foto: gulbene.lv
Koronavīruss Vidzemē: karantīnas mīlasstāsts Madonā, Gulbenē risina bērnu ēdināšanas problēmu
Ārkārtējās situācijas laikā novadu pašvaldību pieņemtie atšķirīgie lēmumi bijuši par iemeslu tam, ka radušās domstarpības par Gulbenes novada bērnu nodrošināšanā ar brīvpusdienām.
Novadu ziņas
2020. gada 12. maijs, 03:59

Koronavīruss Vidzemē: karantīnas mīlasstāsts Madonā, Gulbenē risina bērnu ēdināšanas problēmu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ārkārtējā situācija izgaismojušas vēl nepieredzētas problēmas Vidzemē. Gulbenes pusē daži vecāki ir neapmierināti ar Gulbenes novada skolēnu ēdināšanu. Savukārt Madonas pašvaldība saglabā optimismu un piedalās mūzikas albuma finansēšanā, kurā ietverts arī karantīnas laika mīlasstāsta singls.

Savukārt Limbažu mākslinieki nenokar degunu un šajā laikā atklājuši jaunu mākslas galeriju – “Ābele” 

Karantīnas laika singls “Kā mīlasstāstā”

Madonas grupa “Sub scriptum” izdevusi savu debijas albumu “21. gs. mode”, ko jau bija ieplānojusi izdot labu laiku atpakaļ, bet Covid-19 karantīna tajā ieviesusi savas korekcijas. Jaunajā albumā ietverts karantīnas laika singls “Kā mīlasstāstā”. Videoklips ir veidots karantīnas laikā no klausītāju un grupas dalībnieku iefilmētām versijām katram par savu mīlasstāstu laikā, kad mūsu brīvība ir ierobežota. To veidojis grupas ģitārists Alvis Kozuls.

“Albumā “21.gs. mode” mēs atspoguļojam mūsdienu cilvēka moderno un ne vienmēr līdz galam saprasto domāšanas stilu. 21. gadsimts vienīgais laikmets, kad mums reizē ir atļauts viss un tajā pašā laikā nekas. Šis laiks ir virtuāls, fiziskas un ilglaicīgas lietas vairs nav modē, attiecības ir trauslas, politika, drēbes, lietas un domāšana - īstermiņa. Ironiski, ka arī albumu izdodam tikai virtuāli”, tā par albumu izsakās grupas solists Kristers Rudzītis. “Vēl man liekas interesanti, ka, salīdzinot ar citiem laikmetiem, 21. gadsimtam nav savas modes, proti, sava nospieduma un vēstures, ko tas varētu atstāt nākamajām paaudzēm, tāpēc katra dziesma albumā ir kā maza modīte, kuru mēs varam novērot sabiedrībā, sākot ar zaļi un atbildīgi domājošajiem, līdz tiem, kuriem par visu ir galīgi pa*āt!”

Jāpiebilst, ka mūzikas albums iznācis arī ar Madonas novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Samudžinātā birokrātija ar brīvpusdienām

Gulbenes laikraksts “Dzirkstele” informē, ka dažādo noteikumu dēļ šajā pandēmijas laikā bez brīvpusdienām palikuši vairāki novada skolēni, kuri mācās citu novadu skolās. Par iemeslu tam ir kaimiņnovadu pieņemtie atšķirīgie noteikumi par pusdienu nodrošināšanu bērniem, kuri tagad spiesti mācību vielu apgūt mājmācībā.

Gulbenes novada pašvaldība pieņēmusi lēmumu ar pārtikas kartēm atbalstīt visus, kuri mācās novada izglītības iestādēs, neņemot vērā skolēnu faktisko dzīvesvietu. Savukārt Jaunpiebalgas novada dome lēmusi ar brīvpusdienām nodrošināt visus skolēnus no 1. līdz 9. klasei, kuru deklarētā dzīvesvieta ir tieši šajā pašvaldībā. Tādējādi tie Gulbenes novada bērni, kuri mācās Jaunpiebalgas novadā esot palikuši bešā un nu Gulbenes novada pašvaldība lēmusi, ka pienākošās pārtikas kartes vai pusdienas nodrošinās no saraksta “izkritušajiem” bērniem.

