foto: Zumapress/Scanpix
Latvija atbalstīs sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu
Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās pēc izziņotajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,08% balsu.
Politika
2020. gada 13. augusts, 10:13

Latvija atbalstīs sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu

Jauns.lv / LETA

Ņemot vērā, ka vardarbība pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā turpinās un politiskā dialoga trūkumu, Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Par šādu Latvijas pozīciju ministrs informēs piektdien gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē.

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien slēgtā sēdē plkst.9 plāno spriest par Latvijas nacionālo pozīciju šai sanāksmei

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka pirmdien, 17.augustā, plkst.10 sasaucis valdības ārkārtas sēdi par situāciju Baltkrievijā. Ministru kabinets uzklausīs Rinkēviča ziņojumu un lems par turpmāko rīcību, norāda premjers, piebilstot, ka Latvija atbalsta Baltkrievijas sabiedrības vēlmi dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī.

Kā vēstīts, ES ārlietu ministriem sestdien būs ārkārtas sēde, lai izskatītu situāciju Baltkrievijā, Libānā un Vidusjūras austrumos, trešdien paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

"Mēs apspriedīsim steidzamus jautājumus un izskatīsim situāciju Vidusjūras austrumos, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kā arī notikumu attīstību Libānā," tviterī raksta Borreljs.

ES norāda, ka nopietnu pamatu bažām rada situācija Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atbilstoši oficiālajiem datiem uz sesto pilnvaru termiņu pārvēlēts Aleksandrs Lukašenko, ko opozīcija noraida.

Piektdienas sēde notiks videokonferences formātā, kas nozīmē, ka ES ministri nevarēs pieņemt politiskus lēmumus, bet varēs, piemēram, uzdod amatpersonām izskatīt pieejamās izvēles iespējas.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78

"Tas paātrinās konkrētas rīcības pieņemšanas procesu," pavēstīja ES avots.

ES otrdien paziņoja, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas.

Borreljs, otrdien nākot klajā ar paziņojumu visu 27 ES dalībvalstu vārdā, pavēstīja, ka ES izvērtēs savas attiecības ar Baltkrieviju, un, iespējams, "īstenos pasākumus pret tiem, kas atbildīgi par vardarbību, nepamatotajām aizturēšanām un vēlēšanu noteikumu falsificēšanu".

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā.

Protesta akcija pie Baltkrievijas vēstniecības

Iepretim Baltkrievijas vēstniecībai notiek pikets, kurā pauž atbalstu Baltkrievijas sabiedrībai, kas iebilst pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

gallery icon
191