foto: Pixabay
Rosina ieviest seksuālo pakalpojumu pircēju administratīvu sodīšanu
Ilustratīvs attēls.
Politika
2020. gada 27. jūlijs, 10:22

Rosina ieviest seksuālo pakalpojumu pircēju administratīvu sodīšanu

Jauns.lv / LETA

Prostitūcijas regulējuma uzlabošanai Iekšlietu ministrija (IeM) no valdību veidojošajiem koalīcijas partneriem saņēmusi tikai vienu priekšlikumu, proti, Latvijā ieviest seksuālo pakalpojumu pircēju administratīvu sodīšanu.

IeM parlamentārā sekretāre Signe Bole apliecināja, ka līdz 13.jūlijam premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) bija uzdevis koalīcijas partneriem iesniegt savus priekšlikumus Prostitūcijas ierobežošanas likumprojektam.

Likumprojektam saņemts tikai viens priekšlikums, proti, apvienība "Attīstībai/Par!" (AP!) rosina ieviest normu, kas paredz prostitūcijas jomā sodīt tikai pircēju, nevis seksuālo pakalpojumu sniedzēju.

Iepriekš šādu normu ieviest likumprojekta sagatavošanas laikā rosināja arī atsevišķas nevalstiskās organizācijas.

Ņemot vērā, ka Saeimas deputāti ir devušies vasaras brīvdienās, patlaban diskusijas pie likumprojekta uzlabošanas neturpināsies. Augusta sākumā no atvaļinājuma atgriezīsies arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), līdz ar to pēc tam IeM Sabiedriskās drošības konsultatīvās padomē turpināsies diskusijas par likumprojekta uzlabošanu, norādīja Bole.

Pēc diskusijām ministrijā, IeM virzīs likumprojektu apspriešanai koalīcijā un atkarībā no situācijas apstiprināšanai valdībā. Pēc tam likumprojekts būs jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka politiķu nevienprātības dēļ no 1.jūlija vairs neeksistē regulējums, kas ļautu administratīvā kārtā sodīt personas par nelikumīgu prostitūciju.

Līdz šim Administratīvo pārkāpumu kodekss par Prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu paredzēja naudas sodu fiziskajām personām no 350 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 1400 eiro. 

Prostitūcijas ierobežošanas noteikumi paredz, ka ar prostitūciju aizliegts nodarboties nepilngadīgai personai. Tāpat noteikumi paredz, ka personai atļauts piedāvāt vai sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu tikai dzīvojamā telpā, kas ir tās īpašums vai par kuru tā ir noslēgusi īres līgumu.

Tāpat noteikumi paredz, ka personai aizliegts nodarboties ar prostitūciju, ja minētā dzīvojamā telpa atrodas tuvāk par 100 metriem no izglītības iestādes vai baznīcas, tajā atrodas nepilngadīgais un pret to iebilst citas personas, kuras dzīvo šajā telpā vai konkrētajā mājā.

Personām aizliegts apvienoties grupās, lai piedāvātu un sniegtu seksuālos pakalpojumus par maksu. Tāpat noteikumi paredz, ka izklaides un atpūtas iestāžu vadītāji nodrošina, lai šajās iestādēs netiktu piedāvāti, sniegti un saņemti seksuālie pakalpojumi.

Seksuālos pakalpojumus arī aizliegts piedāvāt un reklamēt internetā, presē un citos plašsaziņas līdzekļos, izņemot erotiska rakstura izdevumus, kā arī izmantojot citu personu starpniecību.

1.jūlijā Latvijā stājas spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums, līdz ar to Administratīvo pārkāpumu kodekss zaudē spēku. Jaunais likums paredz, ka administratīvos pārkāpumus, par tiem piemērojamos sodus un amatpersonu kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā iestādē, nosaka attiecīgo nozari regulējošajos likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos. Attiecībā uz prostitūciju šāds likums tā arī nav ieviests.

Valdībā iepriekš IeM iesniegtais Prostitūcijas ierobežošanas likumprojekts paredzēja, ka personas, kura jaunāka par 25 gadiem, prostitūcijas izmantošana ir aizliegta un arī šāda vecuma personai ir aizliegts nodarboties ar prostitūciju. Likumprojekts paredzēja, ka cilvēku tirdzniecības upura prostitūcijas izmantošana ir aizliegta.

Likumprojekts arī paredzēja, ka personām, kuras nodarbojas vai ir nodarbojušās ar prostitūciju, par valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi, lai veicinātu to iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū, vienlaikus panākot personas atteikšanos no nodarbošanās ar prostitūciju.

Attiecībā uz seksa pircējiem, likumprojekts paredzēja, ka tiem būs pienākums apmeklēt uzvedības korekcijas programmu.

Attiecībā uz administratīvo atbildību likumprojekts paredzēja, ka par nodarbošanos ar prostitūciju līdz 25 gadu vecumam piemērotu brīdinājumu vai naudas sodu līdz 500 eiro.

Par nodarbošanos ar prostitūciju vai prostitūcijas izmantošanu, ja šīs darbības tiek veiktas dzīvoklī vai viendzīvokļa mājā un pret to iebilst citas personas, kuras dzīvo dzīvoklī vai viendzīvokļa mājā IeM rosināja piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 500 eiro. Šāds sods bija paredzēts arī par nodarbošanos ar prostitūciju vai prostitūcijas izmantošanu, ja šīs darbības tiek veiktas ārpus atļautajām vietām.

Par personas no 18 gadu līdz 25 gadu vecumam prostitūcijas izmantošanu likumprojekts paredzēja naudas sodu no 200 līdz 1000 eiro.

Seksa pircējiem, kas neapmeklēs uzvedības korekcijas programmas, likumprojekts paredzēja naudas sodu no 250 līdz 1000 eiro.