foto: Zane Bitere/LETA
Komisija atbalsta rosinājumu arī Valsts kontrolei pārbaudīt Saeimas izdevumu lietderību
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.
Sabiedrība
2020. gada 12. augusts, 11:29

Komisija atbalsta rosinājumu arī Valsts kontrolei pārbaudīt Saeimas izdevumu lietderību

Jauns.lv / LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien atbalstīja Saeimas deputāta Alda Gobzema rosinājumu arī Valsts kontrolei (VK) pārbaudīt Saeimas izdevumu lietderību un likumību.

Saeimas Kārtības ruļļa līdzšinējā normā, kas regulē šo jautājumu rakstīts, ka Saeimas grāmatvedību, izdevumu lietderību, likumību un gada pārskatus pārbauda Publisko izdevumu un revīzijas komisija.

Pēc deputāta priekšlikuma šī norma papildināta, ka minētās pārbaudes veic arī VK.

Gobzems priekšlikuma pamatojumā skaidro, ka pašlaik atšķirībā no citām valsts institūcijām, Saeimas izdevumu likumību un lietderību VK nerevidē, taču arī Saeimai būtu jāatskaitās sabiedrībai par sava budžeta izlietojumu, jo minētie izdevumi ir nodokļu maksātāju līdzekļi.

"Lielāka atklātība un pārliecība par godprātību Saeimas budžeta izlietojumā celtu sabiedrības uzticību valsts varai," pauž parlamentārietis, kurš norāda, ka saistībā ar šo priekšlikumu iepriekš tika iesniegta arī sabiedriskā iniciatīva, ko parakstīja vairāk nekā 10 000 pilsoņu.

Iepriekš ilgi notikusi diskusija par to, ka arī Saeimas izdevumus būtu jāpārbauda VK.

Par rosinājumu izmaiņām parlamenta Kārtības rullī vēl būs jālemj Saeimai. Grozījumi Kārtības rullī parlamentam vēl būs jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

Likumprojekts ar plašāku piedāvājumu izmaiņām Kārtības rullī tika iesniegts izskatīšanai vēl iepriekšējās 12.Saeimas laikā 2017.gada vidū.