foto: AFP/Scanpix
Valdība lems par Latvijā ražotu dezinfekcijas līdzekļu iegādi un nosūtīšanu uz Gruziju
Cilvēki Tbilisi metro.
Politika
2020. gada 13. jūnijs, 15:33

Valdība lems par Latvijā ražotu dezinfekcijas līdzekļu iegādi un nosūtīšanu uz Gruziju

Jauns.lv / LETA

Valdība lems par Latvijā ražotu dezinfekcijas līdzekļu iegādi un nosūtīšanu uz Gruziju palīdzības sniegšanai jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanai, liecina Ministru kabineta sēdes darba kārtība.

Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotajā rīkojuma projektā uzsvērts, ka jaunā koronavīrusa pandēmija strauji izplatījusies pasaulē un jau prasījusi tūkstošiem dzīvību. Slimība smagi skārusi vairākas Eiropas un tās kaimiņu reģiona valstis, tai skaitā arī Gruziju.

Gruzijas valdība, izmantojot starptautiskos saziņas kanālus, tai skaitā, diplomātiskos, ir vērsušās pēc palīdzības pie NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, lūdzot piešķirt individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļus, kas nepieciešami Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežošanā iesaistīto dienestu darbības nodrošināšanai.

2020.gada 15.maijā NATO ģenerālsekretāra vietnieks Mirča Dans Džoana telefonsarunā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) aicināja Latviju izskatīt iespēju nosūtīt palīdzību Gruzijai Covid-19 izplatības ierobežošanai.

ĀM rīkojuma projektā norādīts, ka Gruzijai cīņai ar Covid-19 izplatību nepieciešami sekojoši individuālās aizsardzības līdzekļi: sejas vairogi, respiratori un dezinfekcijas līdzekļi.

Līdz šim Gruzijai palīdzību ir sniegušas arī citas NATO dalībvalstis tai skaitā ASV, Lielbritānija, Lietuva, Polija, Turcija, nosūtot medicīnisko aprīkojumu un dezinfekcijas šķidrumus.

Ministrijā uzsvēra, ka Gruzija ir Latvijas sabiedrotais, attīstības sadarbības prioritārā valsts, kā arī NATO paaugstināto iespēju partnera valsts. Gruzija kā NATO sabiedrotais sniedz būtisku ieguldījumu starptautiskajās misijās un operācijās.

Patlaban NATO misijā "Resolute Support" Afganistānā Gruzija piedalās ar vienu no lielākajiem karavīru - 870 militārās personas - kontingentiem. Tāpat Gruzija piedalās ES militārajās apmācību operācijās "EUTM Mali" ar vienu militārpersonu un "EUTM CAR" Centrālāfrikas Republikā ar 32 militārpersonām, skaidrots ministrijas rīkojuma projektā.

Izvērtējot valsts iespējas apliecināt solidaritāti Latvijas sabiedrotajiem un draudzīgajām valstīm, konstatēts, ka visefektīvākā palīdzība, ko šobrīd varam sniegt, ir Latvijā ražotu dezinfekcijas līdzekļu iegāde un nosūtīšana uz Gruziju par kopējo summu līdz 40 000 eiro.

Plānots, ka atbalsta sniegšanai Gruzijai Aizsardzības ministrijai - Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram - no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izsniegs ĀM dezinfekcijas līdzekļus 35 000 eiro vērtībā un segs dezinfekcijas līdzekļu transportēšanas izdevumus uz Gruziju, nepārsniedzot 5000 eiro.

Iecerēts, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs nodrošinās līdz šim centralizēti iegādāto un uzglabāto dezinfekcijas līdzekļu izsniegšanu Covid-19 uzliesmojuma izplatības ierobežošanai un seku apkarošanai. Savukārt ĀM būs jāorganizē izsniegto preču nogādāšanu Gruzijai. Transportēšanas izdevumus segs Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs.

Gruzijas Veselības ministrijas dati līdz 13.jūnijam liecina, ka kopumā valstī ar Covid-19 inficēti ir 55 783 cilvēki, miruši - 2418, hospitalizēti - 9181 cilvēki, savukārt smaga saslimšanas gaita konstatēta 2021 sirgstošajam.