foto: Valery Sharifulin/TASS/All Over / Vida Press
Slimību profilakses un kontroles centrs aicina izvērtēt nepieciešamību arī ceļojumiem pa Baltiju
Tallinas vecpilsēta.
Sabiedrība
2020. gada 29. augusts, 14:51

Slimību profilakses un kontroles centrs aicina izvērtēt nepieciešamību arī ceļojumiem pa Baltiju

Jauns.lv / LETA

Lietuvā un Igaunijā arvien pieaugot Covid-19 izplatībai, vajadzētu rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot arī uz šīm valstīm, bet, ja tas tiešām nepieciešams, ievērot visus piesardzības pasākumus, uzsvēra Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbraukušajam no ārzemēm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 16, jāievēro pašizolācija 14 dienas. Attiecīgo valstu sarakstu Latvijas SPKC aktualizē reizi nedēļā - piektdienā.

Vakar Lietuva izglābās no iekļūšanas augsta riska valstu sarakstā, tur šim rādītājam sasniedzot 15,5 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Tomēr sestdien atbilstoši Eiropas SPKC datiem Lietuva noteikto robežu ir pārsniegusi - 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju tur šobrīd ir 16,4. Savukārt Igaunijā tas palielinājies no 11,4 līdz 12,5 gadījumiem.

Vaicāta, vai Latvijas SPKC varētu rosināt izmaiņas riska valstu sarakstā ātrāk par nākamo piektdienu, tajā, iespējams, iekļaujot arī Lietuvu, Arāja uzsvēra, ka līdzīga situācija, kad piektdienā vēl nav pārsniegta noteiktā saslimšanas robeža, bet sestdien jau ir - bijusi arī ar citām valstīm. Viņa uzsvēra, ka situācija nemitīgi attīstās un centrs attiecīgo sarakstu šobrīd aktualizē reizi nedēļā - piektdienā.

Arāja norādīja, ka jebkurā gadījumā SPKC rekomendē pārdomāt ceļošanas nepieciešamību, jo, monitorējot situāciju visā Eiropā, ik nedēļu riska valstu saraksts paplašinās.

Viņa atzina, ka arī pie mūsu tuvākajiem kaimiņiem - Lietuvā un Igaunijā - saslimstība pieaug. Tāpēc iedzīvotāji ir aicināti pārdomāt arī nepieciešamību doties arī uz tām, bet tā vietā ceļot pa Latviju.

Zināms, ka Latvijas SPKC aprēķins par 14 dienu kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju ir balstīts uz Eiropas SPKC ziņoto gadījumu skaitu un modelētu 2020.gada populāciju. Savukārt Eiropas SPKC izmanto "Eurostat 2019" valstu populācijas datus, tāpēc aprēķini var atšķirties. Piektdien aprēķini attiecībā uz Lietuvu atšķīrās minimāli - Latvijas SPKC tie bija 15,5, bet Eiropas SPKC - 15,46.

Kā vēstīts, līdz nākamajai piektdienai (ieskaitot) obligāta divu nedēļu pašizolācija jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 26 Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako un Andoru jeb kopumā 28 valstīm.

Minēto 26 ES vai EEZ valstu vidū ir Slovēnija, Itālija, Slovākija, Luksemburga, Lihtenšteina, Vācija, Rumānija, Spānija, Beļģija, Bulgārija, Malta, Zviedrija, Šveice, Čehija, Nīderlande, Portugāle, Islande, Francija, Polija, Horvātija, Austrija, Kipra, kā arī Dānija, Lielbritānija, Īrija un Grieķija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās