foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde/”Facebook”
Ar Covid-19 inficēto skaits Mārsnēnu aprūpes namā pieaug. Noteikta stingra karantīna
Vidzemes zemessargi aprūpes centrā “Mārsnēni” uzstāda siltuma pūtēju.
Novadu ziņas
2020. gada 21. maijs, 04:09

Ar Covid-19 inficēto skaits Mārsnēnu aprūpes namā pieaug. Noteikta stingra karantīna

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Priekuļu novada sociālās aprūpes centrā “Mārsnēni” ar Covid-19 inficēto iemītnieku skaits pieaudzis. Ja pagājušās nedēļas beigās koronavīruss tika konstatēts 18 centra iemītniekiem, tad tagad jau vismaz 25, vēsta Cēsu laikraksts “Druva”. Tāpat saslimuši arī četri aprūpes centra darbinieki. Tādējādi kopumā “Mārsnēnos” ar koronavīrusu inficēti vismaz 29 cilvēki.

foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde/”Facebook”
Vidzemes zemessargi gatavi palīdzēt koronavīrusa skartajam sociālās aprūpes centram “Mārsnēni”.

Priekuļu novada esošajā privātajā sociālās aprūpes centrā, kur aprūpi par maksu sniedz organizācija “Labāka rītdiena”, līdz šim ir otrais lielākais koronavīrusa perēklis Latvijā.

Aprīļa pirmajā pusē saslimšana ar Covid-19 tika konstatēta 31 Rīgas vīriešu patversmes “Zilais krusts” iemītniekam. Bet pagājušā mēneša beigās trešais lielākais uzliesmojums notika Salaspils mēbeļu ražotnē “Dižozols plus”, kur saslima 18 darbinieki.

Vienīgā vieta, kas nav slēgta - veikaliņš

Kā informē Mārsnēnu aprūpes centrā, tad inficētajiem saslimšana norit vieglā formā, bet jāņem vērā, ka tur aprūpi saņem vecāka gada gājuma cilvēki, arī sirmgalvji ar kustību traucējumiem, 1. un 2. grupas invalīdi, kuri ir vislielākajā riska grupā. Kā koronavīruss ievazāts Mārsnēnu aprūpes centrā, pagaidām nav zināms. Ir vairākas versijas, viena no tām – infekciju varētu būt izplatījis cilvēks, kurš centrā saņēmis īslaicīgu aprūpi.

Tikmēr Mārsnēnos dienā, kad visā pārējā Latvijā mīkstināja pandēmijas ierobežojumus, tos tieši otrādi pastiprināja - slēdza Mārsnēnu pagasta pārvaldi, bibliotēku, kultūras namu, kā arī pārtrauca bērnudārza darbību. Policisti un zemessargi norobežojuši piekļuvi aprūpes centram, un to sargā 24 stundas diennaktī. Vienīgā vieta, kas Mārsnēnos nav slēgta, pašlaik ir veikaliņš iepretim autobusu pieturai.

Aprūpes centru “iekapsulē”

Savukārt pašvaldība gan “Mārsnēnu” iemītniekiem, gan darbiniekiem un sargiem nodrošina gan ēdināšanu, gan individuālās aizsardzības līdzekļus.

Priekuļu novada pašvaldība informē: “Sociālās aprūpes centra telpās un teritorijā tiek noteikts karantīnas režīms. Visiem centra klientiem ir noteikta izolācija un karantīnas laikā ir jāuzturas iekštelpās. Jau šobrīd ir veikta inficēto personu atdalīšana no pārējiem centra klientiem. Savukārt, darbiniekiem, kuri atradušies centrā, konstatējot Covid-19, noteikts veikt pašizolāciju. Trešajām personām, izņemot neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu, Valsts policijas un pašvaldības policijas darbiniekiem darba pienākumu veikšanai un pārtikas un pirmās nepieciešamības preču piegādātājiem, ierasties centrā ir aizliegts.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, novada pašvaldība ir noteikusi veikt drošības un atbalsta pasākumus blakus esošajās mājās - reizi dienā tiks dezinficētas māju koplietošanas telpas”.

Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone norāda, ka šobrīd tiek īstenoti visi nepieciešamie drošības pasākumi, lai vīrusa izplatība tiktu ierobežota: “Esam saņēmuši rekomendācijas no speciālistiem, dienesti strādā un tiek darīts viss, lai nepieļautu tālāku vīrusa izplatīšanos. Domājam labas domas gan par sociālā aprūpes centra klientiem, gan viņu tuviniekiem”. Viņa laikrakstam “Druva” saka:

“Palīdzam iestādi (aprūpes centru) nodrošināt ar aizsarglīdzekļiem, esam aizveduši maskas, sejas aizsegus, kombinezonus, bahilas un darīsim to vēl, lai veidojas rezerves, jo nezinām, kā situācija attīstīsies, kā arī ierobežojām piekļūšanu iestādes teritorijai, to savā ziņā iekapsulējot.

Esam pielāgojuši lietus mēteļus kā vienu no elementiem, lai pasargātu cilvēkus, kas palīdz pansionāta ļaudīm. Mūsu redzeslokā ir visi būvniecības preču veikali, lai citās jomās pielietotus apģērbus mēģinātu pielāgot šai nopietnajai situācijai. Pa brīvdienām šuvējas būs izgatavojušas pašdarinātos kombinezonus. Mums jādomā jau tagad, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos, jo šajā pansionātā ir aptuveni 60 veci ļaudis”.

Savukārt pieciem aprūpes centra darbiniekiem pašvaldība nodrošinājusi pagaidu dzīvesvietu tuvāk darba vietai. Tāpat pašvaldība mobilizējusi novada šuvējas, kuras pagājušajās brīvdienās nevis atpūtās, bet gan šuva kombinezonus.

Zemessargi strādā līdz vēlai naktij

Zemessardzes 27. kājnieku bataljons sestdien ziņoja: “Vakar līdz pat vēlai naktij 27. kājnieku bataljona zemessargi rotas virsseržanta vadībā iekārtoja izolācijas telpu Mārsnēnu sociālās aprūpes centrā. Lai izolācijas telpā būtu silti, bataljons nodrošināja arī siltuma pūtēju.

Atsaucoties uz Cēsu sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas lūgumu, bataljona pārstāvji nekavējoties devās uz Mārsnēniem, kur patstāvīgi uzņēmās organizēt procesu - pārnesa gultas uz zāli un veica citus vīrusa ierobežošanas pasākumus. No pirmdienas - zemessargu un policistu stacionārā patruļa, lai mazinātu piekļuvi sociālajam centram”.