Komponists Imants Kalniņš, iespējams, bijis čekas ziņotājs. Spilgtākie Kalniņa citāti
Komponists Imants Kalniņš visdrīzāk ir bijis čekas ziņotājs, tā licis noprast kādreizējais Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns.
Sabiedrība
2015. gada 25. septembris, 12:29

Komponists Imants Kalniņš, iespējams, bijis čekas ziņotājs. Spilgtākie Kalniņa citāti

Jauns.lv

Komponists Imants Kalniņš, kurš pēdējos gados izcēlies ar Krievijas slavināšanu un pievēršanos islāmam, varētu būt bijis oficiāls vai neformāls Valsts drošības komitejas (VDK) ziņotājs. To licis manīt kādreizējais Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns.

„Pie manis nonāca čekas virsnieka, kultūras jomas kuratora Māra Dreijera piezīmju grāmatiņa, kurā bija saraksts ar viņa iecienītākajām kontaktpersonām. Dreijers bija baletdejotājas Zitas Errsas vīrs. (..) Grāmatiņa nonāca pie kāda žurnālista, kurš to parādīja man. Sarakstā bija daudzi uzvārdi. Tur bija pazīstams, iemīļots, nacionāls komponists, kas dīvainā kārtā pēdējā laikā sācis pūst Krievijas stabulē. Vārdu nesaukšu...” intervijā „Latvijas Avīzei” izteicies Īvāns.

Kādreizējais LTF vadītājs dalījās savos uzskatos: „Kad savelku toreiz piezīmju grāmatiņā lasīto un „pēkšņās” izmaiņas cilvēku domāšanā tagad, man sāk likties, ka tas nāk ne no vecuma muļķības. Pēteris Laķis (kādreizējais Latvijas Kultūras akadēmijas rektors – red.) reiz pēdējam Latvijas PSR VDK priekšniekam Edmundam Johansonam janvāra barikāžu laikā, kad kungs bija iedzēris un drusku apjucis, pajautāja: „Saki, cik tavējo pie mums ir?” Viņš teica: „Ir, ir. Bet pie LNNK ir daudz vairāk”.

Skaidrs, ka tie cilvēki nav mainījušies un viņos joprojām ir verdziskais aģenta, ostītāja un labuma meklētāja gars. Skaidrs arī, ka Krievija savus iemidzinātos čekistus sāk atmodināt. Šiem cilvēkiem bija un ir ko slēpt, tāpēc viņus var ļoti viegli šantažēt. Par to nav šaubu, jo čekas metodes Krievijā nav mainījušās”.

„Mēs ar šiem mēsliem esam tā aplipuši, ka neesam spējuši no tiem nomazgāties līdz šim brīdim,” rezumē Īvāns.

Tāpat bijušais LTF līderis atklāja, kā viņam izdevies ieraudzīt Māra Dreijera piezīmju grāmatiņu. Dreijers pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā tika tiesāts par savas sievas, bijušās baletdejotājas Zitas Errsas, slepkavības mēģinājumu. Visā šajā jezgā bijušais čekists nespēja nobēdzināt savas piezīmes, tās nokļuva kāda žurnālista rokā, kurš tās arī parādīja Īvānam.

Imanta Kalniņa divdomīgās runas pērles

* „Es neslēpjos nakts tumsā un nebubinu pie sevis. Es sagaidu saules lēktu, iznāku dienas gaismā un atklāti pasaku: Jā, man ir divas mīlestības – Latvija, mana tēvu zeme, un Krievija, mana liktens māsa”. („Neatkarīgā Rīta Avīze”, 2014. gada janvāris)

* „Tā saucamā Rietumu demokrātija ir visaugstākā totalitārisma pakāpe, ko esmu piedzīvojis septiņdesmitajos gados”. („Sestdiena”, 2011. gada maijs)

* Aizstāvot padomju himnas atjaunošanu Krievijā Vladimira Putina izpildījumā un padomju karoga atjaunošanu Baltkrievijā Aleksandra Lukašenko izpildījumā, Imants Kalniņš portālam pietiek.com 2014. gada martā atklāja, ka „ar karogu un himnu neviens nav nogalināts”.

* Atklātajā vēstulē, kas savulaik bija publicēta portālā nra.lv, Kalniņš raksta: „… redzu, kā mūsu kaimiņvalsts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pūlas savu tautu un valsti nosargāt, lai kā nesmilkstētu bankrotējušās Rietumu „demokrātijas” šakāļi. Kā mūsu kaimiņvalsts Krievijas prezidents Vladimirs Putins neļauj savu valsti pārvērst par iebraucamo vietu”.

* Runājot par padomju mākslu, Kalniņš gremdējās atmiņās: „Padomju Savienībā, kas bija autoritāra sistēma, māksla tika turēta uz ļoti augsta pjedestāla. Šodien ne”. („Sestdiena”, 2013. gads)

* Notikumus Ukrainā Kalniņš uzskata tikai par „epizode”, ko izprovocējušas ASV. Krimas okupāciju un Krievijas agresiju pret Ukrainu Kalniņš dēvē tikai par „epizodi Krimā”, kurai „ ar agresiju nav nekāda sakara”.

Kasjauns.lv/Foto: Inta Mengiša / Ieva Čīka/LETA