Sabiedrība
2020. gada 9. jūlijs, 09:12

Strādājošie sūdzas - darba devējs aizliedz pēc ceļojuma 14 dienas ierasties darbā un neizmaksā algu. Vai tā drīkst?

Jauns.lv

Valsts darba inspekcijā (VDI) saņemtas vairākas sūdzības no cilvēkiem, ka pēc atpūtas par drošām atzītās Eiropas valstīs viņu darba devēji vienalga aizliedz atgriezties darbā un pieprasa palikt divu nedēļu pašizolācijā, ziņo TV3 raidījums "900 sekundes".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No lidostas "Rīga" šobrīd sešas aviokompānijas lido uz 56 galamērķiem. Tā sauktajā baltajā sarakstā ir 27 valstis. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) tās uzskata par salīdzinoši drošām, un pēc atgriešanās Latvijā nav jāievēro obligātā divu nedēļu pašizolācija.

Taču atsevišķiem darba devējiem ir sava interpretācija, par ko dažādu nozaru darbinieki iesūtījuši sūdzības TV3.

“Plānoju lidot uz Berlīni, lai tur atpūstos nedēļas nogalē. Mans darba devējs brīdināja – kamēr pēc atgriešanās nebūšu pašizolācijā pavadījis 14 dienas, es nedrīkstot iet uz darbu. Turklāt, tā kā tas ir atpūtas brauciens, tad šo pašizolācijas laiku darba devējs neapmaksāšot algu. Ko tagad darīt, jo Vācija taču ir drošo valstu sarakstā?” neizprot kāds skatītājs.

Lidosta "Rīga" un kompānija "airBaltic" atkal uzņem pasažierus

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" šodien atsāk tiešos lidojumus no Rīgas uz Tallinu un Viļņu. Tāpat "airBaltic" no šodienas līdz 9.jūnijam ...

gallery icon
31

Arī VDI pēdējo dienu laikā saņemti šādi jautājumi. Vai tiešām darba devējs drīkst pašrocīgi saviem darbiniekiem noteikt 14 dienu pašizolāciju, un kā šādā situācijā vispār rīkoties?

“Nē, darba devējam nav tiesību aizliegt darbiniekiem ierasties darba vietā, ja darbinieks atgriezies no tām valstīm, kuras atbilstoši SPKC mājas lapā pieejamajai informācijai nav tās valstis, pēc kurām vajadzētu ievērot 14 dienu pašizolāciju,” raidījumam stāsta VDI Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Taču, ja visu pārējo kolēģu piesardzības dēļ darba devējs tomēr vēlas konkrēto darbinieku turēt mājās, tad pat šīs piespiedu dīkstāves laikā ir jāturpina pilnā apmērā maksāt darba līgumā nolīgtā alga. “Ja darbiniekam ir nolīgta, piemēram, akorda darba samaksa, tad saglabājas vidējā akorda darba samaksa,” norāda Stivriņa.

Atteikuma iemesls nedrīkst būt, ka darbinieks bija devies savā privātajā atpūtas braucienā.

Ja darba devējs tomēr neizmaksā algu darba devēja pašrocīgi noteiktās pašizolācijas laikā, darbiniekam ir jāvēršas VDI - viņi iesaistīsies lietas risināšanā.

SPKC katru piektdienu aktualizē sarakstu ar drošajām un nedrošajām valstīm. Piemēram, kas vēl ceturtdien bija baltajā sarakstā, jau piektdien var būt sarkanajā, un tad gan pēc atgriešanās Latvijā ir obligātā pašizolācija.

SPKC epidemioloģe Rita Korotinska norāda: “Ļoti iespējams, ka tajā valstī, kurā jūs esat, viss krasi mainīsies un būs noteikta karantīna. Tā tagad notiek Itālijā un Spānijā - dažādos apgabalos ir karantīna. Jums būs vai nu jāpaliek tur, vai arī jāpaliek pašizolācijā pēc atgriešanās mājās."

SPKC akcentē, ka 14 dienu pašizolācija obligāti ir jāievēro specifiskā tranzīta pasažieriem. Proti, atvaļinājums bijis valstī no baltā/drošā saraksta, taču atgriešanās Latvijā notika caur sarkanā saraksta valsts lidostu, piemēram, Lielbritāniju. Šādā gadījumā darba devējam nav pienākums obligātās pašizolācijas laikā maksāt darba algu, ja vien nevienojas ar darbinieku par strādāšanu attālināti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās