod elektronisko sakaru komersanti.

Izsaucēja atrašanās vietas dati ir anonīmi, jo datu ieguves laikā netiek identificēta fiziska persona.

IC neuztur un nesasaista saņemtos datus par atrašanās vietu ar fizisku personu, bet to nepieciešamības gadījumā veic operatīvie dienesti.

Iegūto informāciju paredzēts izmantot tikai un vienīgi glābšanas dienestu darba pienākumu veikšanai.

Latvija būs jau 21.valsts, kas pēc Eiropas vienotā ārkārtas palīdzības izsaukuma numura "112" asociācijas aicinājuma ieviesusi AML tehnoloģisko risinājumu, kā pastāvošu alternatīvu elektronisko sakaru komersantu nodrošinātajam izsaucēja atrašanās vietas datu noteikšanas veidam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās