foto: LETA
Neizslēdz iespēju par atkārtotām vēlēšanām vienā vēlēšanu iecirknī
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa un Rīgas vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins
Politika
2020. gada 29. augusts, 23:22

Neizslēdz iespēju par atkārtotām vēlēšanām vienā vēlēšanu iecirknī

Jauns.lv / LETA

Nav izslēgta iespēja par atkārtotu vēlēšanu rīkošanu vēlēšanu iecirknī Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, ja konstatēto, iespējams, nederīgo aplokšņu dēļ, ja jautājuma skatīšana notiktu tiesā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Situācijas attīstība saistībā ar dažiem simtiem neapzīmogoto aplokšņu varētu būt atkarīga no partiju sarakstu iespējamās rīcības, vai kāds no kandidātu sarakstiem uz šīs informācijas pamata nolemtu apstrīdēs Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus. Tādā gadījumā jautājuma izlemšana būtu tiesas ziņā.

Tas izriet no Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņas un Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītāja Jura Kokina paustā.

Bērziņa norādīja, ka, ja šo, iespējams, 300 balsu skaits būs tāds, kas izšķirs vēlēšanu rezultātu, tad attiecīgajā vēlēšanu iecirknī varētu būt jārīko atkārtotas vēlēšanas. CVK vadītāja skaidroja, ka, ja kāds saraksts nolems apstrīdēt vēlēšanu rezultātus un tiesa šo lūgumu akceptēs, tādā gadījumā attiecīgajā iecirknī būtu jārīko jaunas vēlēšanas.

Kā skaidroja Kokins, attiecīgās aploksnes paredzēts neieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Šīs aploksnes pašlaik arī nav paredzēts atvērt, bet par to atvēršanu nepieciešamības gadījumā var lemt, piemēram, tiesa. Tomēr pašlaik nav zināms, vai attiecīgais jautājums nonāks tiesā.

Tomēr Bērziņa uzsvēra, ka jautājums par to, vai Rīgas dome nevarētu sanākt laikā, kāds pašlaik paredzēts, ir pāragrs, jo vēl ir saskaita vēlēšanu rezultāti. Tad nākamais ir jautājums, vai vēlēšanu rezultāti tiks apstrīdēti, tāpat jāņem vērā, ka tiesa var vērtēt, ka, ja balsojums ir līdzīgs pārējam balsojums, tad, iespējams, ka nav samērīgi rīkot atkārtotas vēlēšanas šajā iecirknī, norādīja CVK vadītāja.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs norādīja, ka, iespējams, ka neviens neapstrīdēs vēlēšanu rezultātus, tāpēc nevajag uzreiz taisīt "melno scenāriju". Kokins uzsvēra, ka ir "pārlieku agri dramatizēt šo situāciju", jo, iespējams, šīs 300 zīmes neietekmēs vēlēšanu rezultātu. Kokins akcentēja, ka iecirkņi strādā īpaši saspringtos apstākļos.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs norādīja, ka problēma ar neapzīmogotajām aploksnēm neesot bijusi visas dienas garumā, bet dienas otrajā pusē komisija "apķērusies, ka dala aploksnes bez zīmoga". Kokins norādīja, ka, atverot kasti, šīs zīmes tiks nodalītas nost un tās tiks skaitītas atsevišķi.

Kā ziņots, 97.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā neapzīmogotu aplokšņu dēļ par nederīgām atzīs, iespējams, 300 aploksnes, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Viņš skaidroja, ka šajā iecirknī iedzīvotājiem tika izdalīts vesels iepakojums neapzīmogotu aplokšņu, kuras atzīs par nederīgām, kad sāks skaitīt balsis. Pēc iecirkņa darbinieku paustā, ir aizdomas, ka šo vēstuļu skaits esot 300.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas

29. augustā no plkst.7 līdz 22 notiek Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti, un uz ...

gallery icon
156

Kokins minēja, ka likums nosaka, ka ja aploksne ir saplēsta vai bez iecirkņa zīmoga, tad tā uzskatāma par nederīgu. Viņš nemācēja teikt, kāpēc tāda situācija radusies, tomēr skaidroja, ka tas esot "cilvēciskais faktors".

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir vienīgais šāds konstatētais gadījums, kā arī atzina, ka šai sakarā neko vairs nevar darīt, jo fakts, ka aploksnes nav apzīmogotas tika konstatēts par vēlu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās