foto: LETA
Rīgas pašvaldības poliklīnikā no pacientiem iekasēta maksa par ārstu sejas maskām
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2020. gada 12. oktobris, 21:32

Rīgas pašvaldības poliklīnikā no pacientiem iekasēta maksa par ārstu sejas maskām

Jauns.lv / LETA

Rīgas pašvaldībai piederošajā Šarlotes poliklīnikā no pacientiem iekasēta papildu samaksa par ārstu sejas maskām, aizsarglīdzekļiem un dezinfekcijas līdzekļiem, atsaucoties uz Latvijas Televīziju (LTV), vēsta sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv".

Žurnālists pirms divām nedēļām devies uz arodveselības pārbaudi pie acu ārsta, neirologa un darba slimību ārsta. Kaut gan visas vizītes apmaksā veselības apdrošināšana, reģistratūrā viņam bija jāmaksā papildu 2,2 eiro - 0,7 eiro par masku un 1,5 eiro par aizsardzības līdzekļiem. Viņam paskaidrots, ka ir jāmaksā par individuālās aizsardzības līdzekļiem ārstiem. Viens no trim žurnālistu apkalpojošajiem ārstiem gan nemaz neesot bijis maskā, bet pacientu pieņēmis, sēžot virsdrēbēs.

Slimnīcā LTV noskaidrojusi, ka kopš Covid-19 pandēmijas sākuma saskaņā ar ārstniecības iestādes valdes rīkojumu visam medicīnas iestādes personālam darba vietā vienmēr jālieto individuālie aizsardzības līdzekļi. "Pacientam ir tiesības lūgt ārstu uzvilkt šo masku vai arī atteikties no pakalpojuma; šis ārsts ir pārkāpis iekšējās kārtības noteikumus, un viņam var tikt piemērots disciplinārsods," apgalvojusi Rīgas 1.slimnīcas pārstāve Iveta Medne.

Noskaidrojies, ka poliklīnika iekasē 1,5 eiro par aizsardzības līdzekļiem ārstiem un 0,7 eiro par aizsargmasku, kas tiek izsniegta pacientam. Ja pacients ierodas ar savu masku, tad šie 70 centi viņam nav jāmaksā. Attiecībā uz 1,5 eiro par aizsardzības līdzekļiem ārstiem slimnīcā skaidrots, ka šī izmaksu pozīcija "tikai daļēji sedz tās izmaksas, kas rodas slimnīcai, nodrošinot pacientus un personālu ar individuāliem aizsardzības līdzekļiem, ar papildus instrumentu un telpu dezinfekciju," skaidrojusi Medne, piebilstot, ka ārsts lieto ne tikai masku, bet arī cimdus, bahilas, sejas aizsargu un vienreizlietojamo apģērbu.

Tagad minētā papildu maksa esot atcelta, jo, izvērtējot slimnīcas darbības radītājus pirmajos astoņos mēnešos, secināts, ka ārstniecības iestādes finanšu situācija esot stabila un ar dezinfekciju saistītās izmaksas slimnīca var segt pati.