foto: LETA
Divi "Saskaņas" biedri pretēji partijas viedoklim pārsūdzējuši Rīgas domes vēlēšanu rezultātus
Partijas "Saskaņa" logo.
Politika
2020. gada 2. septembris, 14:33

Divi "Saskaņas" biedri pretēji partijas viedoklim pārsūdzējuši Rīgas domes vēlēšanu rezultātus

Jauns.lv / LETA

Divi partijas "Saskaņa" Rīgas domes deputāta amata kandidāti Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstrīdējuši Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus, noskaidroja CVK.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan iepriekš "Saskaņas" līderi pauda, ka vēlēšanu rezultātus pārsūdzēt nevajadzētu, partijas vēlēšanu sarakstā iekļautie Antons Klindžāns un Vladimirs Frolovs nolēma vērsties CVK.

Iesniegumā CVK viņi pauda lūgumu atcelt vēlēšanu rezultātus Rīgas 97. un 144.vēlēšanu iecirkņos, jo tajos par nederīgām atzītas vairāk nekā 600 neapzīmogotas vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes.

Iesnieguma autori uzskata, ka šādas situācijas rezultātā vēlētājiem bijusi liegta iespēja izmantot savas tiesības vēlēt citu vainas dēļ. Politiķi piekrīt CVK vadītājas Kristīnes Bērziņas viedoklim, ka vēlēšanu rezultāti droši vien būs ietekmēti, jo balsu skaits neapzīmogotajās aploksnēs ir "diezgan ievērojams".

Līdz ar to Klindžāns un Frolovs lūdz rīkot atkārtotu balsošanu minētajos iecirkņos.

Frolovs "Saskaņas" sarakstā ieņēma 12.vietu, bet Klindžāns - 34., tomēr neviens no viņiem Rīgas domē ievēlēti netika.

Frolovs gan vēlēšanu iznākumā palika otrais "aiz svītras" un no 12.vietas ieguvēja, kas iekļuva domē, viņu šķir tikai 80 balsis.

Kā ziņots, vēl šodien iespējams pārsūdzēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus, ar šādu prasību vēršoties CVK.

Partija "Saskaņa" muzicē un vēlēšanu rezultātus gaida pie ēdienu bļodām

Partija "Saskaņa" Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus sagaida viesnīcā “Wellton Riverside SPA Hotel” 11. novembra krastmalā.

gallery icon
45

Līdz šim šādi jau rīkojusies Rīgas domē neiekļuvusī partija "Jaunā saskaņa", noskaidrots CVK.

Rīgas vēlēšanu iecirknī Puškina licejā atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevar ieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Savukārt Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā šādas aploksnes bijušas 208. Neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes nolemts atzīt par nederīgām. CVK abos gadījumos jau lēmusi lūgt Valsts drošības dienestu veikt lietas apstākļu pārbaudi.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus iespējams apstrīdēt līdz trešdienai.

Vakar CKV informēja, ka ārkārtas vēlēšanās neieskaitītas vēlēšanu aploksnes varētu ietekmēt partijas "Saskaņa" un partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) mandātu skaitu jaunievēlētajā Rīgas domē.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas

29. augustā no plkst.7 līdz 22 notiek Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz ...

gallery icon
156

CVK, modelējot neapzīmogoto vēlēšanu aplokšņu ietekmi uz vēlēšanu rezultātu, secinājis, ka teorētiski "Saskaņas" un JV mandātu skaitu pašvaldībā var ietekmēt daļa jeb 320 no neieskaitītajām aploksnēm.

Ja pieņem, ka starp neieskaitītajām aploksnēm 320 ir tādas, kurās balss atdota par JV, bet nav nevienas, kurās nobalsots par "Saskaņu", tad JV iegūtu vienu papildus mandātu, savukārt "Saskaņa" vienu deputāta vietu zaudētu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepriekš vēstīts arī, ka Vēlēšanu komisijas pārstāvji Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā nav ieradušies pie vairākiem cilvēkiem, kuri bija pieteikuši balsošanu savā atrašanās vietā.