Sabiedrība
2020. gada 17. septembris, 09:39

Saeima akceptē Latvijas piedalīšanos NATO misijā Irākā

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 17.septembrī, pieņēma lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību NATO misijā Irākā uz laiku līdz 2022.gada 1.novembrim. Tāpat pieņemts lēmums par NBS karavīru dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā Vidusjūras reģionā.

NATO misija Irākā ir apmācību misija, kas neietver kaujas uzdevumu funkcijas. Tās galvenie uzdevumi ir atbalsta sniegšana efektīvai, ilgtspējīgai, pārskatāmai un visaptverošai Irākas valsts aizsardzības un drošības institūciju un civilā sektora izveidei, norādīts lēmuma projekta anotācijā.

Lēmuma projekta anotācijā atzīmēts, ka misijas sastāvā ir 550 līdz 600 liels militārais un civilais personāls un tās vadību līdz šī gada decembrim uzņēmusies Kanāda. Savukārt no 2021.gada misijas vadību NATO ietvaros uzņemsies Dānija, kas ir piedāvājusi Latvijai pievienoties misijai Dānijas kontingenta sastāvā, sākot ar šī gada novembri. Latvijas dalība misijā dos NBS iespēju pilnveidot savas kaujas spējas, kā arī turpināt taktisko sadarbību un veicināt savstarpējo savietojamību ne tikai ar Dānijas bruņotajiem spēkiem, bet arī NATO ietvaros kopumā.

NBS plāno uzsākt dalību misijā ar vada lieluma vienību 34 karavīru sastāvā. NBS kontingenta plānotais uzdevums ir nodrošināt spēku aizsardzību, fokusējoties uz bāzes aizsardzības nodrošināšanu, un misijas padomnieku drošas pārvietošanās nodrošināšanu misijas rajonā. Ņemot vērā notikumu dinamisko attīstību, Irākas spēju attīstības vajadzības un attiecīgi turpmākās misijas vajadzības, Aizsardzības ministrija, ja nepieciešams, var izskatīt NBS kontingenta palielināšanu līdz 40 karavīriem.

Savukārt ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā līdz šim no NBS pastāvīgi piekomandētais virsnieks dienēja operācijas operacionālajā štābā Romā. Tomēr, lai efektivizētu un paplašinātu operacionālās iespējas mūsu pārstāvjiem, ir nepieciešamība uzsākt pilnvērtīgu dalību operācijā. Šobrīd plānots, ka NBS turpinās aizpildīt vienu pozīciju operācijas operacionālajā štābā, kā arī tiks aizpildīta viena amata pozīcija uz operācijas spēku kuģa. Atkarībā no drošības situācijas un operācijas vajadzībām nākotnē Aizsardzības ministrija, ja nepieciešams, var izskatīt iespēju palielināt NBS kontingentu šajā operācijā, norādīts lēmuma projekta anotācijā.

Anotācijā uzsvērts, ka šī operācija Latvijas un ES kontekstā ir būtiska ne tikai, lai ierobežotu ieroču plūsmu uz Lībiju un tādējādi mazinātu tur esošo nestabilitāti, bet arī, lai mazinātu nelegālo imigrāciju. Šobrīd operācijas pilnvaras ir noteiktas līdz 2021.gada 31.martam. Turpmāka NBS dalība operācijā tiktu nodrošināta atbilstoši ES pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz misijas mandātu, uzdevumiem un darbības termiņu.

Saeimas lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī.