foto: Edijs Pālens/LETA
Mediķu piemaksu kompensāciju pieprasījumi par martu un aprīli jau iesniegti FM
Patlaban par martu un aprīli ir saņemtas atskaites no 20 ārstniecības iestādēm.
Sabiedrība
2020. gada 2. jūlijs, 16:40

Mediķu piemaksu kompensāciju pieprasījumi par martu un aprīli jau iesniegti FM

Jauns.lv / LETA

Mediķiem, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši ar Covid-19 izplatības seku novēršanu, piešķirto piemaksu kompensāciju pieprasījumi par martu un aprīli ir jau iesniegti Finanšu ministrijā (FM), līdz ar to process tuvojas izskaņai, ceturtdien medijiem paziņoja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres vietnieks Āris Kasparāns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā vēstīts, Latvijas Slimnīcu biedrībā informēja, ka kompensācijas par piemaksām mediķiem, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši ar Covid-19 izplatības seku novēršanu, līdz šim nav saņēmusi neviena no pašvaldību slimnīcām, turklāt piemaksas par paveikto darbu no saviem līdzekļiem spējušu izmaksāt vien 53% pašvaldību slimnīcu.

"Šīs summas tiks saņemtas tuvākajā laikā, mēs prognozējam, ka tas process tuvojas beigām," sacīja Kasparāns, tostarp informējot, ka pašvaldību slimnīcu piemaksu izmaksai par martu kompensāciju apmērs ir 22 000 eiro, par aprīli - 122 000 eiro, savukārt par maiju - 151 000 eiro. Tomēr, kā norādīja ministrijas pārstāvis, par maiju kompensācijas vēl tiks pieprasītas.

"Varu piekrist, ka ne viss rit tik raiti, cik gribētos, bet te ir runa par vairāk nekā 1000 ārstniecības personām," atzina Kasparāns. Tāpat viņš informēja, ka patlaban par martu un aprīli ir saņemtas atskaites no 20 ārstniecības iestādēm.

Kompensētas tikšot arī individuālās aizsardzības līdzekļu faktiskās izmaksas. Pēc ministrijas pārstāvja sacītā, šis pieprasījums ir jau iesniegts FM, tomēr arī šajā gadījumā ir jāizskata vairāki tūkstoši pavadzīmju. Kompensācijas kopējais apmērs, pēc Kasparāna paustā, ir 280 000 eiro.

Valsts sekretāres vietnieks arī paziņoja, ka Latvijas Slimnīcu biedrības paustajam, ka teju puse slimnīcu nav spējušas izmaksāt piemaksas līdzekļu trūkuma dēļ, "šobrīd nav seguma". Pēc Kasparāna teiktā, tas skaidrojams ar to, ka, lai nodrošinātu finansējumu piemaksām un iestāžu funkcionēšanas nepārtrauktību, Nacionālais veselības dienests sākotnēji pilnībā avansēja slimnīcās plānotos veselības aprūpes pakalpojumus.

To apliecinot arī dienesta dati, kas norāda, ka martā un aprīlī pašvaldību slimnīcas faktiski avansā ir saņēmušas kopumā 1,6 miljonus eiro.

Pēc iepriekšējā aicinājuma netika saņemti pieprasījumi no slimnīcām, atzīmēja Kasparāns, vienlaikus paužot nožēlu, ka jautājums tiek risināts publiski, nevis, vēršoties VM vai NVD. Valsts sekretāres vietnieks arī aicināja ārstniecības iestādes iesniegt atskaites par izmaksātajiem līdzekļiem, jo tie netiks piešķirti automātiski. Savukārt slimnīcām, kurām patlaban nav līdzekļu piemaksu izmaksai, ministrijas pārstāvis ieteica vērsties NVD.

Savukārt, kā norādīja Latvijas Slimnīcu biedrības komunikācijas konsultante Elīna Ķibere, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē iepriekš esot nolemts, ka NVD sākotnēji piešķirtais avanss nav paredzēts ne Covid-19 izplatības novēršanā iesaistīto darbinieku piemaksu segšanai, ne ārkārtējās situācijas laikā nepieciešamo individuālās aizsardzības līdzekļu iegādei.

"VM minētais avansa maksājums vienas divpadsmitās daļas no gada finansējuma apmērā paredz slimnīcas nepārtrauktas darbības nodrošināšanu, tostarp saimniecisko darbību un darbinieku algu izmaksas, taču šī finansējuma izlietošanas mērķis nav paredzēts valdības solīto 20% piemaksu veikšanai mediķiem par darbu ārkārtas situācijas apstākļos," skaidroja biedrības vadītājs.

Līdz ar to, balstoties uz iepriekš minēto, biedrībā pauž pārsteigumu par VM skaidrojumu, ka slimnīcām piemaksu izmaksai ir pieejami NVD piešķirtie avansa maksājumi. Tāpat iepriekš esot minēts, ka finansējums kompensācijām tiks piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Biedrībā atzīmē, ka pašvaldību slimnīcas NVD ir iesniegušas atskaites gan par veikto darba apjomu ārkārtas situācijas apstākļos, gan par iegādātajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, taču joprojām nav skaidrs, cik liela daļa tiks kompensēta. Neziņu tikai pastiprinot fakts, ka šobrīd NVD veic pārbaudes par slimnīcu iesniegto atskaišu darba apjoma un individuālo aizsardzības līdzekļu izlietojuma pamatotību.

Jau ziņots, ka Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs skaidroja, ka pašvaldību slimnīcas patlaban ir sarežģītas izvēles priekšā - valdības solītās, taču līdz šim nesaņemtās piemaksas darbiniekiem izmaksāt no saviem līdzekļiem vai maksāt darbiniekiem tikai pēc finanšu līdzekļu saņemšanas.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) maija beigās paziņoja, ka ārstniecības iestādes saņems kompensācijas par piemaksām mediķiem saistībā ar darbu Covid-19 krīzes novēršanai un ka tam pastāv noteikta procedūra. Vienlaikus procesu arī esot ietekmējis fakts, ka jautājuma risināšanā ir iesaistītas vairākas ministrijas.