foto: Shutterstock
Vai negodīgos valstsvīrus nodod aptaukošanās? Pētījums saista korupciju ar lieko svaru
Resnāki valstsvīri varētu liecināt par lielāku korupciju, norāda pētnieks.
Politika
2020. gada 30. jūlijs, 04:15

Vai negodīgos valstsvīrus nodod aptaukošanās? Pētījums saista korupciju ar lieko svaru

Jauns.lv

Korupcija ir starp tiem noziegumiem, kuros vainīgie savas pēdas mēdz slēpt īpaši rūpīgi, taču, kā savā pētījumā norāda Francijas Monpeljē universitātes pētnieks Pavlo Blavatskis, uz iespējamu godaprāta trūkumu valsts valdību pārstāvju vidū varētu liecināt gadu gaitā pieaugošais liekais svars. Aplūkota arī situācija ar valstsvīriem Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījuma veikšanai Blavatskis apkopojis 299 sejas fotogrāfijas 2017. gadā amatus ieņēmušiem ministriem no 15 bijušajām PSRS republikām – Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Kazahstānas, Kirgistānas, Moldovas, Krievijas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Ukrainas, Uzbekistānas, Igaunijas, Lietuvas un arī Latvijas.

Pētnieks-sociologs norāda, ka viņam saprotamu iemeslu dēļ nav bijusi pieeja informācijai par konkrēto valstsvīru veselības stāvokli un svaru norādītajā laikā.

Tādēļ talkā ņemts īpašs, digitāls, mākslīgā intelekta tehnoloģijā bāzēts rīks, kas ļauj spriest par politiķa ķermeņa masu, analizējot fotogrāfijas, skaidrots Onlinelibrary.wiley.com pieejamajā pētījuma aprakstā.

Baltijas valstīs situācija ir no labākajām

Iegūtie dati ir salīdzināti ar organizācijas “Transparency International” un Pasaules Bankas veidotajiem indeksiem attiecībā pret korupciju šajās valstīs.

Starp datiem un pieciem atšķirīgiem vispārpieņemtiem korupciju nosakošajiem rādītājiem atrasta augsta korelācija, jeb saikne, ziņo portāls Naked-science.ru.

foto: Ekrānuzņēmums no Naked-science.ru
Kā redzams, Baltijas valstis un Gruzija ķermeņa masas indeksa un korupcijas apzinašanās skalā atrodas labākajās pozīcijās.

Pētījumā noskaidrojies, ka vismazākais ķermeņa masas indekss (Kitēla indekss: svara un kvadrātā kāpināta auguma garuma attiecība) ir Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Gruzijas valstsvīriem. Turpretī tādās valstīs kā Turkmenistānā, Tadžikistānā un Uzbekistānā situācija esot pretēja.

“[...] politiskā korupcija burtiskā nozīmē kļūst redzama fotogrāfijās, politiķu sejās,” Blavatski citē Naked-sciens.ru.

Kā interesantus Blavatskis izceļ Armēnijas un Ukrainas gadījumus. Armēnijā varas nomaiņa beigu beigās esot atnesusi slaidākus valstsvīrus un 2018. gadā arī korupcija, saskaņā ar rādītājiem, sarukusi.

Tikmēr Ukrainā, kur korupcijas līmenis parasti tiek pielīdzināts Krievijai, valstsvīri esot vēl resnāki nekā Tadžikistānā, kas, kā apgalvo pētnieks, iespējams, liecina par neprecīzu korupcijas līmeņa novērtējumu Ukrainā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās