foto: unsplash.com
Kārtējais krāpšanas gadījums: sievietei ar viltu no konta izkrāpti 1300 eiro
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2020. gada 19. augusts, 16:17

Kārtējais krāpšanas gadījums: sievietei ar viltu no konta izkrāpti 1300 eiro

Jauns.lv

Joprojām Valsts policija no iedzīvotājiem saņem informāciju par to, ka nezināmas personas zvana un mēģina izvilināt viņu internetbankas un maksājuma karšu pieejas datus. Kārtējais krāpšanas gadījums noticis Vidzemes reģionā, kur nedēļas sākumā, 17. augustā, kādai sievietei ar viltu no konta izkrāpti 1300 eiro.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā neiesaistīties apšaubāmos darījumos. Lai sekotu līdzi kontā notiekošajam un nekavējoties reaģētu uz krāpnieciskām darbībām, policija iesaka izmantot paziņojumus par izejošajiem maksājumiem mobilajā lietotnē vai SMS bankā.

Nedēļas sākumā, kāda Vidzemes reģiona iedzīvotāja internetā bija ievietojusi darba meklēšanas sludinājumu, uz kuru atsaucās kāda persona, kas zvanot uzdevās par bankas "Citadele" drošības darbinieku. Lai it kā pārbaudītu sievietes identitāti, persona pieprasīja sievietes internetbankas pieejas datus. Diemžēl šajā gadījumā sieviete iekrita krāpnieka lamatās un tika apkrāpta. Par šo gadījumu policijā ir uzsākts kriminālprocess.

Šo krāpnieku mērķis ir iegūt citas personas elektronisko maksāšanas līdzekļu datus, kā arī internetbankas piekļuves datus autentifikācijai, lai vēlāk no personas konta naudu pārskaitītu uz ārzemju kontiem, kurus izsekot ir ļoti grūti.

Svarīgi ir atcerēties, ka bankas darbinieki nekādā gadījumā nezvanīs un attālināti klientam nelūgs atklāt savus internetbankas pieejas datus – konta numuru, maksājuma kartes datus (kartes numuru un CVC kodu, kas atrodas kartes aizmugurē), PIN kodu, un citu sensitīvu informāciju.

Jāņem vērā, ja tiek saņemts zvans no telefona numura ar Latvijas numerāciju, vēl nenozīmē, ka zvanītājs atrodas mūsu valsts teritorijā. Izvērtējot gadījumus, likumsargi secinājuši, ka pārsvarā šie krāpnieki runā krievu valodā un, iespējams, nav no Latvijas. Labākais veids kā identificēt krāpnieku, ir runāt valsts valodā. Ja tiek saņemts šāds aizdomīgs zvans, uzreiz jāsazinās ar banku. Tāpat gadījumos, ja tiek zvanīts ar līdzīgu pieprasījumu, par to noteikti jāinformē policija, piefiksējot tālruņa numuru, no kura saņemts zvans.

Lai sekotu līdzi kontā notiekošajam un nekavējoties reaģētu uz krāpnieciskām darbībām, policija iesaka izmantot paziņojumus par izejošajiem maksājumiem mobilajā lietotnē vai SMS bankā.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā neuzticēt savus personas datus citiem cilvēkiem. Tāpat likumsargi aicina nevienam neatklāt savu interneta bankas paroli un pieejas kodus, kā arī šādus datus nesūtīt elektroniskajās vēstulēs. Visbiežāk šādi gadījumi notiek cilvēku pārlieku lielas uzticēšanās un neuzmanības dēļ. Valsts policija atgādina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem un neiesaistīties apšaubāmos darījumos.