foto: LETA
LM rosinās pagarināt termiņu uzraudzībai pēc bērna adopcijas uz ārvalstīm
Labklājības ministre Ramona Petraviča.
Sabiedrība
2020. gada 7. septembris, 17:47

LM rosinās pagarināt termiņu uzraudzībai pēc bērna adopcijas uz ārvalstīm

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas partiju sarunās ir nolemts rosināt pagarināt termiņu uzraudzībai pēc bērna adopcijas uz ārvalstīm, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistus informēja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Krišs Lipšāns (KPV LV).

Tāpat tiks rosināts izveidot komisiju, kas vērtēs bāriņtiesu darbu, kā arī to, vai adopcija uz ārvalstīm ir notikusi bērna labākajās interesēs, norādīja LM pārstāvis.

Koalīcijas attīstības komiteja pie šī jautājuma ir noslēgusi darbu un ir panākta konceptuāla vienošanās par attiecīgajiem priekšlikumiem ārvalstu adopcijas jautājumos, pauda Lipšāns.

Viņš atgādināja, ka LM stingri iebilst Saeimā skatāmajiem grozījumiem, kas paredz uz laiku noteikt moratoriju bērnu adoptēšanai uz ārvalstīm, kamēr šajā jautājumā nav sakārtots regulējums. Ministrijas ieskatā, ir jāraugās, lai bērni nekļūst par "situācijas kīlniekiem" politisko domstarpību dēļ. LM parlamentārais sekretārs norādīja, ka līdz šim neesot konstatēta nepieciešamība noteikt šādu moratoriju, tāpēc tas būtu "nesamērīgs aizliegums".

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus likumos, kas paredzēja no šī gada 1.septembra aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm līdz brīdim, kad stāsies spēkā izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos. Parlamentam lēmums par aizliegumu uz laiku adoptēt bērnu uz ārvalstīm jāpieņem arī otrajā un trešajā, galīgajā, lasījumā. Ņemot vērā, ka 1.septembris ir pagājis, parlamentam ir iespēja noteikt citu datumu, no kura sāktos moratorijs.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) iepriekš norādīja, ka šis Saeimas deputātu lēmums draudot izpostīt daudzu bērnu likteņus.