foto: LETA
Izglītības komisija: pašvaldībām visos bērnudārzos jānodrošina iespēja bērniem mācīties latviešu valodā
Sabiedrība
2020. gada 5. maijs, 16:26

Izglītības komisija: pašvaldībām visos bērnudārzos jānodrošina iespēja bērniem mācīties latviešu valodā

Jauns.lv

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 5.maijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz likumā nostiprināt pašvaldībām pienākumu it visos bērnudārzos nodrošināt iespēju bērniem mācīties latviešu valodā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komisijā atbalstītie grozījumi paredz, ka pašvaldības pienākums no 2021.gada 1.septembra būs nodrošināt iespēju visās tās padotībā esošajās pirmsskolas izglītības iestādēs apgūt pirmsskolas izglītības programmu valsts valodā.

Savukārt izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, būs jāsniedz atbalsts latviešu valodas apguvei tiem izglītojamajiem, kuriem tas nepieciešams, tai skaitā bērniem, kuriem tā nav dzimtā valoda, paredz grozījumi.

Izmaiņas arī paredz, ka bērnudārziem no 2021.gada 1.septembra būs jāveic speciālo vajadzību izvērtējums katram bērnam, kas uzsāk obligāto izglītību pirmsskolas izglītības programmā. Tāpat likumā paredzēts noteikt, ka izglītības iestādēm būs jānodrošina bērniem ar speciālām vajadzībām nepieciešamie atbalsta pasākumi un palīdzība mācību satura apguvē.

Tāpat komisija, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar koronavīrusa Covid-19 ierobežošanu, atbalstīja priekšlikumu 12.klasei mācību gadu šogad pagarināt līdz 7.jūlijam. Tāpat atbalstīts priekšlikums, ka 2019./2020.mācību gadā valsts pārbaudes darbi par vispārējās pamatizglītības ieguvi nenotiek, izņemot centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās skolēniem, kuri šo eksāmenu vēlas kārtot.

Izglītības komisija jau iepriekš trešajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Izglītības likumā. Ņemot vērā aktuālo jautājumu par rindām bērnudārzos, likumā plānots noteikt normu par reģistru izglītojamo uzskaitei, kurā iekļautu informāciju par bērniem vecumā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai. Reģistru izglītojamo uzskaitei, kurā vecāki varēs elektroniski pieteikt bērnu pirmsskolas izglītības programmu apguvei, vedīs un uzturēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, paredz grozījumi.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāskata Saeimai.