Deputāts Šmits: sēdes attālināti e-Saeimas rīku ir neleģitīmas
Politika
2020. gada 28. maijs, 14:49

Deputāts Šmits: sēdes attālināti e-Saeimas rīku ir neleģitīmas

Jauns.lv

“Šāda Saeimas sēde ir neleģitīma. Privātajās tiesībās tas, kas nav aizliegts, ir atļauts, bet publiskajās tiesībās atļauts ir tikai tas, kas ir precīzi aprakstīts. Saeimas sēde filozofiski ir aprakstīta Satversmē un konkrēti Saeimas kārtības rullī, likumā, kur ir aprakstīts, kā notiek Saeimas sēde. Šāda Saeimas sēde tur nav paredzēta un tā neatbilst pēc virknēm parametru, piemēram - sēdei jānotiek Rīgā, atklāti utt.,” par e-Saeimas rīka neatbilstību Satversmei RīgaTV 24 raidījumā “Preses Klubs” sacīja 13. Saeimas deputāts Didzis Šmits (pie frakcijām nepiederošs).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par lielāko grēku deputāts Šmits uzskata iespēju balsot cita deputāta vietā. Ar e-Saeimas rīka palīdzību varot sēdēt Sarkanajā laukumā vai Bali, dzert margaritu un balsot, vai iedot paspaidīt pogas sievai, jo esot tikai jāielogojas sistēmā. “Vakar Saeimas sēdē runāja Uldis Augulis, mēs neredzējām viņa attēlu, varējām tikai nojaust, ka tas ir viņš,” situāciju raksturoja Šmits.

“Ir lietas, kas visā pasaulē netiek darītas un netiks darītas e-vidē. Tāpat kā Saeimas vēlēšanas nenotiks e-vidē. Kā piemērs ir igauņi, kas to ieviesa un tagad no vēlēšanām e-vidē atsakās. Nevar reizē nodrošināt drošību un aizklātību, tas izslēdz viens otru,” pārliecināts ir deputāts.

“Pirms es kļuvu par Saeimas deputātu, es zvērēju, ka ievērošu Satversmi un likumus. Mani nepiespiedies rīkoties pretēji. Šī sēde bija neleģitīma, tā nebija Saeimas sēde. Saeimas sēžu ideja ir, ka tevi neviens netraucē un nevar ietekmēt,” skarbs par jauno e-Saeimas rīku ir Šmits.

Deputāts arī uzsver, ka neesot nekādu tehnisku iespēju pārbaudīt, kurš ir balsojis. Deputāti paši esot atbildīgi, ja pazūd internets vai salūzt dators un Saeimas sēde turpinās, to neapstādina.

Šmits uzskata, ka ārkārtas situācijā ir jālemj par tiem jautājumiem, kas ir svarīgi ārkārtas situācijas kontekstā, nevis, piemēram, par administratīvi teritoriālo reformu. Kamēr deputāti esot dzīvi un veseli, viņu viedokli būtiskos jautājumos varot noskaidrot.