Sabiedrība
2020. gada 3. augusts, 11:39

Emocionāli no Torņakalna draudzes atvadās populārie mācītāji. Draudze šokā!

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Emocionāli savu kalpošanu Latvijas lielākās luterāņu draudzes – Torņakalna Lutera - mācītāju amatā augusta pirmajās dienās pārtrauca Kaspars Simanovičs un Indulis Paičs. Ievērojot Covid-19 pandēmijas uzliktos ierobežojumus, svētbrīžus ticīgie varēja vērot internetā. Mācītāji par savu lēmumu atstāt Torņakalna kanceli viens pēc otra paziņoja pagājušajā nedēļā ar pāris dienu atstarpi, kas draudzes locekļu vidū, starp kuriem ir arī sabiedrībā pazīstami cilvēki, izraisīja šoku. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Torņakalna draudzē ir gandrīz 5000 draudzes locekļu, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā otrajā lielākajā Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) draudzē – vecajā Ģertrūdē. Nākamās lielākas draudzes ir Rīgas svētā Jāņa un Krimuldas.

foto: Aigars Hibneris
Garīdznieks Indulis Paičs sajutis, ka luterāņu draudzes pavēršas tādā virzienā, kurš viņam nav pieņemams.

Lai arī Paičs sākumā apgalvoja, ka mācītāja pamet studiju dēļ, bet Simanovičs – veselības problēmu dēļ, viss liek domāt par to, ka garīdznieki no LELB draudzes mācītāja amata varētu būt aizgājuši tādēļ, ka nav apmierināti ar arhibīskapa Jāņa Vanaga vadītās institūcijas konservatīvi dogmatisko kursu. Jāteic, ka gan Simanovičs, gan Paičs bija vieni no populārākajiem LELB mācītājiem. Tagad lielās Torņakalna draudzes garīgā aprūpe palikusi tikai viena mācītāja – Linarda Rozentāla – rokās.

Pēdējos gados Torņakalna draudzes mācītāji izcēlušies ar savu brīvdomību un pretstāvi LELB valdošajai dogmatiskajai kristietībai, piemēram, jautājumā per sieviešu ordināciju. Visi trīs mācītāji arī aizstāvēja nu jau savu bijušo kolēģi Juri Rubeni, kurš 2018. gada februārī bija spiests pamest Torņakalna draudzes mācītāja amatu savas pārāk liberālās nostājas dēļ, kas nebija pieņemama LELB valdošajai ideoloģijai. Tagad Rubenis vada garīgās prakses Integrālās izglītības institūtā un saimnieko meditācijas centrā “Elijas nams” Lībiešu krasta Lūžņā, kas savu darbību neierobežo tikai šauros konfesionālisma rāmjos. Paičs kā savu jauno darba vietu sociālajos tīklos jau norādījis Integrālās izglītības centru, kurā jau līdz šim teicis ievadvārdus Rubeņa lekcijām. 

Linards Rozentāls uzrunā draudzes locekļiem uzsvēris, ka “mācītājs Kaspars Simanovičs pēc vairāk nekā 15 gadu kalpošanas Lutera draudzē ir pieņēmis lēmumu noslēgt savu kalpošanu veselības sarežģījumu, kas izpaužas kā izdegšanas sindroms, dēļ”. Savukārt Paicš dodoties mācību atvaļinājumā. 

Tomēr, pēc visa spriežot, tā nav visa patiesība. Paičs savā pēdējā sprediķī, ko teica pirms darba atstāšanas draudzē, 1. augustā teica, ka lēmums atstāt mācītāja vietu veidojies lēnām. Viņš teicis, ka sajutis, ka Lutera draudzē un arī plašākā nozīmē visā baznīcā “veidojas kāds attīstības virziens, kam es pilnībā līdzi nevaru iet”. Tas saskanot arī ar viņa kolēģa (Simanoviča) pārdomām”. Paičs turpmāk nolēmis turpināt psiholoģijas studijas, pabeigt iesāktos grāmatu manuskriptus un cilvēkiem sniegt garīgu uzmundrinājumu internetā, bet ne vairs kā LELB mācītājs.

foto: Rojs Maizītis
Mācītājs Kaspars Simanovičs, atvadoties no Lutera draudzes, teica, ka “dzīve turpinās un viss notiek”.

Savukārt Simanovičs vēl nav atklājis, ar ko prāto nodarboties. Simanovičs savā atvadu no draudzes sprediķī 2. augustā nerunāja par to, ka viņš garīdznieka amatā būtu “izdedzis”. Viņš svētrunu noslēdza ar vārdiem: “Dzīve turpinās. Turpinās viss arī Lutera draudzē – kalpošana Dievam un līdzcilvēkiem.”

Kā ritēs draudzes turpmāka dzīve, tā spriedīs savā sapulcē otrdien, 4. augustā. Tikmēr sociālajā tīklā “Facebook” ticīgie pauž savu šoku par notikušo:

Sanita Uldriķe: “Diemžēl mēs, ļoti daudzi esam kā no plauka nokrituši un nezinām, kas notiek”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Aigars Hibneris
No Latvijas lielākās luterāņu draudzes Torņakalnā mācītāja amata pēdējo gadu laikā aizgājuši trīs izcili teologi, kuriem pa prātam nav Latvijas luterāņu baznīcā valdošā ideoloģija.

Ilzīte Saulīte: “Šķiet, ka pandēmija bija/ir nieks, salīdzinot ar šo pārmaiņu mūsu draudzē... Protams, ir ļoti, ļoti žēl, ka draudzē nedzirdēsim vairs divus brīnišķīgus, ar lielu un dziļu viedumu, patiesumu un mīlestību pilnus mācītājus. Bet, protams, arī saprotu, ka ikviens drīkst izvēlēties ko mainīt savā dzīves ceļā, un no sirds vēlu jums abiem būt tur un darīt to, ko vēlas jūsu sirds! Milzīgs paldies par neskaitāmiem ļoti, ļoti vērtīgiem sprediķiem un lekcijām.”

Andris Gobiņš: “Diemžēl, sekojot arī iepriekšējiem notikumiem pret Juri Rubeni, visam ir grūti atkratīties no raganu medību piegaršas. Kas notiek mūsu Latvijas baznīcā?”

Edgars Sims: “Liels zaudējums draudzei! Gaišākie un progresīvākie prāti aiziet... Šī tendence ļoti satraucoša un simptomātiska.” 

Baiba Liepa-Monksa: “Ļoti, ļoti bēdīga ziņa! Tas ir liels zaudējums Rīgas Lutera draudzei! Liels paldies Kasparam un Indulim. Ļoti pietrūks viedāko Latvijas mācītāju sprediķu, lekciju, semināru.”

Ieva Novicka: “Žēl, ļoti jauki dievkalpojumi bija. Veiksmi jums abiem turpmāk. Paldies par ieguldīto darbu draudzē! Daudziem jūsu pietrūks”.

Signe Reinholde: “Jūs abi esat izcili skolotāji, lektori, iedvesmotāji. Sabiedrībai jūs būsiet vajadzīgi ar vai bez mācītāja titula. Dodiet tik ziņu, kādā formātā esat sasniedzami. Lai top!”

ai

Kaspars Simanoviča pēdējais sprediķis Lutera draudzē: