foto: LETA
Gadījumu ar neapzīmogotajām aploksnēm lūgs pārbaudīt Valsts drošības dienestā
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.
Politika
2020. gada 30. augusts, 04:22

Gadījumu ar neapzīmogotajām aploksnēm lūgs pārbaudīt Valsts drošības dienestā

Jauns.lv / LETA

Reaģējot uz informāciju, ka Rīgas domes vēlēšanu 97.iecirknī, kas atradās Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, vēlētājiem balsošanai izsniegts ievērojams skaits vēlēšanu aplokšņu bez iecirkņa komisijas zīmoga, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pēc iecirkņu slēgšanas sanāca uz sēdi, kurā lēma par šo gadījumu lūgt Valsts drošības dienestam (VDD) veikt lietas apstākļu pārbaudi, informē komisijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

CVK arī vienojās lūgt sniegt skaidrojumu par radušos situāciju Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam un vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam.

Ņemot vērā notikušo, CVK pastiprināti pārbaudīs vēlēšanu iecirkņu vēlēšanu rezultātu protokolus un pēc iepazīšanās ar vēlēšanu komisiju sniegtajiem paskaidrojumiem lems par tālāko rīcību.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, uzskatāmas par nederīgām. Izskanējusī informācija liecina, ka konkrētajā iecirknī vienā no vēlēšanu kastēm varētu būt ap 300 ar vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu neapzīmogotas vēlēšanu aploksnes.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas darbu, iecirkņa komisijas locekļu apmācīšanu un instruktāžu, balsošanas procesa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem, pareizu balsošanas rezultātu aprēķināšanu un to materiālo vērtību saglabāšanu, kas nodotas iecirkņa komisijas rīcībā.

Rīgas domes vēlēšanās galīgos vēlēšanu rezultātus nosaka un apstiprina Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija. Republikas pilsētu domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka vēlēšanu rezultāti Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai jāizsludina ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām, proti, ne vēlāk kā līdz 2020.gada 5.septembrim.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas

29. augustā no plkst.7 līdz 22 notiek Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz ...

gallery icon
156

Kandidātu sarakstu iesniedzējiem, kā arī pieteiktajiem kandidātiem ir tiesības gan vēlēšanu iecirkņa komisijas, gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas dienas apstrīdēt CVK. Komisija lēmumu pieņem triju dienu laikā. Šo CVK lēmumu triju darbdienu laikā arī var apstrīdēt, iesniedzot pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā. Apgabaltiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un nav apstrīdams, skaidroja CVK.

Ja tiesa, izskatot sūdzību, konstatē, ka vēlēšanu organizēšanā vai balsu skaitīšanā un vēlēšanu rezultātu aprēķināšanā ir pieļauti tādi likuma pārkāpumi, kas ietekmējuši attiecīgās domes deputātu vietu sadalījumu starp politiskajām partijām, politisko partiju apvienībām, tā atceļ lēmumu par pašvaldības vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Šādā situācijā tiesa var pieņemt vienu no šādiem lēmumiem - uzdot CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu, uzdot CVK izsludināt atkārtotu balsošanu vai uzdot CVK izsludināt atkārtotas vēlēšanas.

Kā ziņots, 97.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā neapzīmogotu aplokšņu dēļ par nederīgām atzīs, iespējams, 300 aploksnes, sestdienas vakarā žurnālistus informēja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Viņš skaidroja, ka šajā iecirknī iedzīvotājiem tika izdalīts vesels iepakojums neapzīmogotu aplokšņu, kuras atzīs par nederīgām, kad sāks skaitīt balsis. Pēc iecirkņa darbinieku paustā, ir aizdomas, ka šo vēstuļu skaits esot 300.

Kokins minēja, ka likums nosaka, ka ja aploksne ir saplēsta vai bez iecirkņa zīmoga, tad tā uzskatāma par nederīgu. Viņš nemācēja teikt, kāpēc tāda situācija radusies, tomēr skaidroja, ka tas esot "cilvēciskais faktors".

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir vienīgais šāds konstatētais gadījums, kā arī atzina, ka šai sakarā neko vairs nevar darīt, jo fakts, ka aploksnes nav apzīmogotas tika konstatēts par vēlu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās