foto: Publicitātes
VNĪ uzsāk Veselības ministrijas mājvietas atjaunošanu
Būvdarbi tiks veikti iespējami netraucējot ministrijas darbam.
Sabiedrība
2020. gada 7. augusts, 09:23

VNĪ uzsāk Veselības ministrijas mājvietas atjaunošanu

Jauns.lv

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) uzsāk Veselības ministrijas mājvietas – statiskā jūgendstila ēkas Brīvības ielā 72, Rīgā fasādes atjaunošanas, kā arī jumta un logu restaurācijas darbus, kurus plānots pabeigt līdz nākamā gada rudenim. Par būvdarbu veicēju izvēlēts SIA “A.P.E. BUILD”, ar ko noslēgts līgums par 815,8 tūkstošiem eiro, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Būvdarbi tiks veikti iespējami netraucējot ministrijas darbam. “Būvprojekts sadalīts divās kārtās, taču būvniecība notiks abas kārtas īstenojot kopā. Paredzēta iekšpagalma un sānu fasādes restaurācija, ēkas dekoratīvo karnīžu atjaunošana, skārda apdares elementu un ārdurvju nomaiņa, kā arī vēsturisko logu restaurācija. Darbi notiks ievērojot Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes norādes. Galvenās fasādes restaurācijas ietvaros plānots demontēt visus skārda nosegelementus, reklāmas kastes un norādes, fasādes atjaunošanā maksimāli saglabājot visas autentiskās detaļas,” norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Vienlaikus paredzēta jumta seguma nomaiņa uz dabīgā šīfera plākšņu jumtu ar tā būvkonstrukciju pastiprināšanu, remontu un apstrādi, aprīkojot to ar nepieciešamajiem drošības elementiem, kā arī bēniņu pārseguma siltinājuma izbūve. Tāpat projektā plānota vertikālās hidroizolācijas izbūve cokolā 500 mm platā joslā un horizontālās hidroizolācijas izveide caurbrauktuves zonā. Paredzēta arī pandusa izbūve, kas ļautu ēkā iekļūt no caurbrauktuves.

Atjaunojamā ēka atrodas kvartālā starp Brīvības, Stabu, Ģertrūdes un Tērbatas ielām ar piekļūšanu no Brīvības ielas. Tā celta 1909. gadā pēc arhitekta M. fon Ozmidofa projekta kā īres nams ar veikaliem.Veselības ministrijas ēka Brīvības ielā 72 irvalsts nozīmes arhitektūras piemineklis undaļa no UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa. Patreiz ēka tiek izmantota kā biroju un tirdzniecības ēka.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums pērn Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.