Sabiedrība
2016. gada 16. decembris, 20:01

Rīdzinieki nav tik viesmīlīgi, kā cerēja Tezē kopienas jaunieši. Situācija ir kritiska!

Jauns.lv

Eiropas kristīgo jauniešu Tezē kopienas organizētā tikšanās, kura 28. decembrī sāksies Rīgā, jebkurā gadījumā notiks, bet „situācija ir kritiska”, spiesti atzīt tikšanās organizatori. Aptuveni pusei ārvalstu svētceļnieku vēl nav atrastas naktsmītnes.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka no 28. decembra līdz 1. janvārim Latvijas galvaspilsētā notiks ikgadējā Tezē kopienas organizētā jaunatnes tikšanās. Uz to ieradīs 15 000 jauniešu no visas pasaules, bet teju pusei no viņiem vēl nav atrastas naktsmājas pie viesģimenēm.

„Situācija ir kritiska. Mums ir vajadzīgas vēl vismaz 6000 vietas. Sagatavošanas centrs ik dienas saņem desmitiem pieteikumu no cilvēkiem, kuri vēlas uzņemt jauniešus savās mājās, taču ar to nepietiek,” norāda Tezē kopienas brālis Jaspers. “Joprojām nepieciešams liels skaits ģimeņu, lai visiem dalībniekiem būtu vieta, kur nakšņot. Turklāt, daudzi dalībnieki Latvijā ieradīsies pirmo reizi: sastapsies ar tās sabiedrību, ieraugot arī šīs zemes kultūras izpausmes. Tādējādi ir būtiski ļaut to atklāt, izveidojot personisku draudzību arī ar vietējām ģimenēm,” viņš norāda.

Organizatori iedrošina ikvienu Rīgas un tās apkārtnes iedzīvotāju piedāvāt jauniešiem naktsmītni, ja vien šāda iespēja ir. Tezē kopienas mājas lapā minēts, ka šobrīd naktmājas meklē vēl 6000 svētceļnieku. Par viesģimeni var pieteikties aizpildot anketu internet:

www.taizeriga.lv

.

Ziņojām, ka jau pāris mēnešus rīdzinieki tiek aicināti piedāvāt mājvietas, bet atsaucība nav bijusi diez ko liela. Tiem, kuriem tās netiks atrastas tiks piedāvāta guļvietas Rīgas skolās – sporta zālēs, kā tas pierasts Dziesmu svētku laikā.

Pēdējās nedēļās tikšanās organizatori izvērš masveidīgu reklāmas kampaņu, aicinot rīdziniekus piedāvāt jumtu virs galvas tikšanās dalībniekiem. Tajā pat iesaistījies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, sakot: „Uzņemot savās mājās Tezē tikšanās dalībniekus, mēs Latviju padarīsim par īpašu vietu vairākiem tūkstošiem jauniešu no Eiropas un citām valstīm”. Viņš sacīja, ka sirsnīga uzņemšana ir daudz svarīgāka par materiālajiem aspektiem.

Jaunieši līdzi ņems guļammaisu un paklājiņu, un būs sagatavoti gulēt uz grīdas, tāpēc viņiem nepieciešama vien vieta divu kvadrātmetru platībā. No rīta ir nepieciešamas vienkāršas brokastis. Visas dienas garumā svētceļnieki būs pilsētā, piedaloties Eiropas tikšanās programmā. Pēc vakara lūgšanas viņi atgriezīsies pie viesģimenes aptuveni pulksten 22.00. 

* * *

Jau teju 40 gadus Francijā, Burgundijas laukos, dibinātā ekumeniskā Tezē kustība kādā no Eiropas lielajām pilsētām rīko jauniešu tikšanos, kuras laikā dievkalpojumi mijas ar meditācijām, diskusijām un starpkultūru pasākumiem. Sabraukušie jaunieši parasti dzīvo ģimenēs pie vietējo kristiešu draudžu locekļiem, skolās, sporta zālēs un citviet. Rīgā rīta lūgšanas notiks vietējās draudzēs, kuras uzņem jauniešus, pusdienlaika lūgšanas - septiņās Vecrīgas lielākajās baznīcās, vakara lūgšanas – „Arēna Rīga” un Ķīpsalas izstāžu zālē.

Tezē kopienas tikšanās Rīgā

Kasjauns.lv/Foto: “Facebook”, AFP/LETA, EPA/LETA