Kāda māmiņa no Rankas “Dzirkstelei” sūkstas: “Rankā mēs esam vairāki tādi vecāki, kuri ir apbēdināti, jo mūsu bērni šajā sarežģītajā situācijā ir palikuši bez atbalsta. Runa nav par dažiem, bet par daudziem Rankas bērniem, kuri mācās Jaunpiebalgas vidusskolā. Viņiem nepienākas pilnīgi nekas!”

Viņa skaidro, ka Jaunpiebalgas vidusskola ir viņas dzīvesvietai tuvākā izglītības iestāde pēc pārmaiņām Gulbenes novada skolu tīklā. Turklāt izvēles izdarīšanas brīdī, kad viņas ģimene izvēlējās bērniem Jaunpiebalgas vidusskolu, Gulbenes novada pašvaldība neesot nodrošinājusi transportu, lai viņas ģimenes bērni varētu nokļūt līdz skolai savā novadā un atgriezties mājās. Savukārt Jaunpiebalgas novada pašvaldība bija pretimnākoša. Tā kā princips “nauda seko skolēnam” darbojies ikdienas, bet ne ārkārtējā situācijas laikā.

Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektore Lienīte Reinsone atzīst kļūdu: “Mēs tiešām neesam spējuši noreaģēt” un novada domes sēdē lēma, lai brīvpusdienu atbalstu saņemtu visi novadā dzīvojošie skolēni.

Savukārt Gulbenes novada pašvaldības vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Kalmane Jauns.lv informē: “Gulbenes novada pašvaldība nevienu bērnu nav atstājusi badā! Gluži pretēji - Gulbenes novada pašvaldība ir viena no tām pašvaldībām Latvijā, kas Covid-19 krīzes laikā atbalsta vairāk skolēnu, nekā to nosaka valdības lēmums. Ja mēs rīkotos, ņemot vērā tikai valdības noteikto, tad ēdināšanas atbalstu saņemtu tikai 257 bērni.

Gulbenes novada pašvaldība rīkojās, jo nesagaidīja atsevišķus skaidrojumus no Izglītības un zinātnes ministrijas. Līdz ar to pašvaldība 100% par saviem līdzekļiem piešķīra pārtikas kartes visiem skolēniem, kuri līdz šim jau saņēma brīvpusdienas. Tā kā citas pašvaldības līdzīgu lēmumu nepieņēma un nevēlējās sniegt atbalstu skolēniem, kas nav deklarēti viņu pašvaldībā, bet apmeklē viņu teritorijā esošu skolu, tad Gulbenes novada pašvaldība nolēma paplašināt atbalstāmo skolēnu loku! Līdz ar to atbalstu tagad no Gulbenes novada pašvaldības saņems arī aptuveni 127 bērni, kas mācās citās skolās visā Latvijā, nevis tikai Jaunpiebalgā vai Cesvainē”.

Limbažu mākslinieki pulcējas Ābelē

foto: limbazi.lv
Limbažos nule durvis vērusi jauna mākslas galerija “Ābele”, kurā apskatāmi un nopērkami novadnieka, ķeramiķa Arņa Preisa darbi.

Maija sākumā, spītējot pandēmijai, Limbažos, Burtnieku ielā, durvis vērusi jauna mākslas galerija – “Ābele”. Tajā šobrīd ir apskatāmi un nopērkami novadnieka, ķeramiķa Arņa Preisa darbi. Tuvākajā laikā mākslas galerijā būs iespējams apskatīt arī citus Latvijas mākslinieku radītos darbus, kā arī māksliniekus atbalstīt, iegādājoties darbus par mākslinieku nosauktām cenām, informē Limbažu novada pašvaldība.

Šie oriģinālie mākslas darbi var tikt uztverti gan kā dizaina objekti, gan kā papildinoši aksesuāri, kas izceļ telpas raksturu un var kalpot kā sarunu raisošs temats. Mākslas galerijas “Ābele” misija ir nodrošināt platformu, kurā laikmetīgās mākslas darbi var satikt savu publiku. Nākotnē galerijā ar lielu prieku sagaidīs māksliniekus, kuri ir gatavi pilnveidot sevi un izstādīt savus dizaina produktus.