foto: Ingūna Zelianka/"Facebook"
Rīgas trolejbusa pasažierus samulsina neloģiski absurda prasība
Mulsinošais „Rīgas satiksmes” plakāts trolejbusā, kas radījis neizpratni vairākiem rīdziniekiem.
Sabiedrība
2020. gada 14. augusts, 05:50

Rīgas trolejbusa pasažierus samulsina neloģiski absurda prasība

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

„Lūdzu, nedaudz uzgaidiet! Sagaidīsim, kad citi pasažieri iekāps, un tad – izkāpsim paši. Paldies par sapratni!” Šāds absurds plakāts pirms dažām dienām samulsināja rīdzinieci, kura jau kopš bērnības pieradusi sabiedriskajā transportā ievērot vispārpieņemto normu – vispirms pasažieri izkāpj, bet brauktgribētāji iekāpj tikai pēc tam. Vai tagad kārtība mainījusies un pasažieriem turpmāk nāksies haotiski spaidīties?

Ingūna „Facebook” ierakstījusi neizpratnes pilnu jautājumu: „Šorīt braucu Rīgas sabiedriskajā transportā un neticu savām acīm! “Rīgas satiksmē” jauni noteikumi! Goda vārds, pārlasīju vairākas reizes. Esmu konservatīva, tāpēc tomēr pieturēšos pie veciem tikumiem un likumiem. Ceru, „Rīgas satiksme” par noteikumu neievērošanu man kādu sodu neuzliks!”

„Rīgas satiksmes” preses pārstāvis Viktors Zaķis Jauns.lv paskaidroja, ka šādus plakātus pērnā gada vidū sāka izvietot 1. un 13. maršruta trolejbusu, kā arī vairāku autobusu (10., 20., 28., 34., 35., 43., 47., 54. un 60. maršruta) salonos pie otrajām un trešajām durvīm, kur sāka īstenot pilotprojektu, kad pasažieru iekāpšanu organizēja tikai pa pirmajām durvīm, bet izkāpšanu - pa aizmugurējām, kuras atvērās vēlāk nekā pirmās durvis. Jaunieveduma mērķis bija samazināt zaķu skaitu, brauktgribētājiem liekot uzrādīt vai nopirkt biļeti pie vadītāja. Salonā e-talonu vairs nevarēja nopīkstināt. Šāds projekts, kas tika ieviests mazāk noslogotākajos maršrutos arī nesa savu augļos – tajos braucienu reģistrācija palielinājās par 20-25%.

Tomēr līdz ar Covid-19 pandēmiju projekts tika pārtraukts, jo pie transportlīdzekļu vadītājiem vairs nevar iegādāties biļetes un tās tur arī vairs nevar nopīkstināt.

„Pēc ārkārtējās situācijas projektu šajos maršrutos domājam turpināt, bet tagad ar šādiem plakātiem aprīkotos trolejbusus un autobusus uz līnijas vairs nelaižam, tie stāv garāžā. Tomēr var gadīties, ka tādu arī izlaižam uz līnijas gadījumā, ja trolejbuss pēkšņi ir saplīsis un tas steidzīgi ir jānomaina, kā tas, visticamāk, bija arī Ingūnas aprakstītajā gadījumā. Atvainojamies par neērtībām,” saka Zaķis.