foto: Zane Bitere/LETA
Valsts augu aizsardzības dienests ieskicē problēmas ar kartupeļu ražu; īpaši nepatīkama situācija esot Zemgalē
Kartupeļu lauks.
Sabiedrība
2020. gada 13. augusts, 09:33

Valsts augu aizsardzības dienests ieskicē problēmas ar kartupeļu ražu; īpaši nepatīkama situācija esot Zemgalē

Jauns.lv / LETA

Ilgstoši mitrais un karstais laiks Latvijā ir sekmējis kartupeļu lakstu puves attīstību, konstatējis Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD).

Kartupeļu lakstu puves izplatība salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu ir pieaugusi par 5%. Tā sastopama ar 20% vidējo izplatību un visvairāk Zemgalē - 36%, bet Pierīgas reģionā - vien 2% izplatībā.

Tikmēr lauku pupu sējumos līdzīgi kā augsta pirmajā nedēļā ir izplatīta pupu brūnplankumainība. Lielākā slimības izplatība novērota Zemgales reģionā, kur tā sastopama ar 79% lielu izplatību. Lauku pupu sējumos sastopama arī tumšplankumainība ar vidēji 26% izplatību.

Ogulāju lapu sīkplankumainības izplatība nav ne mazinājusies, ne palielinājusies salīdzinājumā ar jūlija pēdējo nedēļu. Vislielākā ogulāju sīkplankumainības izplatība novērota Zemgales reģionā.

Plūmju un ķiršu stādījumos ar 21% izplatību sastopama kauleņkoku sausplankumainība. Tā īpaši labi izplatās, ja kokiem ir mehāniski bojājumi, kā arī ilgstoši saglabājas mitrs un silts laiks.

Augļu koku stādījumos sastopama augļu parastā puve. Tā vairāk inficējusi stādījumus ar kraupja  izplatību un tās izplatību veicina arī augļu mehāniski bojājumi un kaitēkļu radīti bojājumi. Uz bumbieru kokiem 20% izplatībā novērotas bumbieru lapu blusiņas, bet 19% - bumbieru kraupis.

Augusta pirmā nedēļa aizvadīta lielā rosībā, jo labības kulšanas darbs Latvijā aizvien turpinās, kā arī norit augsnes apstrāde ziemāju sējai.