foto: Ieva Leiniša/LETA
Krievijas vēstnieks: Latvijas puse atkal un atkal nonāk pie klišejām par Krievijas it kā "agresīvo politiku"
Cilvēkiem ir uzkrājies nogurums, viņi ir sapratuši, ka ir bezjēdzīgi turpināt "karsēt" pretkrievisko noskaņojumu, uzskata Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Lukjanovs.
Politika
2020. gada 13. oktobris, 09:35

Krievijas vēstnieks: Latvijas puse atkal un atkal nonāk pie klišejām par Krievijas it kā "agresīvo politiku"

Jauns.lv / LETA

Pēdējo gadu laikā Krievijas un Latvijas attiecības pārdzīvo ne tos labākos laikus un šodien tās diez vai var vērtēt kā apmierinošas, intervijā laikrakstam "Segodnja" vērtējis Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Lukjanovs.

Lukjanovs atzīmējis, ka savstarpējos kontaktus vēl vairāk nobremzējusi Covid-19 pandēmija, kuras dēļ starpvalstu dialogā esot vērojams zināms apsīkums. Rezultātā visi nozīmīgie sadarbības mehānismi tikuši apturēti, tostarp divpusējā starpvaldību komisija un tās darba grupas, starpparlamentu saites, kontakti starp abām valstīm pašvaldību līmenī. Apsīcis arī darbs pie vairākiem starpvalstu dokumentiem, kas papildinātu divpusējo attiecību bāzi. Kā piemēru vēstnieks minējis līguma projektu par Krievijas un Latvijas robežas režīmu.

"Uz šī fona gandrīz pilnīgas divpusējo attiecību "iesaldēšanas" apstākļos man šķiet pāragri nopietni runāt par attiecību uzlabošanu," izteicies Lukjanovs, tomēr piebilstot, ka viņš saskata potenciālu starpvalstu dialoga normalizēšanai. "Ir nepieciešama tikai politiskā griba dzīvot atbilstoši šodienas realitātei un domāt par rītdienu savas valsts iedzīvotāju interesēs. Diemžēl, šodien šādu attieksmi no mūsu kolēģu puses mēs neredzam," izteicies Krievijas vēstnieks.

Lukjanovs kritizējis Latvijas pusi, ka esot vērojami atsevišķi pret Krieviju naidīgi nosakņoti spēki Latvijas valdībā, kas neļaujot pilnībā realizēt starpvalstu attiecību potenciālu. "Domāšanas inerce un iekšpolitiskā konjunktūra" neļaujot atjaunot pušu attiecības un Latvijas puse atkal un atkal nonākot pie "klišejām par Krievijas it kā "agresīvo politiku"", izteicies vēstnieks, kura skatījumā, esot acīmredzama Latvijas valdošo aprindu apzināta nevēlēšanās veidot dialogu un labas kaimiņattiecības.

"Tomēr man šķiet, ka pēdējā laikā Latvijas sabiedrībā arvien skaidrāk ir jūtama prasība uzlabot attiecības un attīstīt daudzpusīgu sadarbību ar mūsu valsti. Cilvēkiem ir uzkrājies nogurums, viņi ir sapratuši, ka ir bezjēdzīgi turpināt "karsēt" pretkrievisko noskaņojumu. Ir pilnīgi skaidrs, ka šāda politika nespēj atrisināt reālas problēmas," izteicies Krievijas pārstāvis.